Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Δηλώσεις Ομπάμα για την επίθεση στη βάση Φορτ Χουντ .
ΗΠΑ: Δηλώσεις Ομπάμα για την επίθεση στη βάση Φορτ Χουντ . Εκτύπωση E-mail
08.11.09

Η φονική επίθεση εναντίον στρατιωτών, με τους οποίους υπηρετούσε, από ψυχίατρο του αμερικανού στρατού στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας ήταν ταυτόχρονα συγκλονιστική και αποτρόπαιη, είπε  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα.

"Πρόκειται για μία πράξη βίας, η οποία θα ήταν συγκλονιστική όπου κι αν είχε συμβεί στις ΗΠΑ. Είναι ένα έγκλημα, το οποίο θα μας συγκλόνιζε αν τα θύματα ήταν Αμερικανοί οποιασδήποτε καταγωγής. Αλλά είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό και αποτρόπαιο εξαιτίας του τόπου όπου συνέβη και του γεγονότος ότι τα θύματα ήταν πατριώτες".

Το πολύνεκρο επεισόδιο της Πέμπτης, με φερόμενο ως δράστη τον ταγματάρχη Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, 39 ετών, μουσουλμάνος γεννημένος στις ΗΠΑ και παιδί μεταναστών, άφησε πίσω του 13 νεκρούς και 30 τραυματίες ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης δέχτηκε επίσης πυρά και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της βάσης, όπου οι στρατιώτες προετοιμάζονται για τις μεταθέσεις στο εξωτερικό.

"Έγινε σε αυτό το μέρος, σε μία στρατιωτική βάση, όπου οι στρατιώτες θα έπρεπε να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς από οπουδήποτε αλλού, όπου αυτοί οι θαρραλέοι Αμερικανοί που ετοιμάζονται για να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το έθνος μας, έχασαν τη ζωή τους σε ένα έγκλημα κατά του έθνους μας", είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος είπε ότι οι στρατιώτες που εδρεύουν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του κόσμου, επικοινωνούν με τις οικογένειες και τους φίλους στο Φορτ Χουντ "εκφράζοντάς τους εμβρόντητοι ότι "εγώ θα έπρεπε να είμαι εκείνος που κινδυνεύει, όχι εσείς".

Το Φορτ Χουντ, το οποίο βρίσκεται περίπου 95 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Τέξας, Όστιν, φιλοξενεί πολλές μονάδες στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Περισσότεροι από 40.000 στρατιώτες και οι οικογένειές τους διαμένουν στη στρατιωτική αυτή βάση.

Στο μεταξύ ο παππούς του φερόμενου ως δράστη ψυχιάτρου δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει ότι ο εγγονός του είναι ο δράστης. "Είναι γιατρός και αγαπά τις ΗΠΑ", είπε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς από το σπίτι του στην παλαιστινιακή πόλη αλ-Μπιρέχ ο Ισμαήλ Μουσταφά Χαμάντ. "Η Αμερική τον έκανε αυτό που είναι".

"Δεν γνωρίζω αν εξοργίστηκε ή κάτι άλλο, δεν ξέρω...Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι αδύνατο να έχει διαπράξει κάτι τέτοιο", είπε ο 88χρονος Χαμάντ.

Ο Χασάν, ο οποίος πέρασε χρόνια εργαζόμενος ως ψυχίατρος τραυματισμένων στρατιωτών, πολλοί εκ των οποίων ακρωτηριασμένοι από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, επισκέφθηκε για τελευταία φορά τον παππού του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Ο Χαμάντ είπε ότι από τότε επισκεπτόταν εκείνος τον εγγονό του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος φάνηκε να αποκλείει το πολιτικό κίνητρο.

"Συνήθιζε να έρχεται στο σπίτι μου, να μένει μαζί μου και να με διασκεδάζει. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την πολιτική και ούτε καν του άρεσε να παρακολουθεί τηλεόραση".

Ο ξάδελφος του Χασάν, Ναντέρ Χασάν, έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι ο δράστης δεν ήθελε να μετατεθεί στο εξωτερικό. "Γνωρίζουμε τα τελευταία πέντε χρόνια ότι αυτός ήταν ο εφιάλτης του", είπε.

Ο Ναντέρ Χασάν είπε επίσης ότι ο δράστης είχε εκφράσει παράπονα ότι δεχόταν πειράγματα από τους άλλους στρατιώτες επειδή ήταν μουσουλμάνος.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4372&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote