Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι υποψήφιοι περιμένουν τις κινήσεις Καραμανλή
Οι υποψήφιοι περιμένουν τις κινήσεις Καραμανλή Εκτύπωση E-mail
14.10.09

Την επόμενη κίνηση του Κώστα Καραμανλή, η οποία θα αποβεί καθοριστική για την ενότητα της παράταξης, αναμένουν εναγωνίως στη Νέα Δημοκρατία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προχωρούν με προσεκτικά βήματα στη σκακιέρα της διαδοχολογίας, αναμένοντας την τελική διαμόρφωση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, η οποία θα εξαρτηθεί και από το εάν ο πρώην πρωθυπουργός συμφωνήσει να παραμείνει και μετά το έκτακτο συνέδριο και μέχρι την εκλογή από τη βάση.

Το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής ήταν από προχθές το βράδυ κλινήρης, λόγω κρυολογήματος, δημιούργησε έναν προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν σε θέση να παραστεί σήμερα στην ορκωμοσία και στις προγραμματικές δηλώσεις από την Παρασκευή. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στενοί συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου της Ν.Δ. δήλωναν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι παρών στο Κοινοβούλιο και σε αυτή τη μάχη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Καραμανλής θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραμείνει για δύο με τρεις εβδομάδες πέραν της 7ης Νοεμβρίου, κάτι που του ζητούν επιτακτικά και οι δυνάμει διάδοχοί του. Ο λόγος είναι διότι σε ένα κλίμα εκατέρωθεν καχυποψίας ο μόνος που όλοι θεωρούν ότι μπορεί να εγγυηθεί το αδιάβλητο της όποιας διαδικασίας είναι ο κ. Καραμανλής.

Έκκληση προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Ν.Δ. να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, έως ότου ολοκληρωθούν οι καταστατικές διαδικασίες, απηύθυνε χθες η κ. Μπακογιάννη, ενώ το αίτημα αυτό είχε διατυπώσει και ο κ. Αβραμόπουλος προχθές, στην οργανωτική του συνεδρίου επιτροπή.

Σε περίπτωση που ο κ. Καραμανλής επιμείνει στην αποχώρησή του στις 8 Νοεμβρίου, η βουλευτής της Α’ Αθήνας πρότεινε άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για εκλογή γραμματέα και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, με τους οποίους η Ν.Δ. θα οδηγηθεί στο συνέδριο.

Στη χθεσινή της παρέμβαση η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε επίσης υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, εάν το αποφασίσει το συνέδριο. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως θα είναι υποψήφια, είτε με την ισχύουσα διαδικασία είτε με οποιαδήποτε καταστατική διαδικασία από τη βάση, μία διατύπωση ελαφρά διαφορετική από τη φράση της προχθές, πως θα είναι υποψήφια και στο συνέδριο και σε εκλογή από τη βάση.

Η κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξη της στο Real FM δήλωσε επίσης οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού, διαχωρίζοντας τη θέση της από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Παράλληλα, με μία δήλωση για τα προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της ανευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπακογιάννη θέλησε να δείξει ότι λειτουργεί ως φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Μπακογιάννη χθες το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρη Σιούφα. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι όμως προφανές από τις εξελίξεις ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία ως προς τα όσα συζητήθηκαν προχθές στη Ρηγίλλης, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Αβραμόπουλο.

Από την πλευρά του κ. Σαμαρά, χθες, η πρόθεση ήταν να ανακοινωθεί άμεσα η επίσημη υποψηφιότητά του, ενώ συνεργάτες του επαναλάμβαναν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός παραμένει σταθερός στη θέση του για κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά και το περιβάλλον του κ. Αβραμόπουλου χαρακτήριζε ως τη μόνη λύση την εκλογή προέδρου από τη βάση, μία πρόταση που υπενθύμιζαν ότι πρώτος κατέθεσε ο Αρκάς πολιτικός και η οποία, όπως έλεγαν, βρίσκει σύμφωνους τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Παρέμβαση στο ζήτημα της διαδοχής έκανε χθες και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ, Μιλτιάδης ‘Εβερτ, ο οποίος δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το κόμμα πρέπει να εκλέξει αρχηγό στις 7 Νοεμβρίου.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4259&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote