Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επιστολή Κάρατζιτς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Επιστολή Κάρατζιτς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
17.10.09

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποσυρθεί το εις βάρος του κατηγορητήριο, έγινε γνωστό στη Χάγη.

Ο 64χρονος Κάρατζιτς θα δικαστεί στη Χάγη στις 26 Οκτωβρίου για 11 κατηγορίες, που αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων δυο κατηγοριών για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

 
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κάρατζιτς επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συμφώνησε το 1996 να τού χορηγηθεί δικαστική ασυλία.
 
Ο Κάρατζιτς έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο Χόλμπρουκ -την εποχή εκείνη ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίσθηκε ο πόλεμος της Βοσνίας- συνήψε μαζί του συμφωνία περί δικαστικής ασυλίας, θέτοντας ως όρο την παραίτησή του από την ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας και την εξαφάνισή του από τη δημόσια ζωή.
 
Στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη δημοσιότητα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι τήρησε το μέρος της συμφωνίας που τον αφορούσε.
 
Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος είναι σήμερα ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας.
 
Την Τρίτη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψε έφεση του Κάρατζιτς, με την οποία ζητούσε να αποσυρθεί το εις βάρος του κατηγορητήριο επικαλούμενος τη συμφωνία με τον Χόλμπρουκ.
 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4273&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 18.10.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote