Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη Εκτύπωση E-mail
25.10.09

Σε 142 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 700, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας για το μακελειό.

Στόχος των δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων που εξερράγησαν σκορπίζοντας τον θάνατο ήταν δύο κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Από την πλευρά της η ιρακινή κυβέρνηση απέδωσε τις επιθέσεις στην Αλ Κάιντα και σε απομεινάρια του πρώην κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε "αποτροπιασμό".

"Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα της Αλ Κάιντα και του Μπάαθ. Είναι παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν τον Αύγουστο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Αλι αλ Ντάμπαγ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνυπεύθυνοι για τις επιθέσεις είναι "ο μηχανισμός ασφαλείας, πολιτικοί και οι γειτονικές χώρες".

Στις 19 Αυγούστου συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα 10 εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 100 και τον τραυματισμό 1.200 ανθρώπων. Στόχος τους ήταν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα σημεία των σημερινών εκρήξεων.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που σημειώνεται στη Βαγδάτη τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Τίγρη. Η πρώτη είχε στόχο το υπουργείο Δικαιοσύνης και η δεύτερη, που σημειώθηκε με διαφορά ελάχιστων λεπτών, είχε στόχο το κτίριο που στεγάζεται η περιφερειακή κυβέρνηση.

Οι δρόμοι πλημμύρισαν με τα νερά που ρίχνουν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα μέλη των σωστικών συνεργείων και οι πυροσβέστες συνεχώς ανασύρουν απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα. Τουλάχιστον έξι οχήματα φλέγονταν για αρκετή ώρα μετά την έκρηξη κοντά στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η αστυνομία και η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι στόχος των επιθέσεων ήταν το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαγδάτης και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πυκνός καπνός φαινόταν να βγαίνει δίπλα και από τα δύο κτίρια.

Η επίθεση είναι η δεύτερη που σημειώνεται με στόχο κυβερνητικά κτίρια μετά από μια σειρά επιθέσεων που είχε σημειωθεί στις 19 Αυγούστου, όταν 10 βόμβες εξερράγησαν στην πρωτεύουσα προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.200.

Στην Αλ Κάιντα αποδίδει τις επιθέσεις η ιρακινή κυβέρνηση

Τις δύο αυτές επιθέσεις ιρακινή κυβέρνηση αποδίδει στην αλ Κάιντα και στους συμμάχους της με στόχο να τορπιλίσουν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

"Τα εγκλήματα του Μπαάθ και της αλ Κάιντα δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την πολιτική διαδικασία και την διεξαγωγή των εκλογών. Είναι το ίδιο χέρι που βάφτηκε με αίμα από τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου. Θα τιμωρήσουμε τους εχθρούς του Ιράκ", επισήμανε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο των δύο επιθέσεων.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Κρίστοφερ Χιλ και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ρέι Οντιέρνο καταδίκασαν την διπλή επίθεση και κάλεσαν "τους Ιρακινούς, αυτήν την σημαντική στιγμή που οδηγεί στις εθνικές εκλογές, να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν όλες τις μορφές βίας και εκφοβισμού".

Για "αποτρόπαιες επιθέσεις" έκανε λόγο ο Μπ. Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε "αποτρόπαιες" τις σημερινές επιθέσεις στη Βαγδάτη και πρόσθεσε πως είναι μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος του Ιράκ.

"Οι επιθέσεις αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο τη δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών και αποκαλύπτουν τα μισητά και καταστροφικά σχέδια αυτών που αρνούνται στον ιρακινό λαό το μέλλον που του αξίζει", τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρακινό ομόλογό του και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, δηλώνοντας τους πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό τους.

"Οι αποτρόπαιες αυτές επιθέσεις για να σταματήσει η πρόοδος του Ιράκ δεν ταιριάζουν με το θάρρος και την αντοχή των Ιρακικών και με την αποφασιστικότητα τους να οικοδομήσουν ισχυρούς θεσμούς", υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η διπλή επίθεση στη Βαγδάτη δε θα πρέπει να επηρεάσει τον ρυθμό αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, δήλωσε από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

Και η Γαλλία καταδίκασε τη διπλή αιματηρή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης και διαβεβαίωσε το Ιράκ για την αλληλεγγύη της, επισημαίνεται σε μήνυμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών.

"Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για την διπλή βάρβαρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από εκατό αθώους ιρακινούς πολίτες", γράφει ο Σαρκοζί στον Ιρακινό ομόλογό του.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4311&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 26.10.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote