Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φόβοι στη Ν.Δ. για αναζωπύρωση της βεντέτας του '93
Φόβοι στη Ν.Δ. για αναζωπύρωση της βεντέτας του '93 Εκτύπωση E-mail
21.10.09

Τον φόβο ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί η βεντέτα του '93 μεταξύ των «Μητσοτακικών» και των «Σαμαρικών» όσο θα κορυφώνεται η κούρσα της διαδοχής, εκφράζουν αρκετά στελέχη της Ν.Δ.

Εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να ξεφύγει από τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, ιδιαίτερα αν αρχίσουν να διαμορφώνονται συνθήκες αμφίρροπης μάχης, οπότε η πόλωση μπορεί να επιστρατευθεί ως όπλο με στόχο την ανάδειξη του ισχυρότερου. Πολύ περισσότερο αν ο β' γύρος εξελιχθεί σε μονομαχία Ντόρας-Σαμαρά. Τώρα που ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται ακόμη στην αρχή του, και οι δύο σε όλους τους τόνους επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα στα στελέχη και τη βάση ότι έχουν αφήσει το παρελθόν πίσω τους και η επόμενη μέρα θα τους βρει ενωμένους, ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. Υπάρχουν όμως και στελέχη που τους στηρίζουν και τα πυρά που ενδεχομένως δεν θα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, θα τα εξαπολύσουν τα στελέχη με στόχο την αποδόμηση του αντιπάλου

Ο Γιάννης Μανώλης, που έχει στρατευτεί στο πλευρό Σαμαρά, κατηγορεί την Ντόρα για νεοφιλελεύθερη. «Εχω στα χέρια μου στοιχεία σε πρωτοσέλιδα της εποχής του 2000, όπου κάποιοι ζητούσαν τη διαγραφή όλης της ΔΑΚΕ, γιατί αντιστάθηκε στην προσπάθεια του κ. Σημίτη για κατάργηση του οκταώρου», είπε (στον 98,9). «Δεν μπορεί λοιπόν ένας που λειτούργησε τότε έτσι, σήμερα να λέει ότι πρέπει να είμαστε υπέρ του κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Της Ντόρας δεν έχουν αρχίσει ακόμη να παίρνουν θέσεις μάχης.

Οσον αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τονίζει το κεντρώο προφίλ του, της σύνθεσης, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος έφυγε από τη Ν.Δ. για να ιδρύσει δικό του κόμμα, αλλά ποτέ δεν συγκρούστηκε (όπως έκανε ο Σαμαράς). Αρνείται και τα περί υπονόμευσης που του προσάπτουν και δείχνει την Ντόρα (π.χ. εποχή Εβερτ). Φυσικά και δεν ήταν τόσο ανώδυνες οι αναταράξεις που προκάλεσε ο Αβραμόπουλος στη Ν.Δ. Σίγουρα όμως η αποχώρησή του δεν οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις, όπως η κόντρα Μητσοτάκη-Σαμαρά το '93, και αυτό εκείνος θα το χρησιμοποιήσει με στόχο να φανεί ενωτικός.

«Αύριο, όλοι μαζί»

«Εγώ δεν δικαιούμαι και δεν θα μιλήσω για κανέναν άλλον, διότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κάθε λέξη μας να μην μπορεί αύριο να βλάψει έστω κατ' ελάχιστον τη συνοχή και την ενότητα αυτής της παράταξης, διότι αύριο στη Ν.Δ. θα είμαστε πάλι όλοι μαζί», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη (Alter). «Είμαστε όλοι, ο καθένας από μας με τη δική του προσωπική ιστορία και την προσωπική του διαδρομή, την οποία οι νεοδημοκράτες την ξέρουν πάρα πολύ καλά. Αρα θα μιλήσω για μένα, θα μιλήσω για τη διαδρομή μου από τα βουνά της Ευρυτανίας, από τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, από τις δυσκολίες εκείνης της εποχής, για τον Δήμο της Αθήνας, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, το υπουργείο Εξωτερικών, στην Α' Αθηνών. Και νομίζω ότι δικαιούμαι να πω ότι πάντα ήμουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων αυτής της παράταξης, πάντα σε καλές και κακές μέρες και με συνέπεια, απόλυτη συνέπεια σε αυτά τα οποία έλεγα».

«Θα συνεργαστούμε»

«Τόσο η κ. Μπακογιάννη, όσο κι εγώ, όσο και ο κ. Αβραμόπουλος έχουμε δεσμευθεί ότι θα συνεργαστούμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος», δήλωσε και ο Α. Σαμαράς (στον 98,9). Για το '93 είπε ότι έκανε μια «συνειδητή επιλογή, για να αποτρέψει μια μείζονα εθνική υποχώρηση σε ένα μείζον εθνικό θέμα». «Πριν από ενάμιση χρόνο ο Καραμανλής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχε μια λαμπρή επιτυχία εξωτερικής πολιτικής, που κατέστη δυνατή γιατί 17 χρόνια πριν εγώ το ζήτημα αυτό το είχα κρατήσει ανοιχτό» δήλωσε. «Και οφείλω να πω ότι το πλήρωσα, έτσι; Γιατί έμεινα εκτός ενεργού πολιτικής επί οκτώ χρόνια. Και η μοναξιά είναι δύσκολη για έναν πολιτικό, και μάλιστα μαχόμενο».

Εκανε επίθεση φιλίας και στον Αβραμόπουλο, επιδιώκοντας στις ψήφους του αν περάσει στον β' γύρο εκείνος. «Οπως θα λέγαμε στο χωριό μου, ένα "χνώτιασμα" υπήρχε προφανώς με τον κ. Αβραμόπουλο σε έναν κοινό στόχο», είπε εννοώντας την εκλογή προέδρου από τη βάση

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4288&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote