Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Και πάλι... «φίλοι»
Και πάλι... «φίλοι» Εκτύπωση E-mail
01.11.09

Ενα έντονο παρασκήνιο, που κράτησε μέχρι αργά χθες το απόγευμα, προηγήθηκε της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, γεγονός που επιβεβαιώνει πόσο ευαίσθητες είναι αυτήν την ώρα οι εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων, μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων διεκδικητών, της οργανωτικής επιτροπής αλλά και του κ. Κ. Καραμανλή, δεν ήταν άλλο από την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής φόρμουλας σε ό,τι αφορά το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι με τη στάση τους έδειξαν να θέλουν να αποφύγουν την αναμέτρηση -σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής- και κατέστησαν σαφές ότι πρόθεσή τους είναι να βρεθεί μια «μέση οδός».

Λύση
Η λύση που έδειξαν να προκρίνουν (κάτι που μένει βέβαια να αποδειχτεί σήμερα και στην πράξη) είναι να δοθεί η δυνατότητα ψήφου και σε «φίλους» της ΝΔ, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχουν υπογράψει, πριν ψηφίσουν, κείμενο με το οποίο θα δηλώνουν ότι αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η ΝΔ.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη λύση που πρότεινε πριν από 48 ώρες ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε «μισό βήμα πίσω» από την αρχική του τοποθέτηση προκειμένου να εκτονώσει την ένταση.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε με τη σειρά της «πίσω» από την αρχική της θέση να ψηφίσουν μόνον τα μέλη του κόμματος, ενώ οι κ. Σαμαράς και Ψωμιάδης δεν είχαν αντίρρηση, με δεδομένη την αρχική τους άποψη ότι συμφωνούν στη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, με την προϋπόθεση να την αποδεχτούν όλοι οι υποψήφιοι.

Η συνάντηση
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, κ. Δημ. Σιούφας, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των τριών εκ των τεσσάρων υποψηφίων, συζήτησε χθες με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή το όλο θέμα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ζήτησε και την πολιτική στήριξη από τον τέως πρωθυπουργό εν όψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα.

Η άποψη του κ. Καραμανλή ήταν ότι η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει σήμερα να «κλείσει» το θέμα της διαδικασίας και γι αυτό ζήτησε από τον κ. Σιούφα και τον κ. Ζαγορίτη να θέσει σε ψηφοφορία όλες τις προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το παρασκήνιο που υπήρξε τις τελευταίες 24 ώρες δείχνει ότι κανείς αυτήν την ώρα δεν θέλει τη σύγκρουση σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, πεδίο που θα έδινε τη δυνατότητα στον καθένα εκ των διεκδικητών να «μετρήσει» τις δυνάμεις του. Ωστόσο, ο φόβος της ήττας σε ένα κομματικό όργανο, στην εκκίνηση ουσιαστικά της κούρσας διάδοχης, οδήγησε τους υποψήφιους σε «δευτέρες σκέψεις».

Αφετηρία
Εάν τελικά η συμφωνία επιβεβαιωθεί σήμερα με τις ομιλίες των υποψηφίων και με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, αυτό σημαίνει ότι το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί και την έναρξη για τη διεξαγωγή ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ.

Σήμερα, πάντως, δικαίωμα να παρέμβουν επί του θέματος της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου θα έχουν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν βουλευτές και κομματικά στελέχη που θα ζητήσουν τον λόγο θα περιοριστούν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ή θα ανοίξουν το μεγάλο κεφαλαίο που αφορά τα αίτια της εκλογικής συντριβής της ΝΔ. Εάν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιον ότι θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θέλει να αποφύγει αυτήν την ώρα μια τέτοια συζήτηση που θα επικεντρωθεί στα πρόσωπα με τα οποία κυβέρνησε τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Διαδικασία
Ψηφοφορία με ανάταση χειρός

Ετοιμοι ακόμη και για ονομαστική ψηφοφορία είναι στη Ρηγίλλης, εν όψει της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, τόσο ο κ. Λ. Ζαγορίτης όσο και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου κ. Δημ. Σιούφας έχουν προετοιμαστεί ώστε, εάν χρειαστεί, να θέσουν το θέμα της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου σε ονομαστική - φανερή ψηφοφορία.

Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι διαφορές στις ψηφοφορίες που θα προηγηθούν για τις δύο προτάσεις (της οργανωτικής και των κ. Αβραμόπουλου και Ψωμιάδη) είναι δυσδιάκριτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση επρόκειτο να αρχίσει με τις ομιλίες του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου κ. Δημ. Σιούφα και του γραμματέα τη Κεντρικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτη. Στη συνέχεια επρόκειτο να λάβουν τον λόγο οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ. Αμέσως μετά, σύμφωνα και με τις αλλαγές που υπήρξαν στη διαδικασία, θα δινόταν ο λόγος σε όσα μέλη της ΚΕ επιθυμούσαν να τοποθετηθούν ως προς το θέμα εκλογής νέου αρχηγού.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ο κ. Σιούφας θα ζητήσει από τα μέλη να ψηφίσουν (χωρίς κάλπη) για τις αλλαγές στο καταστατικό.

Η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά την απευθείας ανάδειξη του νέου προέδρου από την «ανοιχτή» διαδικασία. Εφόσον εγκριθεί αυτή η πρόταση, θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία που θα αφορά το εκλεκτορικό σώμα.

Ο κ. Σιούφας θα ζητήσει και πάλι τη διεξαγωγή φανερής ψηφοφορίας με αντικείμενο το εύρος του εκλεκτορικού σώματος. Για το εάν, δηλαδή, θα δοθεί δικαίωμα ψήφου στους φίλους της ΝΔ ή μόνο στα μέλη.

Εάν οι διάφορες στις ψηφοφορίες αυτές είναι οριακές, τότε θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, με την ανάγνωση του καταλόγου των ονομάτων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Η τελική απόφαση που θα ληφθεί, θα αποτελεί πλέον τη βασική εισήγηση προς το συνεδρίου της 7ης Νοέμβριου, το οποίο καλείται να την επικυρώσει.

Παρέμβαση
Ξεκάθαρες κουβέντες ζητούν ΟΝΝΕΔίτες

Η πρώτη οργανωμένη παρέμβαση στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ έγινε χθες από την ΟΝΝΕΔ. Συγκεκριμένα, στελέχη της Νεολαίας έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο με το οποίο καλούν του υποψήφιους αρχηγούς να τοποθετηθούν με σαφήνεια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, καλώντας τους να δώσουν το στίγμα της πολιτικής τους και των προθέσεών τους για τη λειτουργία του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ.

Η «Κίνηση Νέων» υπογράφεται από μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, καθώς και π. ΟΝΝΕΔίτες της γενιάς των 35άρηδων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται πολιτικά σε επιμελητήρια, ενώσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το κείμενο με τις υπογραφές θα κατατεθεί πριν από το συνέδριο και η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στους κ.κ. Β. Τοκάκη, Β. Πάνου, Γ. Ράζο, Κ. Κατσαφάδο, Α. Παπαμιμίκο, Π. Αρβανιτάκη και Μ. Τσάκα.

Τα σχέδια των δελφίνων
Η στρατηγική έως τις κάλπες

Το τέλος της συζήτησης για τη διαδικασία και την επιστροφή -ύστερα από έναν ολόκληρο μήνα- στην πολιτική σηματοδοτεί για τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ η σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, οι πάντες (υποψήφιοι και οργανωτική επιτροπή) θέλουν να «κλείσουν» σήμερα όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου, έτσι ώστε στις 29 ημέρες που απομένουν μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της αναμέτρησης, η αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στην πολιτική ουσία.

Οι υποψήφιοι έχουν ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματά τους και, όπως δηλώνουν, δεν προτίθενται να επιστρέψουν στις διαβουλεύσεις επί της διαδικασίας. Ειδικότερα:

  • Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη συνεχίζει τις περιοδείες της και τις ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις. Αύριο θα επισκεφθεί το Αγρίνιο και στη συνέχεια την Πάτρα, όπου θα μιλήσει σε στελέχη της ΝΔ και σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη Δευτέρα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα «Μ. Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
  • Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος θα μιλήσει τη Δευτέρα σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών στην Αθήνα, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα περιοδεύσει στην Αλεξανδρούπολη.
  • Ο κ. Αντ. Σαμαράς ξεκινά αύριο το πρωί «κύκλο» επαφών με στελέχη της ΝΔ στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το απόγευμα θα αναχωρήσει για τα Γιάννενα. Τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού θα περιοδεύσει στην Αρτα.

Παρεμβάσεις
Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους μέσω των ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να προβάλουν, πλέον, τις πολιτικές και ιδεολογικές τους θέσεις. Από τις μέχρι τώρα δημόσιες παρεμβάσεις τους, προκύπτουν ήδη δύο τάσεις:

Η πρώτη που αφορά την ανάγκη «πολύπλευρης διεύρυνσης» του κόμματος και την οποία υπερασπίζονται -με διαφορετικό τρόπο- οι κ. Μπακογιάννη και Αβραμόπουλος και η δεύτερη που προτάσσει την ανάγκη συσπείρωσης της κομματικής βάσης της ΝΔ, θέμα στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση οι κ. Σαμαράς και Ψωμιάδης.

Το πρώτο πάντως ουσιαστικό - πολιτικό «crash test» μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, όταν θα κληθούν να τοποθετηθούν εφ όλης της ύλης ενώπιον των 5.000 συνέδρων - μελών της ΝΔ.

Εκεί, αναμένεται να μιλήσουν για το όραμά τους για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, για τη νέα οργανωτική δομή του κόμματος αλλά και για τα αίτια της εκλογικής συντριβής της 4ης Οκτωβρίου.

Συγκέντρωση στις Σέρρες
Δημόσια στήριξη Αχιλλέα Καραμανλή σε Σαμαρά

Στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά πρόσφερε και δημόσια προχθές το βράδυ στις Σέρρες ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος παραβρέθηκε στην κατάμεστη από κόσμο συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε ξενοδοχείο της πόλης.

«Είμαι με αυτόν που εγγυάται τη συνοχή και συνέχεια της Νέας Δημοκρατίαςέτσι όπως την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τα σύμβολα, τις ιδέες και τις αρχές της», είπε, ενώ πρόσθεσε σχετικά με την υποστήριξή του στον Αντ. Σαμαρά ότι «η παρουσία μου στη συγκέντρωση τα λέει όλα».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίαςστις Σέρρες και η πλειονότητα των στελεχών του κόμματος στον νομό.

Ο Αντ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στην ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι πρέπει να είναι ένα σύγχρονο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον Ν. Σαρκοζί και τον τρόπο που αυτός δόμησε το δικό του κόμμα.

Αναφερόμενος στον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, είπε ότι οι θέσεις του θα δικαιωθούν μελλοντικά και ότι αν είχαμε κατορθώσει να προβάλουμε τις θέσεις και τα όσα πέτυχε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα είχαμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας τη σύνοδο του Βουκουρεστίου, την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τους αγωγούς.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4339&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote