Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
25.07.07
Τις ώρες που η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελική ευθεία (στο Εθνικό Συμβούλιο στις 29 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το 80% περίπου) και συνεχίζονται οι γκρίνιες και οι αντιδράσεις από τους «κομμένους», ο Γιώργος Παπανδρέου έχει «κατασταλάξει» στους βασικούς άξονες του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνομιλητές του, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι «σχεδόν έτοιμο» και μάλιστα όταν του θέτουν αυτό το θέμα, ρωτώντας τον αν ήδη το έχει σχηματοποιήσει, συνήθως απαντά με ένα χαμόγελο και με την επισήμανση «κάτι κάνουμε…».

 Ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει να αποκαλύψει ακόμα και στους τακτικούς συνομιλητές του τα πρόσωπα που έχει επιλέξει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο ο ίδιος θεωρεί, όπως λέει προς κάθε κατεύθυνση, «στίγμα για τη διακυβέρνηση» και άξονα για το πάνω σε ποιους θα στηριχθεί η κυβέρνησή του. 

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές, καθώς σε όλες τις συζητήσεις του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καραμανλής να «πάρει παράταση ζωής», δηλαδή να μην πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

 «Δεν μπορώ να το ανακοινώσω τώρα. Αν πάει σε εκλογές τον Μάρτιο τότε τι γίνεται;», λέει χαρακτηριστικά. 

 Όπως υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, δεν είναι λογικό να «κάψει από τώρα» ένα καλό πολιτικό και επικοινωνιακό χαρτί, όπως είναι το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.  

Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Παπανδρέου σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του με στενούς του συνεργάτες, τους υπογραμμίζει μεν ότι έχει σχεδόν έτοιμο το Επικρατείας, αλλά μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών θα συνεχίζει να ψάχνει για ακόμα καλύτερες επιλογές από αυτές που ήδη έχει κάνει.

 «Αν βρει ένα πολύ αξιόλογο πρόσωπο, ένα αστέρι, αύριο το πρωί, δεν θα πρέπει να το συμπεριλάβει στο Επικρατείας;» αναρωτιούνται στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας με αυτή την επισήμανση το ότι ναι μεν είναι «σχεδόν έτοιμο το Επικρατείας, αλλά θα πρέπει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών να κρατηθούν κλειστά τα χαρτιά». 

 Σε μια σύντομη συζήτηση που είχε στην Πάρο με δημοσιογράφους (στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης) όταν ρωτήθηκε για το πότε βλέπει τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε χαμογελώντας την ερώτηση λέγοντας «εσείς να μου πείτε».

 Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ούτε ο ίδιος ο Καραμανλής έχει ακόμα αποφασίσει». Πάντως, χαρακτηριστικό είναι και το ότι ο εμπειρότατος Κώστας Λαλιώτης που βρέθηκε για λίγο σε αυτήν τη συζήτηση διακινδύνεψε μια πρόβλεψη για τις εκλογές, λέγοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «ο κ. Καραμανλής για να πάρει την απόφασή του θα συμβουλευτεί 4 επαγγέλματα: καφετζούδες, αστρολόγους, χαρτορίχτρες και εκλογολόγους»! 

 Αν και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών απασχολεί έντονα τον Γιώργο Παπανδρέου και τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και στη σύντομη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στην Πάρο επεσήμανε και μάλιστα με έμφαση ότι είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση της ΝΔ «μετρά μέρες». 

 Πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν παραλείπει να επισημαίνει στους στενούς του συνεργάτες το θέμα των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και το πώς ο πρωθυπουργός χειρίστηκε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.  «Ο Καραμανλής τα έχει κάνει θάλασσα. Είχε την ευκαιρία του, τώρα είναι η ώρα της δικής μου ευκαιρίας», τονίζει στους συνομιλητές και τους συνεργάτες του ο κ. Παπανδρέου και επισημαίνει ότι «παρʼ όλο που η κοινωνία διψά για μεταρρυθμίσεις, ο Καραμανλής δεν έκανε τίποτα».

Σε όσους μάλιστα του επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός πρόλαβε και «λάνσαρε» ο ίδιος την έννοια της μεταρρύθμισης, ο κ. Παπανδρέου αντιδρά και απαντά: «Εγώ είμαι περισσότερο μεταρρυθμιστής από τον Καραμανλή. Αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις».

 Και προσθέτει: «ο Καραμανλής απλώς χρησιμοποιεί σχήματα λεκτικά, χωρίς να τα υποστηρίζει στην πράξη».  Στην ατζέντα του κ. Παπανδρέου βρίσκεται και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών, για το οποίο υπογραμμίζει στους συνεργάτες του ότι όχι απλώς είναι «αστείο», αλλά και «απαράδεκτο».

Χρησιμοποιεί μάλιστα και ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το νομοσχέδιο, καθώς λέει «πως είναι δυνατόν για παράδειγμα ο κάτοικος πλέον της Μασαχουσέτης ή του Σίδνει να εκλέγει βουλευτή στα Τρίκαλα ή στη Λάρισα».

 Υπογραμμίζει σε όλους ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο Σύνταγμα το θέμα της ψήφου των αποδήμων και τονίζει «βέβαια και είναι δίκαιο οι ξενιτεμένοι Έλληνες να έχουν δικαίωμα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους», προσθέτει όμως ότι υπάρχουν «σοβαρές προτάσεις που διασφαλίζουν την ψήφο των ομογενών, όπως π.χ αυτή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» και έχει δώσει ήδη οδηγίες στους συνεργάτες του να συμπυκνώσουν τις προτάσεις και τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό και να δοθούν αυτά στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα. 

 Οι κομμένοι...

 Στο μεταξύ, αν και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελική ευθεία (στις 29 Ιουλίου θα επικυρωθούν από το Εθνικό Συμβούλιο περίπου το 60% και ο κ. Παπανδρέου στις 2 Αυγούστου προγραμματίζει να συναντηθεί με τους υποψήφιους που θα επιλεγούν από το Εθνικό Συμβούλιο), στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο γκρίνιας, αντιδράσεων και εσωστρέφειας, στο οποίο πρωταγωνιστούν, για την ώρα τουλάχιστον, οι «κομμένοι» από τα ψηφοδέλτια οι οποίοι σε πρώτη φάση είναι όσοι στο παρελθόν είχαν εμπλοκή σε δικαστικές αποφάσεις παρότι στα δικαστήρια είχαν δικαιωθεί. Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο σε προσωπικό επίπεδο, σε δηλώσεις των «κομμένων», αλλά φαίνεται ότι σε αυτή την αντιπαράθεση μπαίνουν τοπικοί παράγοντες και οργανώσεις.   

 Ο Μιχάλης Νεονάκης, από τους άλλοτε ισχυρούς άντρες της Χαριλάου Τρικούπη επί Κώστα Σημίτη και εκ των επιφανών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, ήταν ο πρώτος που πήρε τα «άσχημα μαντάτα» από τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανάσακης του ζήτησε να μην είναι υποψήφιος.

 Να σημειωθεί ότι ο κ. Νεονάκης είχε μπει στο στόχαστρο της ΝΔ την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη για το θέμα των συναλλαγών του στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, είχε δικαιωθεί δικαστικά, αλλά και από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», και όπως ο ίδιος λέει όλες αυτές οι εξελίξεις έγιναν επί κυβέρνησης ΝΔ, μετά δηλαδή το 2004.  Εκτός ψηφοδελτίων μένουν ακόμα και δύο τέως υφυπουργοί της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη, ο Χρήστος Πάχτας και ο Γιάννης Ανθόπουλος, που είχαν εμπλακεί στην περιβόητη τροπολογία για το Πόρτο Καρράς η οποία έδωσε και τη «χαριστική βολή» στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004. 

 Ο κ. Πάχτας συναντήθηκε και αυτός με τον Ν. Αθανασάκη και του ζητήθηκε να αποσυρθεί αυτοβούλως από το ψηφοδέλτιο και του επισημάνθηκε πως η ΝΔ έχει σχέδιο να επαναφέρει προεκλογικά το όλο θέμα για να πλήξει το ΠΑΣΟΚ.

 Ο κ. Πάχτας αντέτεινε πως έχει δικαιωθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, όμως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην άποψη του.  Πάντως τόσο ο Μ. Νεονάκης όσο και ο Χ. Πάχτας θα επιχειρήσουν να πάρουν «ρεβάνς», θέτοντας το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στις 29 Ιουλίου σε μια συνεδρίαση η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «καυτή».

 Είναι μάλιστα ενδεικτική για τις εξελίξεις η παρέμβαση του Νίκου Μπίστη (μέλους πλέον του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος τροφοδότησε την εσωστρέφεια με την κάλυψη που έδωσε στους Πάχτα και Νεονάκη, ζητώντας ανάκληση των αποφάσεων, με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει προς τις εκλογές και χρειάζεται τη μέγιστη συσπείρωση του στελεχικού του δυναμικού.

 Πάντως σε ό,τι αφορά άλλα πρόσωπα που είτε λόγω της τροπολογίας του Πόρτο Καρράς ή για άλλες υποθέσεις, δεν ήταν στα ψηφοδέλτια το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. Αυτήν την ώρα υπάρχει προβληματισμός για το αν θα είναι υποψήφιος ο Παναγιώτης Κουρουπλής (είχε υπογράψει την τροπολογία). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η συμμετοχή του εκ νέου στα ψηφοδέλτια.

Πιο θετικό είναι το κλίμα για έναν άλλο βουλευτή, τον Γ. Κίρκο, που και αυτός είχε υπογράψει την τροπολογία. Προβληματισμός υπάρχει και για τη συμμετοχή ή όχι στα ψηφοδέλτια του Κίμωνα Κουλούρη, αν και η υπόθεση αυτή θα κριθεί με άλλα κριτήρια, λίγο αργότερα. 

 Ο Μ. Νεονάκης είναι ιδιαίτερα οργισμένος για το ότι μέχρι πρόσφατα και ο Νίκος Αθανασάκης, αλλά και άλλα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τον διαβεβαίωναν ότι θα είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο και για το ότι τρία χρόνια τώρα έτρεχε στον νομό του και όλοι τον ενθάρρυναν να συνεχίσει.

 Επίσης υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Νεονάκη έχει ταχθεί και η Νομαρχιακή Ρεθύμνου, η οποία μετά την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να τον «κόψει» έχει οργιστεί και αντιδρά έντονα.  Όμως και η Νομαρχιακή Αιτωλοακαρνανίας έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Κουρουπλή, ενώ παρέμβαση για να είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Κουρουπλής έχει κάνει και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος.  Αναμένεται μάλιστα τις επόμενες μέρες και μέχρι τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις για το κόψιμο των κ. Νεονάκη και Πάχτα.  

Πάντως, όπως λένε έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πλέον στο ΠΑΣΟΚ ένα κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας για τους υποψήφιους, αφού μετά το κόψιμο των Νεονάκη, Πάχτα κανείς πλέον δεν αισθάνεται σίγουρος ότι θα είναι υποψήφιος.

paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=433&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote