Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στροφή 180ο από τις προεκλογικές υποσχέσεις
Στροφή 180ο από τις προεκλογικές υποσχέσεις Εκτύπωση E-mail
05.11.09

Τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αναστάτωση στην κοινωνία πυροδοτούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς η πλειονότητα των προωθούμενων μέτρων βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα υπεσχημένα της προεκλογικής περιόδου.

Μέχρι στιγμής η ασυνέπεια της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται στο σύνολο των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί, ενώ κάθε απόφασή της εκδηλώνεται εκ του προχείρου, δίχως την απαιτούμενη ψυχραιμία και χωρίς στοχευμένη προοπτική. Και όλα αυτά ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Δηλωτικά της κατάστασης αυτής είναι τα αρνητικά δείγματα γραφής που προκύπτουν μεταξύ άλλων:

- Από τη στροφή 180 μοιρών που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της έκτακτης εισφοράς προς τις επιχειρήσεις, η οποία ανατρέπει την έως πρότινος κεντρική θέση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «τα έσοδα του κράτους δεν αυξάνονται ούτε με έκτακτες εισφορές ούτε με φοροεπιδρομές». Στο ζήτημα αυτό η κριτική ασκείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έχει να κάνει και με τη «σιωπηρή συναίνεση» του ΣΕΒ, καθώς υπάρχει η υποψία ότι αυτή εξασφαλίστηκε με συμφωνία «κάτω από το τραπέζι», που ενδεχομένως να περιλαμβάνει «εγγυήσεις» προς τους βιομηχάνους με επώδυνες επιπτώσεις τόσο στον καταναλωτή όσο και στους εργαζομένους.

- Από την καραμπινάτη εξαπάτηση των πολιτών στο θέμα της απόσυρσης. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δεν μιλούσε για «πάγωμα», αλλά για βελτίωση.

-Από τους χειρισμούς στη συμφωνία με την εταιρεία Cosco, όπου μόλις χθες η κυβέρνηση ομολόγησε ότι δεν «μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω».

Και όλα αυτά ενώ η εικόνα «παράλυσης» και «αποσυντονισμού» στη λειτουργία της κυβέρνησης εξακολουθεί να υφίσταται όσο βρίσκεται στον αέρα η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση που έχει διαπιστωθεί στο θέμα αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναπτύσσουμε μια οργανωμένη κινητικότητα που στηρίζεται στην τήρηση των δεσμεύσεών μας, προωθούμε ένα σχέδιο αλλαγής του κράτους και μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση γίνεται μια τόσο εκτεταμένη επέμβαση εξορθολογισμού στη δομή της κυβέρνησης. Μια τέτοια επέμβαση χρειάζεται χρόνο και θα συνεχιστεί με ανασυγκρότηση ανά υπουργείο».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή ημέρα για το Υπουργικό Συμβούλιο, επειδή όπως είπε συζητείται το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι η πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας για το πρόγραμμα των 100 ημερών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για το νομοσχέδιο για τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύη, κάνοντας τις ακόλουθες παρατηρήσεις: «Εχουμε στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, 1 δισ. ευρώ σε 2.500.000 χιλιάδες δικαιούχους. Αναδιανομή αντίστροφή από αυτή που γινόταν επί της Ν.Δ. Στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά. Το μέτρο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και αυτό έχει σημασία, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση. Είναι ένα νομοσχέδιο αναδιανομής και αλληλεγγύης, ενισχύεται η οικογένεια».

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4359&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote