Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ταύτιση απόψεων Παπανδρέου-Χριστόφια
Ταύτιση απόψεων Παπανδρέου-Χριστόφια Εκτύπωση E-mail
19.10.09

Πλήρη σύμπτωση απόψεων στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και της επίλυσης του Κυπριακού διαπίστωσαν στις συνομιλίες που είχαν τη Δευτέρα στη Μεγαλόνησο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία τακτική.

 "Να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της η Άγκυρα"

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Κύπρο αμέσως μετά τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης συμβολίζει την προτεραιότητα που έχει το Κυπριακό στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.

Το Δεκέμβριο στο σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και αυστηρά, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε και στην πρόσφατη επίσκεψή του  στην Κωνσταντινούπολη προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας πως θα είμαι ειλικρινής μιλώντας για τα προβλήματα.

"Υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα που έχουμε θέσει ως ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Και χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το Κυπριακό", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτή τη βάση συζητήσαμε σήμερα να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την επίλυση του Κυπριακού είναι η κατοχή και τόνισε ότι ή θα λύσουμε το ζήτημα και θα μας ενώσει, ή θα μας καθηλώσει διαιρεμένο.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αν δεν βρεθεί λύση με υπαιτιότητα της Τουρκίας, η Κύπρος θα εξαπολύσει διεθνή εκστρατεία έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να δακτυλοδείξει τον ένοχο, αλλά και να πάρει τα μέτρα της.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να λογικευτεί η Τουρκία και να αντιληφθεί ότι η εφαρμογή των υποχρεώσεών της συμφέρει και την ίδια και τον τουρκικό λαό, ενώ ευχήθηκε το μήνυμα να φθάσει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ αφαιρεί από την Τουρκία κάθε αιτιολογία - γιατί δικαιολογία δεν υπάρχει - για διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Ένταξη σημαίνει ειρηνική συμβίωση, προστασία δικαιωμάτων και ευνομούμενο κράτος. Και η προοπτική αυτή είναι η βάση και η ευκαιρία για βιώσιμη λύση, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα με πράξεις στο πλευρό σας"

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

"Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά κι εμείς δεν ξεχνάμε ότι η ουσία του προβλήματος του Κυπριακού είναι η εισβολή και κατοχή από τουρκικά στρατεύματα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας στο κείμενό του ότι "είμαστε έτοιμοι και θα συνεργαστούμε στενά με την ηγεσία της Κύπρου και τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και σε συμφωνία και αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

"Βασικό στήριγμα της Κύπρου η Ελλάδα"


Ο Δημήτρης Χριστόφιας, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του στον κ. Παπανδρέου για την ανάληψη των καθηκόντων του, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι η αγαστή συνεργασία και η συνεχής επαφή είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση αναγκαία.

Όπως τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τόνισε ότι η λύση πρέπει να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και να διασφαλίζει την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σημείωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ρεαλισμό, που να εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού και επέκρινε την Τουρκία ότι παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις" και ανέφερε ότι όπως για κάθε υποψήφιο κράτος έτσι και για την Τουρκία, η ένταξη συνεπάγεται υποχρεώσεις που πρέπει να εφαρμόσει.

"Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν "για τις ενέργειές μας μέχρι τον Δεκέμβριο και συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι θα παρθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές".

Τιμή στους πεσόντες αγωνιστές

Νωρίς το απόγευμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν Κύπριους αγωνιστές στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο των Μακεδονίτισας εις μνήμην των Ελλήνων καταδρομέων που έπεσαν, το 1974, καθώς μετέβαιναν στην Κύπρο προκειμένου να συνδράμουν στην αποφασιστική άμυνα της Μεγαλονήσου έναντι του Τούρκου εισβολέα.

 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γ. Παπανδρέου είχε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, διαδοχικές συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και συγκεκριμένα με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Παπανδρέου παρακάθησε σε δείπνο που παράθεσε προς τιμήν του ο κ. Χριστόφιας, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης θα μιλήσει σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής.

Όπως τόνισε στο δείπνο ο κ. Χριστόφιας, η κυπριακή κυβέρνηση «θα στέκεται σταθερά στην απαίτηση η αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι δίκαιη, αλλά και αντικειμενική και εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα να μην υπάρξουν εκπτώσεις».

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως στόχος της Λευκωσίας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η εκπλήρωση των αναληφθεισών υποχρεώσεων και, πρωτίστως, η θετική συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Εάν όμως η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και να αρνείται προκλητικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα, χωρίς επιπτώσεις, την ενταξιακή της πορεία», υπογράμμισε.

Για τη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της γείτονος τοποθετείται υπέρ μιας λύσης αντίθετης με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και εκτός της κοινής βάσης, που συμφωνήθηκε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε επίσης και την υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση και εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην αρωγή και συνεργασία του Έλληνα πρωθυπουργού «επί τη βάσει της αλληλοϋποστήριξης και του αλληλοσεβασμού δύο κρατών που τα δένουν σχέσεις αδελφικές».

 Αντιφώνηση Γ. Παπανδρέου

 Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Έχω επισκεφθεί την Κύπρο τόσες φορές ώστε να την θεωρώ σπίτι μου. Σήμερα όμως αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά διότι βρίσκομαι εδώ, για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η παρουσία μου, πέρα από τον συμβολισμό της πρώτης επίσκεψης που είθισται να κάνει κάθε νέος Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ στην Κύπρο, έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα.
Είμαι εδώ γιατί θέλω να διατρανώσω την ενεργό δραστηριοποίηση της κυβέρνησής μου, η οποία θα σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό σας για την επίτευξη μίας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Με θλίβει το γεγονός ότι και πάλι δεν θα μπορέσω να επισκεφθώ το κατεχόμενο τμήμα, στο πλαίσιο μίας ενωμένης Κύπρου.
Η άρση της απαράδεκτης αυτής διαίρεσης της νήσου αποτελεί για την Ελλάδα άμεση προτεραιότητα. Είναι εθνικός μας στόχος και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τον επιτύχουμε.

Κοινή και σταθερή μας επιδίωξη είναι να βρεθεί μία συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Μία λύση, στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές και αξίες της ΕΕ και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Υποστηρίζουμε αμέριστα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Κυπριακός λαός πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστος από ξένες παρεμβάσεις και να αποφασίσει μόνος του για το περιεχόμενο της λύσης. Οι προσπάθειες για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, καθώς και οι προειδοποιήσεις για δήθεν τελευταία ευκαιρία, δεν προσφέρουν καμία θετική υπηρεσία".

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4287&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote