Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Ομπάμα ψάχνει λύση για το Αφγανιστάν
Ο Ομπάμα ψάχνει λύση για το Αφγανιστάν Εκτύπωση E-mail
18.10.09

Τo «μεσαίο μονοπάτι» θα επιλέξει, όπως όλα δείχνουν, ο Μπάράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν, ακολουθώντας μία στρατηγική που θα απαιτεί λιγότερους στρατιώτες από τους 40 χιλιάδες που έχει ζητήσει ως ενίσχυση ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, που αποτελεί και επιθυμία πολλών επιφανών Δημοκρατικών, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Μεταξύ όσων έχουν συζητηθεί, διερευνάται το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας με τους φύλαρχους και τους τοπικούς πολέμαρχους και απευθείας πληρωμές ως κίνητρο για την παύση επιθέσεων.

Αλλες εναλλακτικές λύσεις μιλούν για τη συγκέντρωση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στις μεγάλες πόλεις και η ταυτόχρονη εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Αν υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά, θα περιοριστεί ο αριθμός των ενισχύσεων στους 20 χιλιάδες. Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε πως θα στείλει 500 επιπλέον άνδρες.

Οπως όμως όλες οι στρατηγικές έτσι κι αυτή του «μεσαίου δρόμου» που σχεδιάζεται στα χαρτιά, έχει κενά: Πρώτα απ’ όλα, το Αφγανιστάν δεν έχει ακόμα κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή εκλογών.

Μόλις τώρα ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις καταγγελίες για νοθεία, η οποία θα καθορίσει εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ποσοστό του Καρζάι κυμαίνεται στο 47%, γεγονός που οδηγεί σε δεύτερο γύρο με τον Αμπντουλά. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Σύντομο χρονικό διάστημα
Η επανάληψη της διαδικασίας πρέπει να διεξαχθεί, σύμφωνα με το σύνταγμα, σε διάστημα δύο εβδομάδων από τη στιγμή που η εκλογική επιτροπή θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα, και βέβαια πριν πέσει ο βαρύς χειμώνας που θα κάνει τις ορεινές περιοχές απροσπέλαστες.

Το διάστημα αυτό κρίνεται ως εξαιρετικά σύντομο για να οργανωθούν σωστά οι εκλογές. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πόσο αξιόπιστη και ικανή θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει, ερώτημα που είχε απαντηθεί ούτως ή άλλως αρνητικά τον περασμένο κιόλας Ιανουάριο σε έκθεση του υπουργείου Αμυνας. Το συμπέρασμά της ήταν πως «η δημιουργία μιας ικανής και ανεξάρτητης αφγανικής κυβέρνησης θα είναι μία μακροχρόνια διαδικασία».

Το δεύτερο κενό είναι το... Πακιστάν και η αδυναμία που δείχνει η κυβέρνηση του Αλί Ζαρντάρι να αντιμετωπίσει επιτυχώς τους Πακιστανούς Ταλιμπάν στο νότιο Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα συνέδεσε το Πακιστάν με το Αφγανιστάν σε μία κοινή στρατηγική -AFPAK- με το σκεπτικό ότι οι δύο χώρες είναι στην ουσία τα δύο θέατρα ενός πολέμου, εφόσον ο εχθρός είναι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα, που δρουν και στις δυο χώρες.

Εκτοτε ασκεί πιέσεις στην πακιστανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν κι εκείνη ετοιμάζεται για μαζικής κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 28 χιλιάδες στρατιώτες που καλούνται να αντιμετωπίσουν 10 χιλιάδες Ταλιμπάν και ξένους μαχητές. Με τη σειρά τους, οι Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις τους, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 160 ανθρώπων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Την Παρασκευή, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πεσαβάρ, σε διπλή βομβιστική επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «ανήσυχος» από τις ανθρώπινες απώλειες στο Πακιστάν, ενώ υπέγραψε συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση της χώρας, ύψους 7,5 δισ. δολ. για τα επόμενα 5 χρόνια.

«TIMES»
Οι Ιταλοί πλήρωναν τους αντάρτες

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times», οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες πλήρωναν χιλιάδες δολάρια τους αντάρτες προκειμένου να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή Σαρόμπι, ανατολικά της Καμπούλ, για όσο διάστημα τα ιταλικά στρατεύματα βρίσκονταν εκεί.

Το αποτέλεσμα της τακτικής αυτής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στοίχισε τη ζωή σε 10 Γάλλους στρατιώτες, οι οποίοι ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής μετά τους Ιταλούς χωρίς να γνωρίζουν για τις πληρωμές. Η ιταλική κυβέρνηση πάντως, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ο υπουργός Αμυνας Ιγνάσιο Λα Ρούσα, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «σκουπίδι» και απείλησε την εφημερίδα με μήνυση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4280&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote