Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στα ύψη εκτινάχθηκε ο αριθμός των πεινασμένων στον κόσμο
Στα ύψη εκτινάχθηκε ο αριθμός των πεινασμένων στον κόσμο Εκτύπωση E-mail
16.10.09

Ένας αριθμός καθόλου κολακευτικός για την ανθρωπότητα ανακοινώθηκε χθες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που εδράζεται στη Ρώμη: 1,02 δισεκατομμύρια άνθρωποι -περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2008- επλήγησαν από υποσιτισμό το 2009, ανακοινώθηκε από το FAO ένα σαρανταοκτάωρο πριν από την «Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού».

Φυσικά, η αύξηση των πεινασμένων της γης οφείλεται στο συνδυασμό της επισιτιστικής και της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, «ολόκληρη η αλήθεια» για το ζήτημα ειπώθηκε από τον Ζακ Ντιουφ, διευθυντή του Οργανισμού:

«Ο αυξανόμενος αριθμός υποσιτισμένων ανθρώπων είναι μη αποδεκτός», είπε, συμπληρώνοντας:

«Έχουμε τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα για να εξαλειφθεί η πείνα. Αυτό που λείπει είναι μία ισχυρότερη πολιτική βούληση για να εξαλειφθεί η πείνα για πάντα».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα φέτος έχει λάβει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει περιορίσει τις μερίδες τροφίμων που διανέμει ή έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του σε μέρη όπως η Κένυα και το Μπαγκλαντές.

Η αύξηση στον αριθμό των υποσιτισμένων -τον υψηλότερο αριθμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες- δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της φτωχής σοδειάς, αλλά οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές των τροφίμων -και δη στις αναπτυσσόμενες χώρες-, στα χαμηλότερα εισοδήματα και στις χαμένες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το «Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα» (WFP) συγκέντρωσε το 2008 πέντε δισεκατομμύρια δολάρια –ποσό-ρεκόρ– για τις επισιτιστικές ανάγκες των φτωχών, καθώς μία αύξηση στις τιμές των τροφίμων την περίοδο 2006-2008 προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια σε ορισμένες χώρες, με το τραγικό φαινόμενο διαδηλωτών που ζητούσαν τροφή κρατώντας άδειες κατσαρόλες.

Η «Ομάδα των Οκτώ» (G8) δεσμεύτηκε τον Ιούλιο για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να εξασφαλίσουν μόνες τους την τροφή τους, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες ότι η έκτακτη επισιτιστική βοήθεια μπορεί να μειωθεί.

apogevmatini

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4269&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote