Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τραγωδία στις Φιλιππίνες
Τραγωδία στις Φιλιππίνες Εκτύπωση E-mail
11.10.09

Βιβλική καταστροφή με τουλάχιστον 168 νεκρούς, τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες και κατολισθήσεις, προκάλεσε ο τυφώνας Πάρμα στις Φιλιππίνες.

Ο τυφώνας έπληξε πρώτη φορά την περιοχή μία εβδομάδα πριν και παρότι μειώθηκε σε ένταση δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα που μέχρι χθες βρισκόταν πάνω από το μεγαλύτερο νησί των βόρειων Φιλιππίνων, το Λουσόν.

Τα ποτάμια έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, τα φρεάτια έχουν υπερχειλίσει, ενώ τα φράγματα κινδυνεύουν και δεν μπορούν με τίποτα να συγκρατήσουν τον όγκο του νερού που έχει συγκεντρωθεί από τη νεροποντή.

Περίπου το 60% με 80% της παράκτιας επαρχίας Πανγκασινάν έχει πλημμυρίσει, 30.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που μην έχοντας άλλη διέξοδο περιμένουν τους διασώστες στις οροφές των πλημμυρισμένων σπιτιών τους. Οπως έγινε γνωστό, μόνο στην επαρχία Μπενγκέτ, όπου τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τα στοιχεία της φύσης και τον χρόνο, συνολικά 120 νεκροί ξεθάφτηκαν κάτω από τις λάσπες.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Μπενγκέτ, Λορέτο Εσπινέλι, σύμφωνα με τον οποίο: «Πραγματικά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από το χώμα, αφού οι κατολισθήσεις ξεκίνησαν τη νύχτα, την ώρα που ο περισσότερος κόσμος κοιμόταν. Τις προσπάθειές μας καθυστερούν η λάσπη, η καταρρακτώδης βροχή και η έλλειψη δυναμικού».

Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τις Φιλιππίνες μέσα σε τρεις εβδομάδες. Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες, 337 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Κετσάνα, ο οποίος χτύπησε τη Μανίλα και προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια.

Στη μάχη ο στρατός
Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει τον στρατό και πεζοπόρα τμήματα έχουν σταλεί στο Λουσόν, ενώ στην προσπάθεια έρευνας, διάσωσης και αποκατάστασης των πληγέντων συμμετέχουν αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία του αμερικανικού στρατού που βρίσκονταν στην περιοχή για ναυτικά γυμνάσια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, μόνο από τον τυφώνα Πάρμα, ανέρχεται σε περίπου 45 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, ενώ το κόστος των ζημιών από τον τυφώνα Κετσάνα (κυρίως στις σοδειές και τις υποδομές) αγγίζει τα 140 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4241&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote