Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρώτο «κρας τεστ» στους δελφίνους
Πρώτο «κρας τεστ» στους δελφίνους Εκτύπωση E-mail
31.10.09

Σε ανοικτή σύγκρουση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. οδηγούνται αύριο οι υποψήφιοι διάδοχοι του Κ. Καραμανλή, με μήλον της Έριδος τους φίλους του κόμματος και τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό τους από την εσωκομματική εκλογή για τη νέα ηγεσία.

Oι κάλπες που αναμένεται να στηθούν στο κομματικό όργανο για το επίμαχο ζήτημα και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συνοχή του κόμματος, θα αποτελέσουν στην πραγματικότητα και το πρώτο εκλογικό κρας τεστ στον δρόμο για τη διαδοχή, εάν δεν βρεθεί στο παρά πέντε μια κοινή, συμβιβαστική λύση. Οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Παν. Ψωμιάδης και Αντ. Σαμαράς επιδιώκουν να ανοίξει η εκλογική διαδικασία για όλους τους οπαδούς του κόμματος και στήνουν, ουσιαστικά, ένα μέτωπο απέναντι στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επικαλείται την αρχική συμφωνία των τεσσάρων και προβάλει τη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής κ. Δημ. Σιούφα για συμμετοχή στις κάλπες όσων επιθυμούν να εγγραφούν μέλη του κόμματος, ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας.

Είναι προφανές ότι το δίλημμα αυτό θα λειτουργήσει διχαστικά για την Κεντρική Επιτροπή, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, ενώ κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Κ. Καραμανλής. Σε κάθε περίπτωση, οι κομματικοί μηχανισμοί και τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου, προεξοφλώντας ότι στην Κεντρική Επιτροπή «θα τρέξει αίμα». Κι αυτό γιατί υπέρ ή κατά της συμμετοχής των φίλων στην ψηφοφορία θα πάρουν τον λόγο τουλάχιστον 20 μέλη της Κ.Ε., μεταφέροντας ουσιαστικά το στίγμα των βασικών υποψηφίων για την κομματική ηγεσία, ενώ κάθε πλευρά θα σπεύσει να αξιοποιήσει προς όφελός της και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει.

Τα δύο ενδεχόμενα
Εάν η πρόταση για εκλογή αρχηγού μόνον από τα μέλη υπερισχύσει, οι ίδιες κομματικές πηγές εκτιμούν ότι αυτό θα ερμηνευθεί ως μήνυμα υπεροπλίας της κ. Μπακογιάννη στο κομματικό όργανο, ενώ εάν ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και των φίλων θα εμφανιστεί ενισχυμένο το μέτωπο των άλλων τριών υποψηφίων. Η εσωκομματική σύγκρουση, ωστόσο, θα έχει συνέχεια, καθώς οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Ψωμιάδης και Σαμαράς θα ζητήσουν να υπάρξει αντίστοιχη ψηφοφορία και στο επικείμενο Συνέδριο, κατηγορώντας παράλληλα την κ. Μπακογιάννη ως βασική υπεύθυνη για τον «αποκλεισμό της ευρύτερης κομματικής βάσης» από την εκλογή της νέας ηγεσίας. Επίσης, θα δηλώσουν «δικαιωμένοι» για την απόφασή τους να διεκδικήσουν ανοικτές διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού και όχι να περιοριστούν σε αποφάσεις «μέσα σε κλειστές αίθουσες και κλειστούς μηχανισμούς».

Την πρώτη εσωκομματική μάχη στις κάλπες της Κ.Ε. προανήγγειλε χθες ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης, ορίζοντας ουσιαστικά και το πλαίσιο της συζήτησης στο κομματικό όργανο. «Θα υπάρξει μια συγκροτημένη εισήγηση από τον κ. Σιούφα, η οποία θα βασίζεται στη συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να καταθέσει την όποια άλλη πρόταση επιθυμεί, να γίνει συζήτηση, να τοποθετηθεί όποιος θέλει. Στη συνέχεια θα ληφθεί απόφαση...», ανέφερε.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε χθες αποφασισμένος να θέσει το θέμα της συμμετοχής των φίλων σε ψηφοφορία στην Κ.Ε., αφήνοντας αιχμές και για τους χειρισμούς του κ. Σιούφα. «Θέλω να πιστεύω ότι η στάση του είναι τυπολατρική», είπε με νόημα, ενώ τόνισε (στον Θέμα 98,9) ότι θα παραμείνει στην κούρσα της διαδοχής «έως το τέλος» και δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Απέδωσε δε τη σχετική φημολογία σε «παπαγαλάκια» που θα ήθελαν να μην είχε καταθέσει την πρόταση για εκλογή από τη βάση. «Πολύ θα ήθελαν να είχαν εξελιχθεί οι διαδικασίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και με ένα συνέδριο άρπα-κόλλα να βγάλουμε νέο αρχηγό», είπε στρέφοντας ουσιαστικά τα βέλη του κατά της κ. Μπακογιάννη, ενώ πρότεινε να υπάρχει και κατάλογος φίλων στα εκλογικά κέντρα της Ν.Δ., ώστε να μπορούν να εγγράφονται και να ψηφίσουν «όσοι ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες του κόμματος».

Στροφή Μεϊμαράκη
Αίσθηση προκάλεσε χθες και η στροφή υπέρ των θέσεων του κ. Αβραμόπουλου που έκανε ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επιμένει να μην παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ε. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος χαρακτήρισε «προσχηματική» τη διαμάχη για μέλη και φίλους, κάνοντας λόγο για «γραφειοκρατικό ζήτημα». «Πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό, είναι τεχνητή η διαμάχη αν θα υπογράψουν τα μέλη ή όχι», είπε (στον Real FΜ) και πρότεινε να διεξαχθεί «τριήμερο ανοικτό συνέδριο», το οποίο θα κλείσει με ντιμπέιτ των υποψηφίων σε ερωτήσεις των συνέδρων.

Με στόχο τη συσπείρωση των παλαιών καραμανλικών στελεχών γύρω από την υποψηφιότητά του, κινήθηκε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς, περιοδεύοντας στις Σέρρες. Στη χθεσινοβραδινή ομιλία του παραβρέθηκε και ο κ. Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπήρξε αιχμηρός για την κ. Μπακογιάννη, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της περί «φθαρμένου κόμματος». Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι «η ενότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη» και τάχθηκε εκ νέου κατά των κομματικών μηχανισμών.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4335&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote