Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παπούλιας: Εξόφθαλμο παράδοξο το Κυπριακό για την Ε.Ε.
Παπούλιας: Εξόφθαλμο παράδοξο το Κυπριακό για την Ε.Ε. Εκτύπωση E-mail
05.11.09

Στον καίριο ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς και στο προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του προς τον Μπαν Κι Μουν, στο γεύμα που παρέθεσε σήμερα προς τιμήν του.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής» και έκανε λόγο για «εξόφθαλμο παράδοξο που θίγει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μιλώντας για το γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε δε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια αυτόνομη από τις ευρωτουρκικές σχέσεις διαδικασία, αλλά «είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, αν το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή».

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτυπώνουν εδώ και δεκαετίες το περίγραμμα της λύσης, τόνισε ότι «για να είναι βιώσιμη η λύση, πρέπει να είναι λειτουργική, καμία κοινότητα να μην μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδα στην λειτουργία και στις δραστηριότητες του κράτους» και επανέλαβε την ανάγκη «η λύση να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του κράτους δικαίου, να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο» και να προκύψει «χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, «διευκολύνει την εξεύρεση λύσης», γιατί προσφέρει και στις δύο κοινότητες τις εγγυήσεις ενός ευρύτερου θεσμικού πλαισίου αξιών.

Ευρωπαϊκή η λύση στο Κυπριακό

«Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, δηλαδή μια λύση συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, επί των οποίων εδράζεται και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκ των πραγμάτων πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, χωρίς βεβαίως να υποκαθιστά τον ρόλο του ΟΗΕ, αλλά είναι εμπλεκόμενο μέρος και ως τέτοιο έχει λόγο και για τη διαδικασία και για την ουσία της όποιας διευθέτησης», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

Σχετικώς με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε τη θέση υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, και επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι απλό. «Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από τον Μεσαίωνα μια πολυεθνική περιοχή και όχι η πατρίδα ενός έθνους», είπε ο κ. Παπούλιας και συνέχισε: «Η αδικοπραξία των Σκοπίων συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι Μέρος, αυτοπροβάλλονται ως Όλον.

Αποκαλούν το κράτος τους ‘Μακεδονία’ και τη γλώσσα τους ‘Μακεδονική’, γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η ρητορική τους για τη μεγάλη διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να βαφτίσει το γειτονικό κράτος. Αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού».

Μπαν Κι Μουν: Δώρο των Ελλήνων η ιδέα της Δημοκρατίας

Στην αντιφώνησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην ομορφιά της Ελλάδας, που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έκανε λόγο για τις ελληνικές διδασκαλίες, για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ελληνικές λέξεις και τις έννοιες που έχουν ενταχθεί σε όλες τις γλώσσες.

«Το σημαντικότερο, ίσως, δώρο των Ελλήνων στον κόσμο είναι η ιδέα της Δημοκρατίας, της εξουσίας στον λαό. Αυτή είναι και η κύρια αρχή του ΟΗΕ. Η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», είπε ο Μπαν Κι Mουν, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα προερχόμενος από την Καμπούλ.

Τόνισε ότι ταξίδευσε στο Αφγανιστάν, προκειμένου να τιμήσει και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετεί εκεί και χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων του Οργανισμού. Μίλησε για επιθέσεις που αφορούν πλέον «το ποιοι είμαστε και όχι το τι κάνουμε» και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Ευχαρίστησε δε την Ελλάδα, η οποία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, συμμετέχει στις αποστολές διατήρησης ειρήνης, αλλά και με το ναυτικό της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας.

«Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβανόμαστε το θάρρος και τη θυσία σας. Σε όλη σας τη ζωή αγωνιστήκατε ενάντια στον φασισμό. Όπως είπε ο Πλάτων, το τίμημα που πληρώνουν οι καλοί άνθρωποι για την αδιαφορία προς τα κοινά, είναι να τους κυβερνούν οι κακοί άνθρωποι. Πρέπει, λοιπόν, πάντα να ενδιαφερόμαστε και να αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στα κύματα μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα και χαρακτήρισε το πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά ελληνικό. Ανέδειξε δε την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες που αφορούν την επανεισδοχή των μεταναστών και επισήμανε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα, όπως όλες οι μικρές χώρες, προσβλέπει στη μεγάλη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπαν Κι Mουν μίλησε και πάλι με ιδιαίτερη θέρμη για την Ελλάδα, η οποία έχει πολεμήσει για την ελευθερία και τη Δημοκρατία στο πλευρό των συμπατριωτών του, στην Κορέα.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4358&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 05.11.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote