Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν
Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν Εκτύπωση E-mail
23.10.09

Την επόμενη εβδομάδα δηλώνει το Ιράν ότι θα δώσει την απάντησή του για το προσχέδιο συμφωνίας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Σύγχυση προκαλούν πληροφορίες που θέλουν την Τεχεράνη να «αντιπροτείνει» αγορά πυρηνικού καυσίμου από τρίτες χώρες.

Παρόλο που η Δύση ανέμενε την απάντηση την Παρασκευή, ο αντιπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ, Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ, δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση ότι η απάντηση θα επιδοθεί στον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν που επικαλείται μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Τεχεράνη επιθυμεί να αγοράσει από ξένες χώρες πυρηνικά καύσιμα για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της.

Το κρατικό δίκτυο μετέδωσε ότι η Τεχεράνη έχει καταθέσει την πρότασή της στις μεγάλες δυνάμεις και ότι αναμένει την απάντησή τους.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ τόνισαν ότι δεν έχουν λάβει ακόμα την επίσημη απάντηση του Ιράν στην πρόταση της ΙΑΕΑ και ότι δεν θεωρούν τις πληροφορίες που μεταδίδει η κρατική τηλεόραση ως επίσημη απάντηση.

«Ο πρόεδρος, όπως και όλοι οι άλλοι, περιμένει να ακούσει από τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ποια είναι η τελική λέξη [του Ιράν]» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ενδείξεις που λαμβάνει από την Τεχεράνη «δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές».

Νωρίτερα, ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία είχαν αποδεχθεί το προσχέδιο της ΙΑΕΑ, το οποίο προτείνει την αποστολή στο εξωτερικό του 75% των αποθεμάτων ουρανίου που διαθέτει, προκειμένου να γίνει εκεί ο εμπλουτισμός για ειρηνική χρήση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4303&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote