Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Θρίαμβος Ερντογάν
Θρίαμβος Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
23.07.07
Μεγάλη η νίκη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Εξασφάλισε ποσοστό 46,3% (339 έδρες), το οποίο του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο, καθώς απαιτούνται 367 βουλευτές, που δεν προσεγγίζει.

 Στις δηλώσεις του, τόνισε ότι θα προωθήσει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα του, το AKP, εντολή για μια νέα πενταετή θητεία.

 Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστούν, επισήμανε και απηύθυνε έκκληση για ενότητα, δεσμευόμενος να σεβαστεί τις αρχές της δημοκρατίας, στις οποίες περιλαμβάνεται ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους. 

 Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι εκλογές έλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μετά τις αλλεπάλληλες ενέργειες των στρατηγών, οι οποίοι πήραν το μήνυμά τους. Επίσης, τα αποτελέσματα αποτελούν ήττα για την κεμαλική πολιτική παράδοση, καθώς τα κόμματα που την εκφράζουν, συνετρίβησαν. 

 Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Μπαϊκάλ συγκέντρωσε 20,9% (112 έδρες). Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περιμένουν αν θα πάει κολυμπώντας έως τη Ρόδο όπως υποσχέθηκε στην περίπτωση που δεν κέρδιζε τις εκλογές. 

Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μπαίνει το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης του Μπαχτσελί, το οποίο έλαβε 14,28%. (71 έδρες).

Αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι εθνικιστικές κραυγές. Μάλιστα, ειδικοί δεν απέκλεισαν το σενάριο να προσφύγει ξανά στις κάλπες ο Ερντογάν, αν δημιουργήσουν προβλήματα στις αποφάσεις του. 

Στη Βουλή επιστρέφουν και οι Κούρδοι ως ανεξάρτητοι βουλευτές με 24 έδρες. «Έχουμε μια αποστολή... Να συμβάλουμε στην ειρήνη και στη δημοκρατία. Ζητάμε μια νέα προσέγγιση στο κουρδικό πρόβλημα», δήλωσε ο Αχμέτ Τουρκ. Συνολικά΄οι ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν ανέρχονται σε 28.

 Η συμμετοχή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές άγγιξε το 80%.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή επέτρεψε την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στις επτά το απόγευμα της Κυριακής αντί στις 21.00, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι το χθεσινό αποτέλεσμα θα συμβάλει ώστε η Τουρκία να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εντονότερους ρυθμούς τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και βέβαια την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής». 

 Τα συγχαρητήριά της προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και προσωπικά προς τον Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε τη Δευτέρα (23/7) από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. 

 Η συντριβή του στρατιωτικού συστήματος το κύριο χαρακτηριστικό της τουρκικής κάλπης είπε στον Flash 96 ο Θόδωρος Πάγκαλος ως διεθνής παρατηρητής του συμβουλίου της Ευρώπης. Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε το πρωί της Δευτέρας το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, μια ημέρα μετά τη νίκη του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Ο βασικός δείκτης τιμών ΙΜΚΒ-100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε κέρδη 2.030,85 μονάδων (3,84%) και διαμορφώθηκε στις 54.966,60 μονάδες. Ικανοποίηση Βατικανού  

Το Βατικανό θεωρεί ότι η εκλογική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ευρώπη και για τις χριστιανικές εκκλησίες, όπως δήλωσε ο καρδινάλιος Σέρτζιο Σεμπαστιάνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Κοριέρε ντελα Σέρα.

 Ο Σεμπαστιάνι, ένας από τους κορυφαίους γνώστες της Τουρκίας που διαθέτει το Βατικανό καθώς διετέλεσε επί μία δεκαετία διπλωματικός αντιπρόσωπος του Πάπα (νούντσιο) στην τουρκική πρωτεύουσα, κάλεσε ακόμα την Ευρωπαϊκή Ενωση να επαναλάβει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα. 

Κατά την εκτίμηση του καρδιναλίου το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιτρέψει στον Ερντογάν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να του δώσει τη δυνατότητα να υπονομεύσει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

 Η ισλαμική Χαμάς χαιρετίζει τη νίκη του Ερντογάν Η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την εκλογική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι η νίκη αυτή σηματοδοτεί μία επιστροφή των λαών της περιοχής στον ισλαμικό δρόμο. 

Αυτό αντανακλά τη διαδικασία μετεξέλιξης των λαών της περιοχής προς μία επανένταξη στην ισλαμική ιδέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι αναφερόμενος στη νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Η νίκη αυτή δείχνει ακόμα ότι το ισλαμικό έθνος είναι πια πεπεισμένο ότι δεν θα έχει μέλλον εάν δεν επιλέξει τον ισλαμικό δρόμο, πρόσθεσε.    

  flash

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=430&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 23.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote