Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Περιοδείες των υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ.
Περιοδείες των υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ. Εκτύπωση E-mail
26.10.09

«Φουντώνει» η μάχη της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, με τους διεκδικητές της ηγεσίας να καταθέτουν προτάσεις για αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος και να προβάλλουν μέσω των περιοδειών τους ο καθένας τα επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Μανιφέστο επτά προτάσεων για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος της Ν.Δ. κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη από τη Θεσσαλονίκη.

Εξαπέλυσε παράλληλα πυρά κατά των όψιμων επικριτών του Κώστα Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια στάθηκε πάντα στο πλευρό του, γεγονός που σχολιάστηκε ως άνοιγμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών στους αναποφάσιστους καραμανλικούς.

Από την Καλαμάτα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρώτος από τους υποψηφίους που πραγματοποίησε ανοιχτή προεκλογική ομιλία, δήλωσε ότι διεκδικεί την ηγεσία για να ενώσει το κόμμα και την παράταξη και προέβαλε εαυτόν ως το πρόσωπο που μπορεί να θέσει τέλος σε «μηχανισμούς» και «παρέες», και να βάλει φραγμό σε κάθε σκέψη για συνθηκολόγηση στα εθνικά θέματα.

Δικαίωμα ψήφου και για τους οπαδούς της Ν.Δ., που δεν είναι και δεν επιθυμούν να γραφτούν μέλη, με την καταγραφή τους σε ξεχωριστό εκλογικό κατάλογο για την ψηφοφορία από τη βάση, πρότεινε εν τω μεταξύ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρη Σιούφα.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει μεν αντίρρηση, αλλά υπενθυμίζει ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν συμφωνήσει σε άλλη διαδικασία, δηλαδή στην επί τόπου εγγραφή όσων επιθυμούν να ψηφίσουν για αρχηγό της Ν.Δ.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη, ερωτηθείς χθες από το Mega εάν είναι κοντά στον κ. Σαμαρά, απάντησε: «Έχετε δίκιο. Είμαι πολύ κοντά στον ελληνικό λαό», φράση που ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία στήριξης στο Μεσσήνιο πολιτικό στο δεύτερο γύρο.

Μανιφέστο για δημοκρατικό κόμμα από την Ντόρα Μπακογιάννη

Επτά προτάσεις για την ενίσχυση της δημοκρατικής έκφρασης της βάσης της Ν.Δ και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην κομματική λειτουργία παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο περιοδείας της στη Μακεδονία.

Η βουλευτής της Α’ Αθήνας πρότεινε ειδικότερα: Θέσπιση θητείας του προέδρου του κόμματος (4 χρόνια). Πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία στο 30% για τις εσωκομματικές εκλογές, με διασφάλιση των τάσεων.

Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψήφιων βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων. Αναδιάρθρωση των οργάνων της Ν.Δ. και εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με ενιαία λίστα, εκτός των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ. Θέσπιση Συμβουλίου Δεοντολογίας. Ονομαστικοποίηση-δημοσιοποίηση εσόδων και εξόδων της Ν.Δ. «Πόθεν έσχες» και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στελεχών από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Έντονα σχολιάστηκε η αναφορά της κ. Μπακογιάννη, ότι δεν είναι δεοντολογικό 15 ημέρες μετά τις εκλογές ορισμένοι να χτυπούν τον πρόεδρο του κόμματος, για τον οποίο μέχρι χθες έλεγαν «ζήτω». Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει ότι η ίδια στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, και ποτέ δεν διαχώρισε τη θέση της από τις αποφάσεις του, ακόμη και όταν ήξερε το κόστος. Από την καρδιά της Μακεδονίας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο Σκοπιανό, δηλώνοντας ότι θα υπερασπισθεί και στο μέλλον την πολιτική που η ίδια υλοποίησε, μαζί με τον κ. Καραμανλή, και η οποία οδήγησε στην επιτυχία του Βουκουρεστίου.

Η κ. Μπακογιάννη το Σάββατο σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της ΝΕΤ είχε παραδεχθεί πως οι νεοδημοκράτες πολλές φορές αισθάνονταν ότι κυβερνούσε μια παρέα, και είχε χαρακτηρίσει τη Ν.Δ. «ξεπερασμένο προϊόν».

«Διεκδικώ την ηγεσία, γιατί μπορώ να ενώσω το κόμμα», το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά στη βάση

Με αναφορές στον εθνάρχη και ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη ανοιχτή προεκλογική ομιλία στην Καλαμάτα κάλεσε τους νεοδημοκράτες να τον ψηφίσουν, διότι -όπως είπε- ως πρόεδρος θα ενώσει την παράταξη και θα εγγυηθεί ότι στο κόμμα δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για «μηχανισμούς», για «παρεούλες», για «κυκλώματα», για σκιές και οσμές σκανδάλων.

Χαρακτήρισε το γεγονός ότι η εκλογή αρχηγού θα γίνει από τη βάση εγγύηση ότι η «λογική των μηχανισμών» δεν περνάει και πρόσθεσε: «Όταν μιλάει η βάση, οι μηχανισμοί σιωπούν».

Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος μπορεί να πραγματοποιήσει ανοίγματα και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, ότι μπορεί να ξαναφέρει τους απογοητευμένους και να ξαναδώσει ιδεολογικό στίγμα στη Ν.Δ., και κυρίως ότι ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ν.Δ. θα βάλει φραγμό σε κάθε σκέψη για συνθηκολόγηση στα εθνικά θέματα.

Ο κ. Σαμαράς το Σάββατο είχε περιοδεύσει στην Αργολίδα και στην Αρκαδία, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και επανέλαβε τις θέσεις του για την επανίδρυση της Ν.Δ. και την ανανέωση στο κόμμα, ώστε όπως είπε: «Να δώσουμε νέα ελπίδα στο λαό». Κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα έντονα σχολιάστηκε ο θερμός εναγκαλισμός του με τον πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού, Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος σε δηλώσεις του στη συνέχεια διευκρίνισε ότι θα παραστεί σε όλες τις εκδηλώσεις υποψηφίων στην περιφέρεια.

Συμμετοχή και των οπαδών στην ψηφοφορία, προτείνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Την τελική του πρόταση για την εκλογή του προέδρου της Ν.Δ. όχι μόνο από τα εγγεγραμμένα μέλη αλλά και από οπαδούς, με την κατάρτιση ξεχωριστής λίστας για την ψηφοφορία, κατέθεσε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρη Σιούφα.

«Η εκλογή του νέου προέδρου πρέπει να διευρυνθεί στην πλατιά βάση οπαδών και ιδεολογικά προσκείμενων στη Ν.Δ., οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο χωρίς να έχουν αναγκαστικά την υποχρέωση να εγγραφούν, έστω και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ως μέλη. Μόνον έτσι θα ξαναφέρουμε τον κόσμο μαζί μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αρκάς πολιτικός, ο οποίος ήδη στις 7 Οκτωβρίου είχε ζητήσει να στηθούν κάλπες, ώστε να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι της Ν.Δ.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος το Σάββατο περιόδευσε στη Λακωνία και προέβη σε διακηρύξεις ενότητας, προτείνει τώρα να προστεθεί στο άρθρο 4 του καταστατικού της Ν.Δ. αναφορά, ότι δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν και όσοι δηλώσουν επιθυμία να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο οπαδών και προσκείμενων στις αρχές και την ιδεολογία της Ν.Δ. κατά τον πρώτο γύρο με επίδειξη ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης και καταχώρησή τους στο on line σύστημα, και οι εκλογικοί κατάλογοι αυτοί να ισχύσουν και για το δεύτερο γύρο.

naftemporiki

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4315&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote