Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προσχέδιο συμφωνίας με το Ιράν κατέθεσε ο Μπαραντέι
Προσχέδιο συμφωνίας με το Ιράν κατέθεσε ο Μπαραντέι Εκτύπωση E-mail
22.10.09

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατέθεσε στις τρεις μεγάλες δυνάμεις (Γαλλία, Ρωσία και Ην.Πολιτείες) και στο Ιράν προσχέδιο συμφωνίας που αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου της Τεχεράνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το προσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί μέχρι την Παρασκευή, όπως δήλωσε ο διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Βιέννη, οι οποίες διήρκεσαν δυόμισι ημέρες.


Το προσχέδιο «αντικατοπτρίζει κατά τη γνώμη μου μια ισορροπημένη προσέγγιση για το πως να συνεχίσουμε», είπε ο Ελ Μπαραντέι σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα λάβει μία θετική απάντηση μέχρι την Παρασκευή.


Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ τόνισε ότι εξαιτίας νομικών, πολιτικών και τεχνικών προβλημάτων το προσχέδιο πρέπει να σταλεί στις κυβερνήσεις των χωρών για έγκριση.


Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Μπαραντέι προτείνει στο προσχέδιο την αποστολή στο εξωτερικό του 75% των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει, προκειμένου να γίνει εκεί η μετατροπή τους σε καύσιμο, για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης. 

Ενδιάμεσες συμφωνίες

Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της θα υπογράψει συμφωνία με το Παρίσι για την αποστολή του ουρανίου. Η πρόταση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τις ανησυχίες της Δύσης σχετικά με τον χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.


Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες, απέφυγε πάντως να πει εάν η Τεχεράνη σκοπεύει να εγκρίνει το προσχέδιο ή όχι.


Νωρίτερα στην Τεχεράνη, ο Μοχάμαντ Καναντί, υποδιευθυντής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, δήλωσε πως το Ιράν θα έχει μέσα στους επόμενους μήνες «καλά νέα» για τα πυρηνικά επιτεύγματά του.


«Στους επόμενους μήνες, θα έχουμε καλά νέα για το έθνος μας σχετικά με τα πυρηνικά επιτεύγματά μας», δήλωσε, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

 ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4297&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >