Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Άντεξαν στην κλιματική αλλαγή τα πρώτα δάση
Άντεξαν στην κλιματική αλλαγή τα πρώτα δάση Εκτύπωση E-mail
11.10.09

Οι κλιματικές αλλαγές που φαίνεται πως συντελούνται στον πλανήτη μας τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι κάτι καινούριο για όσους μελετούν την ιστορία της Γης.

Κατά το παρελθόν έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές στο κλίμα, στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα, που έχουν οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές της πανίδας και χλωρίδας και σε εξαφάνιση χιλιάδων ειδών.

Μια από τις αλλαγές αυτές συνέβη πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια και κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τα πρώτα, πανάρχαια δάση που υπήρχαν κατά τη λιθανθρακοφόρο περίοδο, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που βασίστηκε σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις των απολιθωμένων τροπικών δασών που υπάρχουν στα ανθρακωρυχεία του Ιλινόι στις ΗΠΑ. Διατηρημένα σε τεράστιες εκτάσεις, τα απολιθωμένα δάση της περιοχής είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο και χρονολογούνται από τη λιθανθρακοφόρο γεωλογική περίοδο της ιστορίας της Γης, οπότε και σχηματίστηκαν τα περισσότερα παγκόσμια αποθέματα άνθρακα. Τα πετρώματα της περιοχής αυτής, στην οποία κάποτε υπήρχαν εντυπωσιακά τροπικά δάση, περιέχουν ενδείξεις σημαντικών κλιματικών μεταβολών και τα απολιθώματα μας αποκαλύπτουν πως τα τροπικά δάση ξεράθηκαν και σχεδόν έφτασαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, όμως τελικά τα δάση κατάφεραν να ανακάμψουν και η πλούσια βλάστηση επανήλθε στα προηγούμενα, οργιώδη επίπεδα.

«Οι ανακαλύψεις μας αλλάζουν ριζικά την κατανόησή μας για τα πρώτα τροπικά δάση της Γης. Νομίζαμε πως ήταν σταθερά οικοσυστήματα, απαράλλαχτα για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Χάουαρντ Φάλκον-Λανγκ. «Τώρα ξέρουμε πως ήταν απίστευτα δυναμικά, μονίμως δοκιμαζόμενα από τις κλιματικές αλλαγές».

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4244&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote