Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΝΔ: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αλλαγή καταστατικού
ΝΔ: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αλλαγή καταστατικού Εκτύπωση E-mail
08.11.09

Στις 29 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου από τη λαϊκή βάση. Ενωτικός ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη. Για εφαλτήριο επίθεσης μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς. Οξύς εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Εγκρίθηκε από το συνέδριο η ομόφωνη πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για την αλλαγή καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε ο επόμενος πρόεδρος να εκλεγεί από τη λαϊκή βάση, με ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου.

Η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Αύριο συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου με πολιτικές ομιλίες των συνέδρων.

Νωρίτερα, έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ στο ΣΕΦ, χαρακτηρίζοντας την εκλογή προέδρου από τη βάση ως «κατάκτηση δημοκρατίας» και τονίζοντας ότι «ο νέος πρόεδρος θα έχει τη στήριξη και την υποστήριξη όλων, θα είναι ο πρόεδρος όλων και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην απόφαση των πρόωρων εκλογών και στις αποφάσεις του, που ακολούθησαν.

«Στις εκλογές είχα θέσει, ως μείζον ζήτημα, την αντιμετώπιση των αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Είχα καταθέσει σχέδιο, που πιστεύω ότι αποτελεί τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την εξασφάλιση νέας προοπτικής. Οι πολίτες δεν το ενέκριναν, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για όλους και πιο πολύ για μένα. Υπήρχε για μένα ένας τίμιος και υπεύθυνος δρόμος. Ανέλαβα τις ευθύνες και δρομολόγησα τις διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού», τόνισε.

Πρόσθεσε δε, ότι μετά την ομόφωνη απόφαση των υποψηφίων δέχθηκε να παραμείνει ως την εκλογή αρχηγού από τη λαική βάση και ακολούθησε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που επικύρωσε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.

«Το έκτακτο συνέδριο δρομολογεί τη διαδικασία για εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή βάση του κόμματος, η εξέλιξη αυτή συνιστά άνοιγμα στην κοινωνία, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προοπτική», είπε και εξήγησε την αλλαγή της αρχικής του απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι «τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οφείλουν να προσαρμόζονται και να διαμορφώνουν πολιτικές που οδηγούν σε μία καλύτερη προοπτική, να παίρνουν θέση γι αυτά, που γίνονται γύρω μας, χωρίς λαικισμό, χωρίς να κάνουν την εξουσία αυτοσκοπό, να αποδεικνύουν συνέχεια, συνέπεια, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και να είναι φορείς αλλαγών».

«Το συνέδριο -ανέφερε ο κ. Καραμανλής- καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση, να τροποποιήσει τις διατάξεις για αλλαγή προέδρου από τη λαική βάση, από εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι και από εκείνους που θα θελήσουν να εγγραφούν την ημέρα της εκλογής. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας, ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία, οικοδομεί μία νέα συλλογική δυναμική και μία δυναμική συλλογικότητα. Η επιτυχία είναι υποχρέωση όλων. Η διαδικασία οργανώνεται με τρόπο, που οδηγεί σε αδιάβλητο αποτέλεσμα».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «ακόμη πιο κρίσιμα είναι τα θέματα, η ουσία, οι συμπεριφορές, ο πολιτικός λόγος, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία. Σ΄αυτή τη διαδικασία δεν χωρούν προσωπικοί χαρακτηρισμοί, αντεγκλίσεις, αιτιάσεις. Οι στόχοι είναι κοινοί, αφορούν την οργάνωση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής».

Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι πρώτες αποφάσεις δεν φωτίζουν τα πράγματα» και υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις, που υιοθετούνται οι θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και περιπτώσεις, όπου η κυβέρνηση αιχμαλωτίστηκε στις προεκλογικές της τακτικές, όπως στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να πλήττεται ο εμπορικός κόσμος, η οικονομία, και να πλήττεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας».

Είπε, επίσης, ότι «βασικοί τομείς της κρατικής δραστηριότητας δεν λειτορυγούν, λόγω απουσίας πολιτικού δυναμικού», αναφερόμενος στην έλειψη γενικών γραμματέων.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση και προσήλωση στην θεσμική αποστολή της αντιπολίτευσης», τόνισε και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, όταν ήταν πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «αναπτύξαμε δύσκολες αποφάσεις, που είναι αναγκαίες στην οικονομία και οι οποίες, είτε θα υιοθετηθούν, είτε θα παρθούν αργότερα πιο σκληρά μέτρα».

Επανέλαβε ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπονται από την επόμενη κυβέρνηση, κατάργηση προγραμμάτων, ρεβανσισμοί και τεχνητοί διαχωρισμοί.

Αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του έβαλε τις κόκκινες γραμμές και ότι τις υπερασπίστηκε και θα τις υπερασπιστεί με το ίδιο πάθος και ως αντιπολίτευση.

«Αντιστεκόμαστε στις ανιστόρτητες εμμονές της ηγεσίας των Σκοπίων, δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα επιτάσσουν οι δεεθνείς συνθήκες στα ελληνοτουρκικά.

Κάνοντας, τέλος, την αυτοκριτική του είπε ότι «υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στα πεντέμισι χρόνια. Δυσαρέστησα κάποιους από εσάς, δεν επιδίωξα να είμαι αλάθητος, κύριο μέλημά μου ήταν να μην κάνω λάθη, που θα έβλαπταν τον τόπο, έβαζα πάντα πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν επιδίωξα την εξουσία για την εξουσία, για κάποιους ήταν μειονέκτημα, για μένα έμπνευση και μονόδρομος».

Κλείνοντας, τόνισε: «Είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι από την θέση του προέδρου στο ανώτερο όργανο του κόμματος. Ευχαριστώ τους ανθρώπους, που μου έδωσαν την δυνατότητα να υπηρετήσω την Ελλάδα, ως πρωθυπουργός. Δεν σας αποχαιρετώ, θα είμαι μαζί σας. Θα είμαι δίπλα στον νέο πρόεδρο του κόμματος, στους νέους αγώνες και στις νέες νίκες».

Μπακογιάννη: «Το πάρτυ τελειώνει»

«Η παρουσία όλων μας κάνει την καρδιά της παράταξης να χτυπά δυνατά στους ρυθμούς της νέας εποχής, που αρχίζει στις 29 του μηνός. Στέκομαι μπροστά σας με πλήρη συναίσθηση του βάρους των ευθυνών. Είμαστε ένα πολύ μεγάλο κόμμα για να περιορίσουμε τον εαυτό μας σε μικρά οράματα», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά. «Θα βρούμε το βηματισμό μας», είπε.

Η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ, αναφέρθηκε στον Κωσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος «πριν 35 χρόνια, όταν ίδρυσε τη ΝΔ, έδωσε την αίσθηση του καθήκοντος, ως το πολιτικό στίγμα της παράταξης».

«Πίστευε ότι το εθνικό συμφέρον δεν υποτάσσεται σε προσωπικές πικρίες καμουφλαρισμένες με υπερπατριωτισμό. Αυτή η καθαρή στάση απένατι σε κάθε λαϊκισμό και δημαγωγία θα είναι η μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη της παράταξης. Αυτή την πολιτική ευθυνης δεσμεύομαι να ακολουθήσω», τόνισε.

Η κα Μπακογιάννη μίλησε για «ακραία ανισότητα, που δημιουργεί προβλήματα στα θεμέλια μιας δίκαιης κοινωνίας».

«Για μένα, η άρση αυτής της αδικίας είναι το βασικότερο κίνητρο να είναι κανείς στην πολιτική. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας. Ιδεολογία μας είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε».

Η υποψήφια αρχηγός του κόμματος υπεραμύνθηκε των πολιτικών, που ακολούθησε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως «ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα είναι υποψηφιος πρωθυπουργός και οφείλει να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να πούμε αλήθειες».

Προτεραιότητα της ΝΔ, σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη- είναι η καταπολεμηση της ανεργίας, ενώ ξεκαθάρισε πως το κόμμα πρέπει να προτείνει μια στρατηγική, ένα πλέγμα πολιτικών με όλες τις παραγωγικές ομάδες της κοινωνίας. «Ένας ολόκληρος κόσμος περιμένει τη ΝΔ να τον εκφράσει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ανέτοιμο να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Όσα ειχαμε πει, θα επιβεβαιωθούν σύντομα. Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει το λαϊκισμό του, έρχεται. Δικό μας καθήκον να είμαστε έτοιμοι. Δεν θα χάσουμε ούτε μία μέρα. Από τις 30 Νοεμβρίου σηκώνουμε τα μανίκια. Σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε μια γροθιά. Σύντομα θα έχετε μια ενωμένη ΝΔ. Το πάρτυ τελειώνει. Η παράταξη έχει μέλλον αν κάνουμε πιο συλλογική τη λειτουργία μας», τόνισε.

Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην πορεία της στην παράταξη της ΝΔ, αλλά και στο κυβερνητικό της έργο, εμφανιζόμενη ενωτική.

«Ποτέ δεν έβαλα τον εαυτό μου εις βάροςς της παράταξης. Στάθηκα δίπλα στον Κώστα Καραμανλή στις δύσκολες στιγμές. Δεν ζητώ τη στήριξή σας. Ζητώ να με κρίνετε γι αυτά που μπορώ να δώσω στην παράταξή μας. Απευθύνομαι και στην καρδιά και στο μυαλό. Θέλω στη στήριξή σας, επειδή συμφωνείτε με την πολιτική μου πρόταση, να αλλάξει η ΝΔ, να διευρύνουμε την πολιτική μας. Να ξαναβρούμε τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία. Δεν μπορούμε να περιχαρακωθούμε. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε πιο τολμηροί. Χρειαζόμαστε νέα γλώσσα. Χάσαμε μια εκλογή, δεν μπορούμε να χάσουμε μια γενιά. Να γίνουμε σύντομα η κυρίαρχη πολιτικη δύναμη του τόπου. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς», τόνισε η κα Μπακογιάννη, η οποία παρουσίασε τις προτάσεις της για ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΝΔ, όπως η εκλογή του προέδρου του κόμματος κάθε 4 χρόνια.

Η Κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η ενότητα, καθώς -όπως είπε- ακόμα και αν δεν εκλεγεί, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, ενώ αν εκλεγεί, θα εργαστεί συλλογικά.

«Από τη στάχτη θα γεννηθεί μια νέα εποχή με οδηγό τον κόσμο της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Όπου χτυπάνε οι καρδιές των νεοδημοκρατών. Σηκώστε τη σημαία με πίστη, με ανθρωπιά, με φιλότιμο να σηκώσουμε και πάλι το γαλάζιο», κατέληξε.

Σαμαράς: Να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο επίθεσης

Με σύνθημά του την «ελπίδα για το μέλλον», μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ. «Βρίσκομαι να σας μιλήσω για ελπίδα και προοπτική, χειροπιαστη ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική, δεν ήρθα να σας μιλήσω για μένα, ούτε για τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

Τόνισε πως «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η δική μας η ψυχή να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο επίθεσης» και εκτίμησε ότι «μπορούμε πολλά περισσότερα απ΄ όσα χάσαμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα του λαού να δώσουμε νέα πνοή στη Δημοκρατία».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η παράταξη δεν έφτασε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών, υπογράμμισε δε, πως «δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε, είμαστε για να μιλήσουμε για τις προπτικές της αναγέννησής μας, να πάψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας, να πάψουμε να φοβόμαστε μην μας κακοχαρακτηρίσουν ο αντίπαλοί μας».

«Φοβόμαστε να υπεραπιστούμε καμιά φορά τις ιδέες μας. Ο ρόλος της μεσαίας τάξης, η αγάπη για την πατρίδα. Παντού, πριν ξεσπάσει η κρίση, όλη η κουβέντα γινόταν για ανταγωνιστικότητα κόντρα στην κρατικιστική λογική. Δεν μπορεί αλλού οι φιλελεύθερες ιδέες να κερδίζουν τις κοινωνίες και οι σοσιαλιστές να βρίσκονται σε πτώση και στην Ελλάδα να υφιστάμεθα τις συνέπεις μιας βαριάς ήττας. Η ήττα μπορεί να μετατραπεί σε σύντομη παρένθεση» είπε.

Έκανε λόγο για «ανταγωνιστικότητα παντού, «διάχυση της ανάπτυξης» και «ευκαιρίες για όλους» τα οποία, όπως τόνισε, είναι τα προτάγματά του.

«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμος παντρεύει την αναπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως «η πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή, που αυτοτροφοδοτείται, ενώ χαρακτήρισε «αοριστίες των σοσιαλιστών τα περί πράσινης ανάπτυξης, που δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε ανάπτυξη».

Αναφέρθηκε δε, στην παγκοσμιοποίηση λέγοντας ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποδομήσουν τα έθνη. Παρέπεμψε στον Μιτεράν, τη Θάτσερ, τον Ανδρέα Λεντάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη, λέγοντας ότι «η αγάπη για την δκιά τους πατρίδα ήταν το κοινό τους στοιχειο».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, είπε πως είχε την τύχη να θητεύσει δίπλα σε μεγάλους ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ευάγγελος Αβέρωφ «που πούλησε την περιουσία του για να κρατήσει όρθια τη ΝΔ».

«Ο Καραμανλής μού έμαθε να κοιτάω μακριά, όπως κοιτούσε εκείνος, όταν έβαζε την Ελλάδα στην ΕΕ. Προτείνω να συνδυάσουμε τις παρακαταθήκες και τη σοφία αυτών των δυο ηγετών», είπε.

Χαρακτήρισε δε, «ψεύτικο» το δίλημμα, να κρατήσουμε τις διαχρονικές αξίες, ή να ενστερνιστούμε σύγχρονες αντιλήψεις ζητώντας από τους νεοδημοκράτες να το απορρίψουν. «Πρέπει να συνθέσουμε αυτά τα δύο» είπε.

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εκδικητικότητα και για φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κάλεσε να γνωρίζει ότι «θα βρει την επόμενη ηγεσία της ΝΔ, όποια κι αν είναι αυτή, δυναμικά μια γροθιά μαζί του».

«Δεν καλούμαστε απλώς να βγάλουμε τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, αλλά αυτόν που θα μας οδηγήσει στη νεά μεταπολίτευση. Μόνο όποιος κερδίσει τη μάχη των ιδεών, μπορεί να κερδίσει τη μάχη της πολιτικής. Απαιτείται εκ βάθρων αλλαγή στο κράτος», τόνισε ο κ. Σαμαράς διευκρινίζοντας πως δεν θέλει «κράτος νυχτοφύλακα, ή επιχειρηματία, ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες».

Αναφέρθηκε στην εκλογή του προέδρου από τη βάση, λέγοντας ότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω, ενώ στην περιπτωσή της ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση. Ζήτησε ακολούθως να γίνει συνέδριο θέσεων και αρχών ως το Μάρτιο προκειμένου «να αναδιοργανωθουμε,να δώσουμε λόγο στα μέλη μας. Φωνή στα μέλη λόγο στη βάση».

Χαρακτήρισε πηγή δύναμης και σφραγίδα ενότητας την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, προτείνοντας αναβάθμιση του ρόλου των νέων και των γυναικών.

«Ο πήχης του δημοσίου ήθους θα πάει πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη, και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα, που πλήγωσαν όλους και αφορούν πολύ λίγους», είπε και πρόσθεσε πως «πάνω από τους μισούς απ΄όσους δεν μας ψήφισαν, στράφηκαν στην αποχή. Αυτοί δεν προσχώρησαν σε άλλη παράταξη, και είναι περισσότεροι από όσους έφυγαν. Δεν μπορούμε να κυνηγούμε οριακούς ψηφοφόρους, όταν αδειάζουν οι δεξαμενές της δικής μας παράταξης», αναφερόμενος στο παράδειγμα των εκλογών στις ΗΠΑ, «όπου στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών η Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό ψηφοφόρο και είχε μαζί της και τα ΜΜΕ. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε τον μόνιμο και να κυνηγάμε τον ευκαιριακό. Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους. ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει. Δεν χρειαζόμαστε δεύτερο».

Κλείνοντας, πρότεινε να διαλέξουν οι νεοδημοκράτες αυτόν που τους εκφράζει περισσότερο:

«Σκεφτείτε ποιός μπορεί να εκφράσει τις παραδοσιακές αξίες, να φέρει πίσω τον πυρήνα των οπαδών, που χάσαμε, ποιός θα πει «όχι» σε ένα σχέδιο Ανάν, όπως είπε ο Καραμανλής. «Όποιος και να βγει, η ενότητα είναι πάνω απ΄ όλους μας».

Ψωμιάδης: Σκληρή κριτική προς τα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή

Σκληρή κριτική στα πρόσωπα, που πλαισίωναν τον Κ. Καραμανλή, όσο ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, άσκησε στην διάρκεια του Έκτακτου Συνεδρίου, στο ΣΕΦ, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε κριτική, γιατί αν τα ρίξουμε κάτω από το χαλί, τότε κάποιοι μας κοροϊδεύουν και τελειώσαμε», είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Δεν θέλω μόνο το χειροκρότημα και την καρδιά σας θέλω και την ψήφο σας».

Ο κ. Ψωμιάδης στράφηκε εναντίον των «πριγκήπων της ΝΔ», λέγοντας:

«Με ρωτούν σε ποιόν θα δώσω το μικρό δαχτυλιδάκι στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Τους απαντώ ότι δαχτυλίδια φορούν οι πρίγκηπες και αυτούς πληρώνουμε σήμερα. Μπήκα στην κούρσα για να εκφράσω τον απλό νεοδημοκράτη, τον απλό λαό της ΝΔ. Άκουγα ότι είμαι γραφικός, πάντα μιλούσα λαϊκά, μπεσαλίδικα και θεσσαλονικιώτικα. Μιλάω χωρίς στρογγυλέματα, δεν ήμουν εγώ γραφικός, κάποιοι άλλοι ήταν γραφικοί, ανίκανοι και τραγικοί και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για «λάθος νοοτροπίες, αλαζονεία, προσωπικές συμπεριφορές, κακή επικοινωνιακή πολιτική, που διέκοψαν την επαφή με τον κόσμο της ΝΔ, και έφεραν το βαρύ αποτέλεσμα στις εκλογές» και πρόσθεσε:

«Σήμερα, δεν έχουν θέση στελέχη και διορισμένοι, που τους τίμησε ο Καραμανλής και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη της παράταξης».

Ο κ. Ψωμιάδης «φωτογράφισε» πολλούς από εκείνους, που κάθονταν στις πρώτες σειρές των συνέδρων.

«Αδιαφορήσατε και φέρατε την παράταξη δέκα μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, αποδειχθήκατε ανίκανοι. Η ΝΔ μύριζε καμαρίλα. Έξι χρόνια τρώγαμε τις σάρκες μας», είπε.

Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της πιο ανοικτής διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού:

«Να ψηφίσουν στην εκλογή αρχηγού και εκείνοι, που μας καταψήφισαν. Αν δεν εκφράσουμε την κοινωνία, τότε η κοινωνία θα μας γυρίσει την πλάτη και θα ιδρύσει άλλον φορέα. Έχει πολλά σάπια φρούτα η παράταξη και πρέπει να τα κόψουμε». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για την πατρίδα την οικογένεια, τη θρησκεία, τη νεολαία» και έκανε ειδική αναφορά στο Σκοπιανό.

«Όχι στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια», τόνισε και έκλεισε καλώντας τους δύο συνυποψηφίους του στο βήμα, για να χαιρετίσουν μαζί και οι τρεις τους συνέδρους.

Τους λόγους που απέσυρε την υποψηφιότητά του εξήγησε ο Δ. Αβραμόπουλος

Τους λόγους, που τον οδήγησαν στο να αποσύρει την υποψηφιότητα του από την κούρσα της διαδοχής, παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, τόνισε πως έχει ήσυχη τη συνείδηση του.

«Βρίσκομαι μπροστά σας. Χωρίς εγωιστικές διεκδικήσεις. Με ανησυχία. Η κατάσταση, που επικράτησε στη σύνοδο της ΚΕ, με οδήγησε στην απόφασή μου να αποσυρθώ. Αντιστάθηκα στην πίεση να προσλάβει η διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού χαρακτηριστικά σύγκρουσης. Θεώρησα τη συμμετοχή φίλων μου προϋπόθεση για ενεργοποίηση της βάσης. Αισθάνομαι δικαιωμένος για την εμμονή μου για την ανταπόκριση από τη βάση».

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή «είναι ακόμα πολλά τα εμπόδια για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Θέλησα να αποσυνδέσω τις θέσεις μου για υπέρβαση της κρίσης από τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ας καταλάβουμε, επιτέλους, γιατί ο ελληνικός λαός μάς γύρισε την πλάτη».

Επιπλέον, έκανε μικρή διαδρομή στα λάθη της ΝΔ και μίλησε για «δείγματα αλαζονείας».

«Πιστέψαμε ότι στο μέλλον θα μας οδηγούσε η κυριαρχία μας. Μπερδέψαμε τις αξίες με τα αξιώματα. Η προσωποποίηση των πραγμάτων θα είναι ένα έγκλημα. Θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα της διαδοχής, εμφανίστηκε, όμως, ενωτικός.

«Μία και ενιαία πρέπει να μείνει η παράταξή μας. Δεν χωρούν διαχωρισμοί», υπογράμμισε.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού.

Οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4371&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων