Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μεγάλες τιμές για την Μέρκελ
Μεγάλες τιμές για την Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
03.11.09

Θερμή υποδοχή έτυχε η Αγγέλα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον, όπου μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου, στην πρώτη ομιλία Γερμανού ηγέτη μετά τον Κόνραντ Αντενάουερ, το 1957.

 

 

 

 

«Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα το θεωρούσα αυτό εφικτό. Ήταν πέραν της φαντασίας μου ακόμη και να ταξιδέψω στις ΗΠΑ, πόσο μάλλον να σταθώ μπροστά σας μία ημέρα» δήλωσε εν μέσω επευφημιών από τους Αμερικανούς γερουσιαστές.
Λίγο πριν από την 20ή επέτειο από την πτώση του Τείχους η Μέρκελ κάλεσε τον κόσμο «να ξεπεράσει τα τείχη του 21ου αιώνα» και στην προσπάθεια αυτή να συνάψει μία ισχυρή συμφωνία για να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Από το βήμα του Κογκρέσου η καγκελάριος της Γερμανίας απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Καταγγέλλοντας «μία ρήξη με τον πολιτισμό», η Μέρκελ μίλησε για τα έξι εκατομμύρια θύματα που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στη Γερμανία ανάμεσα στο 1933 και το 1945.

Η ίδια σημείωσε ότι η ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου, που σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είναι επίσης η επέτειος της «Νύχτας των Κρυστάλλων» του 1938, κατά την διάρκεια της οποίας οι Ναζί επιτέθηκαν εναντίον εβραίων.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και παρότρυνε για την επίτευξη συμφωνίας στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

«Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε να είναι όλες οι χώρες έτοιμες να αποδεχθούν δεσμευτικές διεθνώς υποχρεώσεις» είπε η Μέρκελ.

Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς τη στήριξη της Κίνας και της Ινδίας.

Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράζεται την επιδίωξη της Μέρκελ για μία ισχυρή διεθνή συμφωνία για το κλίμα, στο αμερικανικό Κογκρέσο υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός. Και παρόλο που βουλευτές και γερουσιαστές χειροκρότησαν όρθιοι την Μέρκελ σε άλλα σημείας της ομιλίας της, όταν αναφέρθηκε στο κλίμα σηκώθηκε μόνο μέρος του ακροατηρίου.

Η Μέρκελ δεσμεύθηκε ενώπιον του Κογκρέσου να παραμείνει η Γερμανία «ισχυρός και έμπιστος» εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επανέλαβε τη δέσμευσή της χώρας της για την εγκαθίδρυση ασφάλειας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας παράλληλα ότι μία πυρηνικό βόμβα στα χέρια του Ιράν δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή.

«Μία πυρηνική βόμβα στα χέρια του Ιρανού προέδρου, που αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, απειλεί το Ισραήλ, και αρνείται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος, δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα

Πριν από την ιστορική ομιλία της στο Κογκρέσο η Ανγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή στο Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν με τον Μπαράκ Ομπάμα επί του συνόλου των διεθνών εξελίξεων με επίκεντρο το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή εν όψει της κρίσιμης συνόδου του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

Η συνάντηση με τον Ομπάμα ήταν η πρώτη μετά την επανεκλογή της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο στην γερμανική καγκελαρία και ενώ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Γερμανία και η ίδια τάση αυξάνεται διαρκώς και στις ΗΠΑ.

«Η Γερμανία είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλα τα διεθνή θέματα. Εκτιμάμε τις θυσίες των Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος με την Ανγκελα Μέρκελ καθισμένη στο πλάι του στο Οβάλ Γραφείο.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4354&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 03.11.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote