Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απειλεί να αποχωρήσει ο Αμπάς
Απειλεί να αποχωρήσει ο Αμπάς Εκτύπωση E-mail
29.10.09

Την πρόθεσή του να απέχει από την διεκδίκηση της επανελογής του στην προεδρία της Παλαιστίνης διεμήνυσε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μαχμούντ Αμπάς, εάν το Ισραήλ εξακολουθήσει να αρνείται το πάγωμα του επικοισμού.

"Ο Μαχμούντ Αμπάς τού είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές (τον Ιανουάριο) εκτός εάν το Ισραήλ παραμείνει προσηλωμένο στην ανάγκη για ειρήνη", δήλωσε αξιωματούχος στη Ραμάλα, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ωστόσο, άλλοι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν ο Αμπάς θα υλοποιήσει την απειλή του αυτή και τόνισαν ότι τη δήλωση αυτή έκανε ο παλαιστίνιος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ομπάμα.

Σκοπός του ήταν να τού εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη χαλάρωση, όπως εκτιμούν οι Παλαιστίνιοι, των αμερικανικών πιέσεων προς το Ισραήλ για την εποικιστική του πολιτική.

Απελπισία από το εμπάργκο

Σε συνθήκες εξαθλίωσης ζουν εκατοντάδες άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, δέκα μήνες μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στις αρχές του 2009.

 

Το εμπάργκο του Ισραήλ και της Αιγύπτου στη Χαμάς, που επιβλήθηκε πριν από τρία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν όλα τα εργοστάσια κλειστά και να μη φτάνουν προμήθειες στην περιοχή. Το 80% του πληθυσμού ζει χάρις σε κάποια μορφή βοήθειας.

 

Χιλιάδες σπίτια παραμένουν κατεστραμμένα, ενώ δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών τους.

 

«Ερχονται μαύρα χρόνια», λέει ο Σλάμα Μπισίκο, αντιπρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινίων Νομικών. Όπως λέει, το εμπάργκο στη Γάζα και η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Οχθη οδηγούν τη Γάζα σε μια όλο και μεγαλύτερη απομόνωση.

 

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα διεξαχθούν εκλογές. Αυτό αφορά όμως μόνο τη Δυτική Οχθη. Στη Γάζα δεν μπορεί να γίνουν εκλογές χωρίς τη συγκατάθεση της Χαμάς.

 

Ο έλεγχος της Γάζας από τη Χαμάς είναι απόλυτος, σημειώνουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς. Οι δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν στους δρόμους.

 

Καθώς είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, αξιωματούχοι της Χαμάς άνοιξαν πρόσφατα τη δική τους τράπεζα. Σύμφωνα με τους μουσουλμανικούς κανόνες, η τράπεζα αυτή δεν δίνει δάνεια ούτε βάζει τόκους. Κερδίζει χρήματα αγοράζοντας αυτοκίνητα ή σπίτια που θέλουν οι πελάτες, και πουλώντας τα σε υψηλότερες τιμές.

 

Το Ισραήλ επιτρέπει την καθημερινή δίοδο 100 φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και ανθρωπιστικά αγαθά. Οι εμπορικές συναλλαγές όμως απαγορεύονται, μια κίνηση που το Ισραήλ ελπίζει ότι θα στρέψει τον πληθυσμό εναντίον της κυβέρνησής του.

 

Κάτι τέτοιο ίσως και να συμβαίνει. Αν δεν γίνουν εκλογές, όμως, αυτή η δυσαρέσκεια δεν μπορεί να εκδηλωθεί ούτε να αλλάξει η κυβέρνηση.

 

Το Ισραήλ θέλει να απομονώσει τη Χαμάς επειδή η τελευταία αρνείται την ύπαρξή του. Όπως λέει ο Αϊμάν Τάχα, ένας εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης, «μακροπρόθεσμη στρατηγική μας είναι η απελευθέρωση όλης της Παλαιστίνης. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε όμως με μια προσωρινή λύση που θα περιλαμβάνει ίδρυση κράτους στα σύνορα του 1967 και δεκαετή ανακωχή».

 

Η Αίγυπτος απορρίπτει τη Χαμάς λόγω των σχέσεών της με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που εδρεύει στο Κάιρο. Τόσο η Αίγυπτος όσο και το Ισραήλ ανησυχούν για τον εξοπλισμό της οργάνωσης από το Ιράν.

Επικρίσεις για το νερό από την Διεθνή Αμνηστεία

Η Διεθνής Αμνηστεία κατηγόρησε την Τρίτη το Ισραήλ ότι στερεί το νερό στους Παλαιστίνιους αφήνοντας τους εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης να επωφελούνται από "σχεδόν απεριόριστες" ποσότητες.

Παράλληλα, κάλεσε τους Ισραλινούς να τερματίσουν την πολιτική διακρίσεων αίροντας άμεσα κάθε περιορισμό που έχει επιβάλει στους Παλαιστίνιους, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο νερό.

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, στην έκθεσή της των 112 σελίδων με τίτλο "Ταραγμένα Νερά", αναφέρει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 80% του νερού από τον ορεινό υδροφορέα, την κύρια πηγή υπόγειων υδάτων στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κατά μέσο όρο ένας Παλαιστίνιος καταναλώνει μόλις 70 λίτρα νερού ημερησίως, ενώ ένας Ισραηλινός καταναλώνει τουλάχιστον 300 λίτρα, δηλαδή τετραπλάσια ποσότητα νερού, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτή η "ανισότητα" είναι ακόμη εντονότερη σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου οι εβραϊκοί οικισμοί χρησιμοποιούν 20πλασια ποσότητα νερού ανά κάτοικο σε σχέση με τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αγροτικές κοινότητες και επιβιώνουν με 20 λίτρα νερού την ημέρα, την ελάχιστη προτεινόμενη ποσότητα από τις οργανώσεις αρωγής για οικιακή χρήση σε έκτακτες καταστάσεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4327&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote