Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Δείχνουν» ΗΠΑ - Βρετανία
«Δείχνουν» ΗΠΑ - Βρετανία Εκτύπωση E-mail
19.10.09

«Ξένα στοιχεία» με διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ καταγγέλλουν οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση που εκδηλώθηκε εναντίον κτιρίου στο οποίο πραγματοποιούσαν συνεδρίαση, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει «βρετανική εμπλοκή» στη σοβαρότερη μέχρι σήμερα επίθεση εναντίον των Φρουρών.

Τουλάχιστον 49 άτομα σκοτώθηκαν από την επίθεση βομβιστή καμικάζι, ανάμεσά τους έξι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 25.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας, στην επαρχία Σιστάν - Βελουχιστάν, την ώρα που η κυβέρνηση της Τεχεράνης ετοιμαζόταν για τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων στη Βιέννη με τις δυτικές δυνάμεις και με αντικείμενο την επίλυση της διένεξης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως μια περιφερειακή ανταρτική ομάδα που αυτοαποκαλείται «Γιουντολάχ» («Στρατιώτες του Θεού») ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Πρόκειται για οργάνωση η οποία δηλώνει ότι μάχεται για τα δικαιώματα της σουνιτικής μειονότητας του Ιράν. Κατά ορισμένους αναλυτές, ο ηγέτης της οργάνωσης «Γιουντολάχ», Αμπντολμαλέκ Ρίτζι, έχει στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες του γειτονικού Πακιστάν καθώς και με το δίκτυο της σουνιτικής Αλ Κάιντα.

«Ξένα στοιχεία»
Οι πανίσχυροι φρουροί της Επανάστασης, η σιδηρά στρατιωτική πυγμή του καθεστώτος, δήλωσαν πως στην επίθεση ενέχονται «ξένα στοιχεία» με διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν την οργάνωση «Γιουντολάχ» προκειμένου να προκληθεί αποσταθεροποίηση στη χώρας, κάτι που η Ουάσιγκτον αρνείται.

Επίσης, χθες, με δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ουάσιγκτον καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. «Καταδικάζουμε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια και θρηνούμε για την απώλεια αθώων ζωών. Οι αναφορές για ενδεχόμενη αμερικανική εμπλοκή είναι απολύτως εσφαλμένες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιαν Κέλι.

Ομως, η κρατική ιρανική τηλεόραση «έδειξε» με τις αναφορές της ως εμπλεκόμενη «ξένη δύναμη» τη Βρετανία, ακόμη έναν «εκλεκτό εχθρό» της Τεχεράνης.

«Κάποιες ενημερωμένες πηγές είπαν πως η βρετανική κυβέρνηση ενεπλάκη άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση... οργανώνοντας, παρέχοντας εξοπλισμό και προσλαμβάνοντας επαγγελματίες τρομοκράτες», ανέφερε η τηλεόραση, προσθέτοντας πως οι αναλυτές θεωρούν ότι σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαχθεί τμήμα των προβλημάτων του Αφγανιστάν, εκτός συνόρων, προς το Ιράν.

Ανακοίνωση
Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει απευθείας και αντ αυτού εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην επαρχία Σιστάν και Βελουχιστάν στο Ιράν και τη θλιβερή απώλεια ζωών που προκάλεσε. Η τρομοκρατία είναι αποτρόπαιη όπου κι αν εκδηλώνεται. Η συμπόνια μας ανήκει σε κείνους που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση καθώς και στις οικογένειές τους».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μ. Αχμαντινετζάντ διέταξε τις Αρχές να εντοπίσουν άμεσα και να τιμωρήσουν αυτούς που βρίσκονται πίσω απ τη βομβιστική επίθεση, τονίζοντας πως πρόκειται για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η χθεσινή επίθεση αποτελεί συχνά σημείο επιθέσεων και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, σουνιτών ανταρτών και λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4285&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote