Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μήνυμα για το όνομα της ΠΓΔΜ Εκτύπωση E-mail
26.07.07
«Επείγουσα και απαραίτητη» χαρακτήρισε χθες την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. διά του υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων Μανουέλ Λόμπο Αντούνες, σημειώνοντας ότι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί τη «διαρκή έκκληση» της Ευρώπης

Ερωτηθείς για την προκλητική τακτική της ΠΓΔΜ (μεταξύ άλλων τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Μέγας Αλέξανδρος ή και τον ανδριάντα του Αλεξάνδρου που ετοιμάζεται για την κεντρική πλατεία της πόλης) ο Αντούνες τόνισε ότι «φυσικά κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγεται».

 Η επισήμανση δεν είναι τυχαία καθώς, κατόπιν ελληνικής επιμονής, σε όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα που αφορούν την ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη μνεία στην ανάγκη τήρησης, ακριβώς, σχέσεων καλής γειτονίας από την πλευρά της χώρας αυτής.

Σημείωσε δε ο Αντούνες, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το χθεσινό τακτικό Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ ότι μετέφερε «πολύ καθαρά το μήνυμα αυτό», της ανάγκης να αποφεύγονται τέτοιες προκλήσεις, στην αντιπροσωπεία των Σκοπίων.

 Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν εκκρεμή πολιτικά ζητήματα μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ», τα οποία «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολύ στενή στρατιωτική, οικονομική, εμπορική και πολιτισμική συνεργασία μας».

 Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του θα αρχίσουν «το συντομότερο δυνατό», ίσως και στις αρχές του 2008.

 Για δε το θέμα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι, εξήγησε ότι «λαμβάνουμε υπόψη μας τη σημασία του θέματος του ονόματος για την Ελλάδα» που, προσέθεσε, «είναι η μόνη χώρα με την οποία έχουμε διαφορά για το θέμα αυτό» για να καταλήξει ότι «είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε εποικοδομητικά την ελληνική ευαισθησία σε διμερές επίπεδο».

Σημείωσε μάλιστα ότι ως «μικρή χειρονομία» στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυβέρνηση των Σκοπίων πολύ πρόσφατα κατήργησε τον έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα ειδικά για τους Ελληνες, επιτρέποντας έτσι την είσοδο στη χώρα μόνο με το δελτίο ταυτότητας, το οποίο φυσικά δεν σφραγίζεται.

 Πάντως στην ίδια συνέντευξη, εντύπωση προκάλεσε η εμμονή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Πολωνού αναπληρωτή γενικού διευθυντή Διεύρυνσης, Γιαν Τριτζίνσκι, να αποφύγει κάθε χρήση του όρου ΠΓΔΜ χρησιμοποιώντας αντ’ αυτού το κάπως κωμικό «η χώρα που εκπροσωπείται από τον κ. Μιλόσοσκι»…  

 καθημερινη

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=435&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 26.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote