Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε δίκη οδηγείται ο Σιράκ για σκάνδαλο διαφθοράς
Σε δίκη οδηγείται ο Σιράκ για σκάνδαλο διαφθοράς Εκτύπωση E-mail
01.11.09

Αγριο τσαλάκωμα υφίσταται η υστεροφημία του Ζακ Σιράκ. Του εμβληματικού «δεινόσαυρου» της γαλλικής Δεξιάς, που επί 30 συναπτά έτη υπηρέτησε σε ύπατα δημόσια αξιώματα (δήμαρχος Παρισιού, 1977-1995, και πρόεδρος της Δημοκρατίας, 1995-2007). Τώρα ασχολείται με φιλανθρωπίες και τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του.

Ο Σιράκ κατηγορείται για εικονικές προσλήψεις την εποχή που ήταν δήμαρχος Παρισιού

Ο άρτι καταδικασθείς σε 3 χρόνια φυλάκιση, πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, ισχυρίστηκε πως ο Σιράκ ως αρχηγός του κράτους γνώριζε τα πάντα για τις παράνομες πωλήσεις όπλων στην Αγκόλα, τη δεκαετία του 90. Και κάλεσε τον Σαρκοζί να άρει τα κρατικά μυστικά, ώστε να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι του Angola-gate.
 
Ομως, η χαριστική βολή για τον 76χρονο Σιράκ ήρθε χθες από την παρισινή ανακρίτρια, Ξαβιέρ Σιμεονί, που ζήτησε την παραπομπή του σε δίκη, για το «αραχνιασμένο» σκάνδαλο των εικονικών προσλήψεων στο δημαρχείο του Παρισιού. Θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που ένας πρόεδρος κάθεται στο σκαμνί. Αρκεί, βέβαια, να πάψει να τον προστατεύει ο εισαγγελέας Ζαν Κλοντ Μαρίν, όπως κάνει συστηματικά από το 2007, όταν ο Σιράκ στερήθηκε κάθε ασυλία.
 
Ο Σιράκ και εννέα συνεργάτες του κατηγορούνται για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος μέσω 21 εικονικών προσλήψεων στον δήμο του Παρισιού (η δημοσιογραφική έρευνα στη Γαλλία έκανε λόγο για τουλάχιστον 481). Μεταξύ των ευεργετηθέντων ήταν ο εγγονός του Σαρλ ντε Γκολ, δεξιοί συνδικαλιστές, αδέλφια ανώτατων δικαστών και άλλοι «ημέτεροι».
 
Η ανάκριση έδειξε πως ο Σιράκ τους έβαλε παράνομα στο μισθολόγιο του δήμου χωρίς να εργάζονται.
 
Οι υπέρογκοι μισθοί των υπαλλήλων-φαντάσματα, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κατέληξαν στα ταμεία του μεγαλύτερου τότε κόμματος της γαλλικής Δεξιάς RPR (Συναγερμός για τη Δημοκρατία).
 
Για το σκάνδαλο καταδικάστηκε το 2004 σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, στενότερος συνεργάτης του Σιράκ εκείνη την εποχή. Ωστόσο, το 2007 ο δημόσιος κατήγορος, Ζαν Κλοντ Μαρίν, έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δίωξη του πρώην δημάρχου και προέδρου.
 
«Ο πρόεδρος είναι ήρεμος και αποφασισμένος να αποδείξει στο δικαστήριο ότι καμία από τις επίμαχες προσλήψεις δεν ήταν εικονική», ανακοίνωσε το γραφείο του Σιράκ.
 
Την αντίθεσή της στη δίωξη ενός πρώην προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με το επιχείρημα ότι βλάπτει την εικόνα της Γαλλίας. «Ο Σιράκ προσέφερε πολλά στη χώρα. Καλό είναι να μη σκαλίζουμε παλιές ιστορίες και να τον αφήσουμε στην ησυχία του», είπε η υποψήφια των Σοσιαλιστών.
 

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4337&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote