Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παραμένει το αδιέξοδο στο λιμάνι
Παραμένει το αδιέξοδο στο λιμάνι Εκτύπωση E-mail
17.10.09

Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση, το οποίο μάλιστα τις τελευταίες ημέρες προσλαμβάνει και εσωκομματικές διαστάσεις, έχει αναδειχθεί η συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι χειρισμοί της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη βρίσκονται στο «μικροσκόπιο», με κυβερνητικά στελέχη στο παρασκήνιο να της ασκούν κριτική ότι δεν έχει «περάσει το μήνυμα ότι το λιμάνι πρέπει να ανοίξει», καθώς και ότι με τους χειρισμούς της δεν έχει μεταδώσει επαρκώς ότι «η χώρα σέβεται τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και ότι επιθυμεί την παραμονή της COSCO». Μάλιστα, έχουν διατυπωθεί και σκέψεις η κ. Λούκα Κατσέλη, εάν το αδιέξοδο παραταθεί, να μην έχει την αποκλειστική ευθύνη της υπόθεσης, αν και τούτο διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα έκδηλος είναι ο εκνευρισμός της κινεζικής πλευράς από την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση, με την τελευταία να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν δέχεται σε καμία περίπτωση επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, αλλά «μόνο διάλογο για την υλοποίησή της». Τέλος, προβληματισμένος είναι και ο επιχειρηματικός κόσμος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η κ. Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Α΄ και Β΄ περιφέρειας Πειραιά, εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι θα μπορούσε να υπάρξει άρση του αδιεξόδου ακόμη και σήμερα. Η υπουργός Οικονομίας άφησε να εννοηθεί πώς είναι δυνατόν να υπάρξει προθεσμία μέχρι την 1η Νοεμβρίου για την πραγματοποίηση του διαλόγου, με παράλληλο τερματισμό της απεργίας.

Ομως, από την πλευρά της εταιρείας μεταδίδεται πως κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση, καθώς σε συνάντηση της κ. Λούκας Κατσέλη και των νομικών της συμβούλων με την ηγεσία της COSCO η πρώτη είχε περιοριστεί να λάβει το περιεχόμενο της σύμβασης και έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως και η υπουργός Οικονομίας έχει αντιληφθεί πως εάν οι προσπάθειες επίλυσης της απεργίας δεν καταλήξουν σε λύση της απεργίας μέχρι τις πρώτες ημέρες της προσεχούς εβδομάδας, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη, προκειμένου η απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Οπως προαναφέρθηκε, οι χειρισμοί της κ. Λούκας Κατσέλη έχουν προκαλέσει κριτική «πολλών ταχυτήτων» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, η τοποθέτηση του κ. Πεταλωτή ότι «δεν υπάρχει θέμα παραχώρησης για την προβλήτα 1» από ορισμένους ερμηνεύθηκε ως τήρηση σαφών αποστάσεων από την κ. Κατσέλη, που είχε κάνει δημοσίως λόγο για «συνεργασία» των δύο προβλητών.

 

Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη προτάσσουν την ανάγκη να διαφυλαχθεί η διεθνής εικόνα της χώρας. Σε σχετική δήλωση προέβη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης. Από την άλλη, οι περισσότεροι βουλευτές που συναντήθηκαν χθες με την κ. Λούκα Κατσέλη της ζήτησαν η κυβέρνηση να επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης προς όφελος των εργαζομένων.

 

Η Αριστερά

 

«Προσπάθεια να ξεγελάσει τους εργαζομένους», κατήγγειλε χθες το ΚΚΕ στη «δήθεν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας παραχώρησης του Λιμανιού του Πειραιά στην COSCO». To εγκώμιο των λιμενεργατών για «την επιμονή, την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα δείχνουν με τον αγώνα τους» έπλεξε και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε μαζί τους.

 


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4271&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote