Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υπεγράφη η «συνεργασία»
Υπεγράφη η «συνεργασία» Εκτύπωση E-mail
12.10.09

Υπεγράφησαν αργά χθες το βράδυ, στη Ζυρίχη, οι ιστορικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών προχώρησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων τους που είχαν παγώσει για περισσότερα από 90 χρόνια.

Η υπογραφή των συμφωνιών καθυστέρησε για περίπου τρεισήμισι ώρες λόγω μιας «δυσκολίας της τελευταίας στιγμής», που αφορούσε τις ομιλίες που επρόκειτο να εκφωνηθούν. Τελικά δεν εκφωνήθηκαν ομιλίες.

Μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών έπαιξε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του ζητήματος και άσκησε πιέσεις για την υπογραφή των συμφωνιών.

Τα πρωτόκολλα που υπεγράφησαν ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία, οι σχέσεις των οποίων είχαν παγώσει εδώ και περισσότερο από ένα αιώνα από τη μνήμη των σφαγών των Αρμενίων.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να χτίσουν πάνω στο «ορόσημο» που επέτυχαν η Τουρκία και η Αρμενία με την υπογραφή των πρωτοκόλλων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους.

«Υπήρξαν ανησυχίες και από τις δύο πλευρές», σημείωσε η Χίλαρι Κλίντον στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας πάντως «ιστορική» τη συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.

«Είπα επανειλημμένα στις δύο πλευρές ότι το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να πετύχει», ανέφερε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης από την Ελβετία προς το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με βρετανούς αξιωματούχους. «Τους είπα ότι θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία δυσκολίες στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά πρέπει να τα υπογράψουν για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση», συμπλήρωσε.

Η Κλίντον αποκάλυψε επίσης ότι τηλεφώνησε πολλές φορές στον πρόεδρο Ομπάμα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Ο Προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Καλωσορίζω την ιστορική αυτή συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και εξαίρω την προσπάθεια και την πολιτική βούληση στην οποία οι δύο ηγέτες επενδύουν, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές και να εργαστούμε προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή που είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών.

Οι ιστορικές συμφωνίες υπογράφτηκαν μετά από πολύμηνες συνομιλίες υπο την αιγίδα της Ελβετίας.

Ήδη τον Απρίλιο είχε συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του καθεστώτος των κλειστών τουρκικών συνόρων με την Αρμενία που ίσχυε από το 1993, εξαιτίας της διένεξης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πιέσεις από Ερντογάν για απόσυρση της Αρμενίας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Πιέσεις για απόσυρση της Αρμενίας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν άσκησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας Τουρκίας-Αρμενίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Εμείς ως κυβέρνηση ανοίξαμε το δρόμο για αυτή τη συνεργασία, αλλά το αν θα εφαρμοστεί ή όχι, θα το αποφασίσει το Κοινοβούλιο», είπε ο Ερντογάν σε συνέδριο του κόμματός του στην Αγκυρα.

Η Τουρκία δεν θα εξετάσει θετικά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν το Σάββατο στη Ζυρίχη, εάν η Αρμενία δεν αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Αν αυτό το θέμα επιλυθεί ο λαός και το Κοινοβούλιό μας θα έχουν περισσότερη θετική προδιάθεση απέναντι σε αυτό το πρωτόκολλο και αυτή τη διαδικασία».

Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, πολέμησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 για τον τερματισμό της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν επί του θύλακα. Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Το 1993 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως ουδέποτε υπεγράφη επίσημη ειρηνευτική συμφωνία.

Μετά την κατάπαυση του πυρός το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4245&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote