Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Σταματήστε τον Μπλερ» στον δρόμο προς Βρυξέλλες
«Σταματήστε τον Μπλερ» στον δρόμο προς Βρυξέλλες Εκτύπωση E-mail
24.10.09

Επισήμως, οι συνεργάτες του Τόνι Μπλερ δηλώνουν ότι δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ε.Ε.

 Άλλωστε, η θέση αυτή θα δημιουργηθεί μόνο εφόσον η Συνθήκη της Λισαβόνας εγκριθεί και από την Τσεχία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της από την 1η Ιανουαρίου -έτσι, όπως λένε, δεν είναι δυνατό να υποβληθεί υποψηφιότητα για μια θέση που δεν υπάρχει.

Στην πράξη, όμως, οι πάντες κινούνται θεωρώντας ως δεδομένο ότι ο Μπλερ όχι απλώς θα είναι υποψήφιος, αλλά αποτελεί και το μεγάλο φαβορί. Και γι' αυτό, οι πολέμιοί του σπεύδουν από τώρα να ξεκαθαρίσουν ότι ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας. Έτσι, τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας, πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις και δηλώσεις που έχουν στόχο να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

 

«Λάθος»
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των
Financial Times, ο «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών των Τόρις, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στο Λονδίνο, για να τους πει ότι η υποστήριξη του Μπλερ θα συνιστούσε «λάθος», αλλά και να τους προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε τις σχέσεις τους με τη νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον (θεωρώντας, προφανώς, δεδομένη την επικράτησή του στις εκλογές του 2010). Μάλιστα, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο Χέιγκ «κατέστησε πολύ σαφές» ότι η στήριξη του Μπλερ θα «αντιμετωπιστεί ως εχθρική κίνηση» έναντι των Συντηρητικών.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και τις πρωτεύουσες των «27». Ήδη, εδώ και μερικές μέρες, κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο κείμενο με τίτλο «Σταματήστε τον Μπλερ», το οποίο έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 40.000 άνθρωποι -από τους οποίους οι μισοί και πλέον είναι Βρετανοί. Παράλληλα, ομάδα ευρωβουλευτών ξεκίνησε εκστρατεία κατά του Μπλερ, με πρωτεργάτες τέσσερις Γερμανούς ευρωβουλευτές. Το γεγονός δε ότι εκπροσωπούν όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες αποδεικνύει πως το Βερολίνο δεν βλέπει με καλό μάτι την εκλογή του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού -σε αντίθεση με τη στήριξη που του έχουν προσφέρει Ρώμη και Παρίσι.

 

 

Μ. Μόντι, ο... κυανόκρανος!

Προτού καν οριστούν τα μέλη της νέας Κομισιόν, ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανέθεσε την πρώτη επικίνδυνη αποστολή σε έναν παλαίμαχο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Ο Μάριο Μόντι, ο πρώην επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού και εσωτερικής αγοράς, κλήθηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί μια ενιαία οικονομική πολιτική από τους «27». «Η ενιαία αγορά έχει ανάγκη από την ανανέωση της πολιτικής εντολής, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί στον οικονομικό εθνικισμό και να ξεδιπλώσει το σύνολο της δυναμικής της», δήλωσε ο Μπαρόζο. Το ζητούμενο είναι, βεβαίως, κατά πόσο θα συνεργαστούν Παρίσι και Βερολίνο, τους οποίους «έδειξε» με σαφήνεια ο πρόεδρος της Κομισιόν...

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4305&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote