Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων
Κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων Εκτύπωση E-mail
28.10.09

Με λαμπρότητα εορτάζεται σήμερα σε όλη τη χώρα η επέτειος του "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων η Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ενώπιον του πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια παρήλασαν όλα τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας - της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας παρόντες ήταν και οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας: Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Μηνύματα για την εθνική επέτειο απηύθυναν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τα πολιτικά κόμματα, κάνοντας αναφορά στο πώς, το έπος του '40, αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα και τους αγώνες του παρόντος.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που σήμερα Τετάρτη μεταβαίνει στη Στοκχόλμη, όπου θα μιλήσει στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα ορόσημο στην ιστορία του Ελληνισμού. Αποτελεί έναν διαρκή ύμνο στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Μια ζωντανή απόδειξη της αγάπης των Ελλήνων και των Ελληνίδων για την πατρίδα.

Μια στιγμή της ιστορίας, που κατέδειξε τη δυνατότητά μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας όταν διακυβεύονται οι αξίες μας, η αξιοπρέπειά μας, η ίδια μας η υπόσταση. Το ΟΧΙ του 1940 είχε υψηλό κόστος. Δημιούργησε, όμως, ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο.

Οι Έλληνες πολέμησαν σε αντίξοες συνθήκες με αποφασιστικότητα και σθένος. Πολέμησαν για την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία. Η μεγαλειώδης μάχη συνεχίστηκε με την Εθνική Αντίσταση. Ο αγώνας που έδωσαν οι Έλληνες ήταν δίκαιος, γι΄ αυτό και νίκησαν".

 Αμέσως μετά την παρέλαση, ο κ. Παπούλιας δήλωσε: "Ο αγώνας συνεχίζεται σήμερα σε πολλά επίπεδα για την υπεράσπιση της πατρίδας και της εδαφικής της ακεραιότητας, για ένα καλύτερο περιβάλλον, για καλύτερη υγεία, για καλύτερη παιδεία, για μια καινούρια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης για τον αδύναμο και τον κατατρεγμένο, για τη δημιουργία μιας πατρίδας που θα αγκαλιάζει όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους που ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής".

    
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε: "Το μήνυμα της ημέρας είναι πως οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι, αισιόδοξοι και υπερήφανοι. Αυτό όμως απαιτεί μια πανεθνική προσπάθεια. Αυτή την προσπάθεια διευθύνει η κυβέρνηση και σε αυτήν την προσπάθεια απευθύνουμε πρόσκληση να συμμετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες χωρίς καμία πολιτική διάκριση με στόχο να κάνουμε την πατρίδα μας ισχυρότερη, ανταγωνιστικότερη, καλύτερη για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας". 

    
Ο βουλευτής της ΝΔ, και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε: "Πατρίδα σημαίνει να μπορείς να λες όταν πρέπει το όχι. Και αυτό το όχι να το μετατρέπεις σε αγώνα για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Αυτή την πατρίδα τιμούμε σήμερα".

Ο βουλευτής της ΝΔ, και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: "Σήμερα ζήσαμε εδώ στην Θεσσαλονίκη στιγμές πατριωτικού ενθουσιασμού και εθνικής αυτοπεποίθησης. Μια μεγάλη μέρα που όμως σκιάστηκε από τα δραματικά γεγονότα που τούτη την ώρα δοκιμάζουν οικογένειες και παιδιά της Ελλάδας που προσφέρουν από τη θέση του αστυνομικού τις υπηρεσίες στην πατρίδα μας. Είμαστε κοντά τους. Συνάμα εμείς εδώ στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Η δημοκρατία αντέχει".

    
Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τονίζει ότι: "Τιμούμε, σήμερα, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Την εποποιία του 1940 και την Εθνική Αντίσταση. Τους αγώνες και τους αγωνιστές της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Αντλούμε μέσα από το παράδειγμα εκείνων και μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας μας διδάγματα για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Διδάγματα για το νέο πατριωτισμό, που απαιτούν οι δύσκολες περιστάσεις, που διέρχεται (όπως και ολόκληρος ο Κόσμος) και η Πατρίδα μας.
Υπηρετούμε έμπρακτα την ενότητα, την ομοψυχία και τη συστράτευση των Ελλήνων απέναντι στα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Υπηρετούμε την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων σε όλα τα μέτωπα:
Τα εθνικά μας ζητήματα. Την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τη σύγκρουση με τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα. Την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που έδειξε χθες το πιο απάνθρωπο και αποκρουστικό πρόσωπό της.

Επικεντρώνουμε, ταυτόχρονα, την έγνοια και τις δράσεις μας στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς, των οικογενειών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος που χρειάζεται για την εξασφάλιση μιας καλύτερης προοπτικής για όλους. Βάζουμε, πάνω απ’ όλα, το εθνικό συμφέρον. Το συμφέρον της Πατρίδας μας. Αυτό είναι το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου. Και το μήνυμα αυτό το κάνουμε πράξη".  

 Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ,  Γ. Καρατζαφέρης απέστειλε απ’ τη Θεσσαλονίκη το εξής μήνυμα για την Ιστορική Επέτειο του "ΟΧΙ": "Πριν 69 χρόνια, Ο ελληνικός λαός, σύσσωμος, είπε το "ΟΧΙ" απέναντι στον εξωτερικό εχθρό. Σήμερα, πρέπει να πούμε , σύσσωμα πάλι, ΟΧΙ στον εχθρό που είναι εντός των πυλών. Πρέπει να νικήσουμε την τρομοκρατία. Πρέπει να νικήσουμε ό,τι βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία. Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε!".

   

Στην Αθήνα

Με την παρέλαση των μαθητών στο Σύνταγμα, ενώπιον της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου κορυφώθηκαν στην Αθήνα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 Αμέσως μετά η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε: "Τα νιάτα της πατρίδας μας μάς γέμισαν περηφάνια και ελπίδα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που ήταν εδώ, αλλά και εκείνοι που δεν ήταν εδώ με τα μάτια της ψυχής τους και με το δικό τους τρόπο ο καθένας αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες της εποποιίας 1940. Aυτές οι αξίες, αυτά τα ιδανικά μας εμπνέουν όλους για τον καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας. Όχημα γι΄ αυτό το μέλλον είναι μια καλύτερη παιδεία. Γι΄ αυτό το λέμε και το εννοούμε. Πρώτα ο μαθητής, πρώτα η μαθήτρια".

 

Με λειτουργία και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των Ελλήνων πεσόντων στο νεκροταφείο στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4322&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote