Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων
Ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων Εκτύπωση E-mail
18.10.09

Το τέλος της συζήτησης επί της διαδικασίας και την αφετηρία της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψήφιων, σηματοδοτούν οι συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Δημ. Σιούφας με τους διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ και η συμφωνία η οποία επήλθε για τον τρόπο ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για εκλογή αρχηγού από τη βάση -σε συνδυασμό με την παραμονή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία μέχρι την ανάδειξη νέου αρχηγού- θεωρείται οριστική και μάλιστα, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Σιούφα και των υποψήφιων προέδρων, η εκλογή θα γίνει από τα μέλη του κόμματος. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας εντάσσεται και η απόφαση να παραταθεί ο χρόνος εγγραφής νέων μελών μέχρι την ημέρα της εκλογής.

Από την Πελοπόννησο ξεκινά ο Αντ. Σαμαράς

Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως κυριαρχούν πλέον οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση συμμαχιών που θα αξιοποιηθούν από τους υποψήφιους εν όψει της κρίσιμης εκλογής, η οποία μπορεί να γίνει σε δύο γύρους στην περίπτωση κατά την οποία δεν συγκεντρώσει κανείς στην πρώτη αναμέτρηση την απόλυτη πλειοψηφία.

Τελική ευθεία
Οι κ. Μπακογιάννη, Σαμαράς και Αβραμόπουλος μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία και σχεδιάζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ όλοι φαίνεται να συμφωνούν ακόμη και για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας. Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της χθες (ΑΝΤ1) είπε «ναι» σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να έχουν τεθεί προηγουμένως σαφείς κανόνες, προκειμένου να μην εξελιχθεί ο διάλογος αυτός σε μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ των υποψηφίων. Ανάλογη θέση είναι βέβαιον ότι θα εκφράσουν και δημόσια οι κ. Αβραμόπουλος και Σαμαράς.

Κατά συνέπεια, η «κούρσα» για τη διαδοχή του κ. Καραμανλή στη ΝΔ θα έχει ό,τι ακριβώς περιλαμβάνει και μια εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των κομμάτων: Εξαγγελίες, υποσχέσεις περιοδείες, και τηλεμαχίες!

Οι υποψήφιοι έχουν ήδη προετοιμάσει τη στρατηγική τους, ενώ δεν λείπουν από το πλευρό τους και βουλευτές της ΝΔ που έχουν ήδη πάρει θέση. Συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα των τριών επικρατέστερων διαδόχων του κ. Καραμανλή αλλά και τα πρόσωπα - μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που αποτελούν τον στενό πυρήνα τους είναι:

Ντ. Μπακογιάννη: Στόχος της δεν είναι άλλος από το να πείσει την κομματική βάση της ΝΔ ότι, με την ίδια στο τιμόνι του κόμματος, η παράταξη θα κερδίσει γρήγορα (και πάλι) την εξουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις παρεμβάσεις της μιλά για «πολύπλευρη διεύρυνση», εννοώντας ότι το κόμμα που η ίδια οραματίζεται περιλαμβάνει και τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

Σε ό,τι αφορά το κόμμα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έδειξε -με τη δημοσιοποίηση χιλίων υπογραφών κομματικών στελεχών κάτω από κείμενο υποστήριξής της- ότι έχει ερείσματα. Στην κοινοβουλευτική ομάδα έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ της, μεταξύ άλλων, και οι κ. Χατζηδάκης, Γιακουμάτος, Νάκος, Κοντογιάννης, Αποστολάκος, Κιλτίδης κ.ά. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα «κύκλο» περιοδειών στην επικράτεια με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μεταβεί στις 26 του μηνός.

Αντ. Σαμαράς: Η τακτική του μέχρι στιγμής δείχνει πως ο στόχος του είναι να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του την κομματική βάση. Για τον λόγο αυτό επιχειρεί να τονώσει το ηθικό των κομματικών στελεχών, μιλώντας για «σκληρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ», ενώ εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του «σκληρού πυρήνα» της ΔΑΚΕ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσονται οι αναφορές που κάνει στην ανάγκη να επουλωθούν οι «πληγές» που άνοιξαν τα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Οι επαφές του με μέλη του λεγόμενου «καραμανλικού μπλοκ» συνεχίζονται, καθώς εκτιμά ότι ο ίδιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα την τάση αυτή της ΝΔ. Στο πλευρό του βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι βουλευτές κ. Μαρκόπουλος, Μιχαλολιάκος, Γκιουλέκας, Τζαβάρας κ.ά. Ο πρώην υπουργός θα ξεκινήσει επίσης από την Πελοπόννησο τις περιοδείες του σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δημ. Αβραμόπουλος: Στη φράση του «προέρχομαι από την κοινωνία, βίωσα την κοινωνία και θέλω να την υπηρετήσω» συμπυκνώνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι την ημέρα της εκλογής. Θεωρεί ότι η δύναμή του βρίσκεται και εκτός του «κομματικού πυρήνα» της ΝΔ και εκεί θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του.

Η αλλαγή του τρόπου εκλογής τον ωφελεί, με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν είχε τόσο ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό όσο στο ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα που θα δημιουργηθεί. Ο πρώην υπουργός Υγείας θα ξεκινήσει τις περιοδείες του από την Αρκαδία, τόπο καταγωγής του. Υπέρ της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου αναμένεται να ταχθούν μεταξύ άλλων και οι κ. Βόζενμπεργκ, Τσιάρας, Χαλκίδης, Δερμεντζόπουλος κ.ά.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4274&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 18.10.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote