Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Λιγότερες επενδύσεις στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών
ΗΠΑ: Λιγότερες επενδύσεις στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών Εκτύπωση E-mail
21.10.09

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νέες αμερικανικές καινοτόμες εταιρίες υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, αν και η σχετική επιβράδυνση της πτώσης αυτής τα τελευταία δύο τρίμηνα κάνει τους ειδικούς να βλέπουν επάνοδο της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Καθώς η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζεται, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitalists) εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί στις τοποθετήσεις σε νέες εταιρίες. Την ίδια στιγμή, η ζοφερή οικονομική εικόνα έχει καταστήσει πολύ δύσκολη την εξεύρεση αγοραστών ή την επιτυχή ολοκλήρωση της εισαγωγής μετοχών στο χρηματιστήριο για τις επιχειρήσεις αυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών πρέπει να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να απολαύσουν κέρδη από τις τοποθετήσεις τους, γεγονός που τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τις επενδύσεις αυτές.

Η διστακτικότητα αυτή αποκαλύπτεται σε έκθεση που δημοσίευσε η PriceWaterhouseCoopers, από κοινού με την Thomson Reuters και την National Venture Capital Association. Σύμφωνα με την έκθεση, την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου οι συνολικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 33% σε σχέση με το περασμένο έτος, φθάνοντας στα 4,8 δισ. δολάρια. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός εταιρικών συμφωνιών μειώθηκε στις 637, 357 λιγότερες από το 2008.

Παρόλα αυτά, τα επενδυόμενα κεφάλαια ήταν σημαντικότερα στο τρίτο τρίμηνο, από ό,τι στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στη σύναψη μεγάλων συμφωνιών στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας. Η Τρέισι Λεφτέροφ, στέλεχος του τομέα επιχειρηματικών κεφαλαίων της PriceWaterhouseCoopers, λέει ότι ο όγκος των επενδύσεων αυτών μπορεί να αυξηθεί μέσα στα επόμενα τρίμηνα, χάρη στην οικονομική αναθέρμανση.

Ο τομέας της βιο-τεχνολογίας συνεχίζει να απολαμβάνει της προτίμησης πλειοψηφίας επενδυτών στο τρέχων τρίμηνο με επενδύσεις ύψους 950,1 εκατ. δολαρίων, μειωμένες ωστόσο κατά 25% σε σχέση με πέρσι. Η διατήρηση της επενδυτικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα οφείλεται στην προθυμία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών να εξαγοράσουν νέες εταιρίες, που αναπτύσσουν υποσχόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4291&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote