Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αγωγή κατά της Μπόινγκ
Αγωγή κατά της Μπόινγκ Εκτύπωση E-mail
24.07.07
Στα ελληνικά αστικά δικαστήρια επέλεξαν να δώσουν τη μάχη εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους της κυπριακής «Ηλιος» οι συγγενείς θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή στους 121 επιβαίνοντες σε αυτό

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Γραμματικό (συνέβη στις 14/8/05) με αγωγή τους που υποβλήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δεκαεφτά συγγενείς θυμάτων αξιώνουν συνολική αποζημίωση 76 εκατ. ευρώ από την κατασκευάστρια εταιρεία «Βοeing», στην οποία -με βάση τα πορίσματα των ειδικών επιτροπών- χρεώνουν βαρύτατες ευθύνες.

Μάλιστα για τον υπολογισμό της αποζημίωσης μέτρησε τόσο ο βαθμός συγγένειας των εναγόντων με τα θύματα όσο και το γεγονός ότι η εταιρεία έχει «ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 61,5 δισ. δολαρίων και ετήσια καθαρά κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων».  

Συγκεκριμένα, στις πολυσέλιδες αγωγές αναφέρονται μια σειρά κατασκευαστικών λαθών που οδήγησαν, κατά την εκτίμησή τους, σε λάθος χειρισμούς εκ μέρους των χειριστών, με αποτέλεσμα να υπάρξει το τραγικό αποτέλεσμα της πτώσης του αεροσκάφους. Αναφέρεται δηλαδή πως «η εταιρεία "Boeing" είχε σχεδιάσει και εξοπλίσει το αεροσκάφος με ένα ηχητικό προειδοποιητικό σήμα, το οποίο εξέπεμπε τον ίδιο ακριβώς ήχο προκειμένου να προειδοποιήσει το πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης για δύο διαφορετικά μεταξύ τους προβλήματα, που το ένα αφορούσε τη "διαμόρφωση απογείωσης" και το δεύτερο "πρόβλημα ύψους θαλάμου".

Το σχεδιαστικό αυτό σφάλμα της εναγόμενης είχε ως συνέπεια το πλήρωμα να μην αντιληφθεί ότι η ενεργοποίηση της σειρήνας κατά τη μοιραία πτήση οφείλεται σε πρόβλημα ύψους θαλάμου, αλλά να το εκλάβει δικαιολογημένα ως πρόβλημα διαμόρφωσης απογείωσης, με συνέπεια να μην προβεί στις ενδεδειγμένες για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενέργειες που θα απέτρεπαν την πτώση του αεροσκάφους».  

Στις αγωγές υποστηρίζεται ότι παρόμοια περιστατικά είχαν αναφερθεί και κατά το παρελθόν για αεροσκάφη «Boeing 737», τα οποία οφείλονταν σε σύγχυση του πληρώματος για την ακριβή αιτία ενεργοποίησης του εν λόγω προειδοποιητικού σήματος.

 Και εξ αυτού του λόγου, όπως αναφέρεται, η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγαλύτερη, γιατί «η εναγόμενη είχε μεν προβεί σε κάποιες διορθωτικές ενέργειες, αλλά τα ληφθέντα μέτρα ήταν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και δεν ήταν δυνατόν να αποτρέψουν την πρόκληση παρόμοιων συμβάντων και ατυχημάτων». 

 Οι ενάγοντες υπογραμμίζουν ακόμα ότι το τραγικό δυστύχημα οδήγησε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να εκδώσει τεχνική οδηγία για όλα τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη «απαιτώντας από την κατασκευάστρια εταιρεία να προβεί σε αναθεώρηση στο εγχειρίδιο πτήσεως του αεροσκάφους, ώστε να πληροφορούνται τα πληρώματα με βελτιωμένες διαδικασίες για την ερμηνεία και την ανταπόκριση στην προειδοποιητική σειρήνα».    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote