Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΗΤΤΑ ΝΤΟΡΑΣ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ
ΗΤΤΑ ΝΤΟΡΑΣ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ Εκτύπωση E-mail
21.10.09

ΣΤΟ... «μεγάλο γήπεδο» των απλών ψηφοφόρων της παράταξης θα κριθεί η μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι έντονες πιέσεις της βάσης υποχρέωσαν τη Ρηγίλλης να αλλάξει τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Εξέλιξη που καθιστά πιο διαφανείς τις διαδικασίες, άρα και πιο αμφίρροπο το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το εκλογικό σώμα διευρύνεται σημαντικά, οπότε αυτόματα συρρικνώνεται η επιρροή των προσωπικών μηχανισμών. Παράλληλα η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ήττα» για την Ντόρα Μπακογιάννη που επιθυμούσε η ανάδειξη του νέου αρχηγού να γίνει από το Συνέδριο, ενώ θεωρείται «νίκη» για τους Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλο, που επέμεναν εξ αρχής ότι η εκλογή πρέπει να γίνει από το σύνολο των μελών της παράταξης. Παρότι μέχρι τώρα η αντιπαράθεση κινείται σε χαμηλούς τόνους, είναι βέβαιο ότι προσεγγίζοντας την ημερομηνία της εκλογής η μάχη θα γίνει πιο σκληρή και ενδεχομένως να υπάρξουν και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».


Παρασκηνιακά και «οχυρωμένη» πίσω από την απόφαση του Κ. Καραμανλή, η κ. Μπακογιάννη κατέβαλε προσπάθειες ούτως ώστε όλα να τελειώσουν στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι η εκλογή της θα ήταν πιο εφικτή λόγω του ισχυρού μηχανισμού που διαθέτει. Διαβλέποντας ωστόσο την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα, έκανε έναν πρώτο ελιγμό, προτείνοντας ο νέος αρχηγός να εκλεγεί αρχικά από το Συνέδριο και στη συνέχεια και από τη βάση. Διαδικασία πολύπλοκη και αδόκιμη κομματικά, η οποία απορρίφθηκε ευθύς εξ αρχής. Οπότε αναγκάσθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση για ανοιχτές διαδικασίες και εκλογή από τη βάση. Στην αλλαγή στάσης συνέβαλαν και οι εισηγήσεις βουλευτών, στελεχών, αλλά και οι επισημάνσεις μελών της οικογένειάς της που την προειδοποίησαν ότι αν δεν «συμμορφωθεί» με την απαίτηση της βάσης κινδυνεύει να αποδοκιμασθεί την ώρα της ψηφοφορίας. Στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου θα αποφασισθεί η αλλαγή του καταστατικού, ενώ προβλέπεται ότι εκτός του σημερινού αρχηγού Κ. Καραμανλή θα πάρουν τον λόγο και οι υποψήφιοι διάδοχοί του.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στην αφετηρία της κούρσας θέση αναμένεται ότι θα πάρουν τέσσερις υποψήφιοι: Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς, Δ. Αβραμόπουλος και Π. Ψωμιάδης. Ωστόσο, με τη ρευστότητα που επικρατεί στο εσωκομματικό μέτωπο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο είτε ένας εκ των τεσσάρων να αποσυρθεί, είτε να προστεθεί ένας νέος υποψήφιος. Άλλωστε μεταξύ των στελεχών διατυπώνεται το ερώτημα αν ο κ. Ψωμιάδης θα επιμείνει μέχρι τέλος ή παραμονές των εκλογών θα αποσυρθεί εκφράζοντας την υποστήριξή του σε συγκεκριμένο(η) υποψήφιο. Επίσης συζητείται η πιθανότητα να κατέλθει υποψήφιος είτε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που δείχνει να το σκέφτεται και δεν το αποκλείει, είτε ακόμη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η δραστηριότητα του οποίου προκαλεί απορίες, αλλά και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις πρώτες (κρυφές) δημοσκοπήσεις, η κ. Μπακογιάννη φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων, αλλά όλα δείχνουν ότι θα κριθούν πιθανότατα στον δεύτερο γύρο. Το τοπίο θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό αν υποψήφιος κατέλθει π.χ. ο κ. Μεϊμαράκης, καθώς αναμένεται να αντλήσει ψήφους από την ίδια δεξαμενή με την κ. Μπακογιάννη. Τις προσεχείς ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας νέες δημοσκοπήσεις, όπου, πέρα από το βασικό ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για αρχηγός;», θα τεθούν και άλλα, όπως «ποιος μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση;» ή «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Γ. Παπανδρέου;».

Σε μια «επίδειξη δύναμης», το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη τις προηγούμενες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 1.000 μελών του Συνεδρίου που στηρίζουν την υποψηφιότητά της. Ωστόσο ορισμένοι συνεργάτες της εξέφραζαν τον προβληματισμό μήπως αυτή η κίνηση λειτουργήσει συσπειρωτικά για τους «αντιπάλους» τους. Για τον λόγο αυτό η επόμενη λίστα με ονόματα δεν θα δοθεί σύντομα, θα καθυστερήσει κάποιες ημέρες. Στην πρώτη λίστα περιλαμβάνονται στελέχη που συγκαταλέγονται στη στενή «καραμανλική ομάδα», με συμβολική την παρουσία του στενού συνεργάτη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, Θ. Χαριτόπουλου. Η κ. Μπακογιάννη θέλησε σαφώς με τον τρόπο αυτόν να δείξει ότι τη στηρίζουν οι Καραμανλικοί, κατά συνέπεια ο ίδιος ο σημερινός αρχηγός. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο τελευταίος «έχει δώσει καιρό πριν το δακτυλίδι στην Ντόρα». Κάτι που απορρίπτουν συνομιλητές του κ. Καραμανλή και επισημαίνουν ότι στενοί συνεργάτες του, και από το ίδιο το πρωθυπουργικό του γραφείο, έχουν «ενταχθεί» στο στρατόπεδο του κ. Σαμαρά. Αναφέρουν συγκεκριμένα τους Κ. Σταϊκούρα,

Π. Λειβαδά, Κ. Αρβανιτόπουλο, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση λένε ότι βρίσκονται οι Μ. Δασκαλάκης και Χρ. Χατζηεμμανουήλ, αλλά και ο Αχ. Καραμανλής. Το βέβαιο είναι ότι η λεγόμενη «καραμανλική ομάδα», ό,τι έχει απομείνει μετά την εκλογική ήττα και την παραίτηση του κ. Καραμανλή, θα διχασθεί. Κι αυτός ακριβώς ο διχασμός θα επεκταθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στη βάση του κόμματος.

Στο επιτελείο της υπάρχει μια ανησυχία μήπως κληθεί να «πληρώσει» κόστος για κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας υπήρξε κορυφαίο στέλεχος, με πρώτη και... καλύτερη την απόφαση για πρόωρες εκλογές. Για τον λόγο αυτό η κ. Μπακογιάννη στις συνεντεύξεις της πήρε αποστάσεις από την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας ότι στήριξε την επιλογή που έκανε ο τότε πρωθυπουργός. Βουλευτές και κομματικά στελέχη σχολίαζαν με ειρωνικό τρόπο τις αναφορές της τέως υπουργού (όταν ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της) για κατάργηση των μηχανισμών και για διαφάνεια στη λειτουργία του κόμματος. Υπενθύμιζαν μάλιστα την πολιτική που ακολούθησε τόσο την τριετία 1990-ʼ93, όσο και αργότερα στον Δήμο της Αθήνας.

Πληροφορίες από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι ο μηχανισμός της κ. Μπακογιάννη έχει τεθεί σε δράση, ασκούνται πιέσεις σε στελέχη και δίνονται υποσχέσεις σε άλλα που δεν είναι ενταγμένα στο «στρατόπεδό» της.

Διαδικασία στην οποία έχει εμπλακεί η ευρύτερη οικογένεια, από τα παιδιά της μέχρι τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, που συναντά δημάρχους, αλλά και επιχειρηματίες που είναι σε θέση να επηρεάσουν ψηφοφόρους της παράταξης.

Διακριτική, αλλά ουσιαστική είναι και η συμβολή του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ωστόσο θα αποφύγει κατά πάσα πιθανότητα μια δημόσια παρέμβαση, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ενεργοποιήσει τα «αντιμητσοτακικά αισθήματα», που ούτως ή άλλως διακατέχουν ένα μεγάλο τμήμα της παράταξης.

Στο μεταξύ, στελέχη που κινούνται στον χώρο των λεγόμενων «ανένταχτων» εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις «συνέπειες» που θα έχει ενδεχόμενη εκλογή της κ. Μπακογιάννη. Δεν αποκλείουν δηλαδή λόγω των θέσεων που έχει στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα να υπάρξουν σημαντικές διαρροές ψηφοφόρων προς την πλευρά του ΛΑΟΣ. Για τον λόγο αυτό και στην πορεία προς το Συνέδριο και στη συνέχεια προς τις κάλπες θα ζητήσουν από όλους τους υποψήφιους να εκθέσουν ανοιχτά τις απόψεις τους και να δεσμευτούν ότι δεν θα παρεκκλίνουν από τις βασικές αρχές του κόμματος. Ακόμη θα κληθούν να δεσμευτούν ότι δεν θα επαναφέρουν στελέχη (Βουλγαράκης, Λιάπης, Παυλίδης κ.ά.) που με τη συμπεριφορά τους «πλήγωσαν» τον κόσμο της παράταξης και είχαν μερίδιο ευθύνης για τη βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου.

Όπως προαναφέραμε, από τις μέχρι τώρα ενδείξεις (μετρήσεις) προκύπτει ότι η κ. Μπακογιάννη έχει ένα ευδιάκριτο προβάδισμα, αλλά όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Με... συνέπεια να έχουν ξεκινήσει ήδη τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα». Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι αν στις επαναληπτικές εκλογές βρεθεί ο Δ. Αβραμόπουλος, έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την Ντόρα, με το σκεπτικό ότι θα καταφέρει να μαζέψει όλους τους ψηφοφόρους του κ. Σαμαρά. Τα πράγματα περιπλέκονται αν στον δεύτερο γύρο περάσει ο τελευταίος, καθότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν διαθέτει συμπαγή ομάδα που να την ελέγχει απόλυτα και κατά συνέπεια να μπορέσει να την κατευθύνει.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν πληροφορίες για «μυστική συμφωνία» Αβραμόπουλου - Σαμαρά, που για ευνόητους λόγους δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά.

Το βέβαιο είναι ότι οι δύο άνδρες είναι σε ανοιχτή γραμμή, έχουν μια καλή επικοινωνία, συμφώνησαν άλλωστε και στις διαδικασίες ανάδειξης του αρχηγού. Αποφασιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσουν κορυφαία στελέχη που είτε διαθέτουν «βαρύ όνομα»

(Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Έβερτ κ.ά.), είτε έχουν ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και κατ' επέκτασιν στη βάση (Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος κ.ά.)

Είναι αδιευκρίνιστος αυτήν την ώρα ο αριθμός των μελών που θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Οι εγγεγραμμένοι με βάση τα στοιχεία του 2007 ανέρχονται στις 350.000, αλλά εκτιμάται ότι στις κάλπες θα φθάσουν το λιγότερο 600.000.
paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4294&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote