Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πενιχρή συγκομιδή Κλίντον στη Ρωσία
Πενιχρή συγκομιδή Κλίντον στη Ρωσία Εκτύπωση E-mail
16.10.09

Η επιστροφή της Χίλαρι Κλίντον στις συνήθεις αμερικανικές επικρίσεις εναντίον του Κρεμλίνου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστοποίησε την ψυχρή ατμόσφαιρα των επαφών της με τη ρωσική ηγεσία

παρά τη διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για «επανεκκίνηση» των σχέσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Μιλώντας ενώπιον φοιτητικού ακροατηρίου στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «οι πολίτες πρέπει... να γνωρίζουν ότι είναι ασφαλείς όταν αμφισβητούν τις εδραιωμένες πρακτικές και την εξουσία. Να γιατί προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μια μέρα νωρίτερα, η κ. Κλίντον είχε αποτύχει να πείσει τη ρωσική ηγεσία για σκληρότερη στάση απέναντι στο Ιράν, σε πείσμα της υπαναχώρησης του Λευκού Οίκου στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, ένα από τα βασικά σημεία τριβών με το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις απειλές για νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν μετά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «εξεπλάγη» από τον ισχυρό τόνο των δηλώσεων Λαβρόφ.

Παρόλα αυτά, η κ. Κλίντον εξέφρασε, στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με φοιτητές της Μόσχας, την ευχή να υπάρξει κάποια μέρα κοινή αντιπυραυλική άμυνα ΗΠΑ και Ρωσίας απέναντι στην απειλή «εξτρεμιστών οπλισμένων με πυρηνικά όπλα... οι οποίοι πιστεύουν ότι το να γίνουν μάρτυρες ή το να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας είναι ένας καλός τρόπος να τελειώσουν τη ζωή τους».

Την αισιοδοξία της Αμερικανίδας αξιωματούχου δεν συμμερίστηκε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Προτού αρχίσουμε να συζητάμε τις τεχνικές πλευρές της συνεργασίας, προέχει να απαντήσουμε στα θεμελιώδη πολιτικά ερωτήματα: Εχουμε, άραγε, την ίδια εκτίμηση για τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε στον σύγχρονο κόσμο»; Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι το εναλλακτικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Ομπάμα αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Ορισμένοι συνάδελφοί του έχουν εκφράσει τον φόβο ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά χειρότερο, για τη Ρωσία.

 

Σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, η κ. Κλίντον άφησε να διαφανεί η απογοήτευσή της που δεν έγινε δυνατό να συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας προτίμησε να ταξιδέψει στην Κίνα, όπου έθεσε τις βάσεις για στενότερη ενεργειακή συνεργασία, ενώ χθες συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του συμφώνου ασφαλείας της Σαγκάης, στο οποίο συμμετέχουν οι δύο μεγάλοι γείτονες της Ευρασίας. Μάλιστα, ο κ. Πούτιν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η κοινή στάση Ρωσίας και Κίνας σε σειρά ζητημάτων βοηθά στο να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από τους πιο θερμοκέφαλους εταίρους μας». Ακόμη χειρότερα για την Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρωθυπουργός κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να αποφύγουν τον «εκφοβισμό» του Ιράν και χαρακτήρισε «άκαιρη» κάθε συζήτηση περί νέων κυρώσεων.

 

Προς νέο δόγμα;

 

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η δήλωση του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ ότι η χώρα του πρόκειται να αναθεωρήσει το στρατιωτικό της δόγμα, επιτρέποντας «προληπτικά» πυρηνικά πλήγματα εναντίον επικείμενης επίθεσης. Το ισχύον στρατιωτικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών βομβών μόνο σε έσχατη περίπτωση άμυνας απέναντι σε όπλα μαζικής καταστροφής ή για την αναχαίτιση «μεγάλης κλίμακας εισβολής» συμβατικών δυνάμεων

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4263&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote