Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρώτο crash test για το "ναι" της Κομισιόν
Πρώτο crash test για το "ναι" της Κομισιόν Εκτύπωση E-mail
11.10.09

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης περιμένουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για τριετή περίοδο χάριτος έως τον Δεκέμβριο του 2012 στη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%.

 

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σταλεί σαφές μήνυμα στο οικονομικό επιτελείο να αποτυπωθούν στην πραγματική τους διάσταση τα μακροοικονομικά μεγέθη και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η υποεκτίμηση του ελλείμματος, την οποία έκανε «κανόνα» η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το πρώτο σοβαρό crash test για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, όπου κατά τη διάρκεια του διημέρου 19-20 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Εcofin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο των συνεδριάσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει το πρώτο του τετ α τετ με τον αρμόδιο επίτροπο, Χ. Αλμούνια.

Σε αυτό αναμένεται να πάρει μια πρώτη γεύση των απαιτήσεων που θα εγείρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πει το «ναι» στο ελληνικό αίτημα για παράταση της επιτήρησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.

Το Πρόγραμμα
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Επιτροπή.

Η συνάντηση θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα, καθώς τέσσερις ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα την Επιτροπή για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν έως το τέλος του έτους, προς την κατεύθυνση μείωσης του υπερβολικού ελλείμματος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο νέος υπουργός δεν διαθέτει... περίοδο χάριτος, αφού, όπως είναι γνωστό, ο κ. Αλμούνια πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου, είχε ξεκαθαρίσει ότι περιμένει να λάβει γνώση των μέτρων, με το σκεπτικό πως «οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Στη συνέχεια, ακολουθεί το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στις 29 και 30 Οκτωβρίου θα συζητήσει με τους ομολόγους του τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τη φθινοπωρινή της έκθεση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στην έκθεση αυτή θα συμπεριλαμβάνονται οι εκτιμήσεις που είχε στείλει στη Eurostat η Στατιστική Υπηρεσία πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ και ανάπτυξη -0,9% για το τρέχον έτος.

Το πιο πιθανό είναι να έχουμε αναθεώρηση επί τα χείρω, καθώς τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν έλλειμμα μεταξύ 9% και 10% του ΑΕΠ και ανάπτυξη -1,5%.

Νέοι όροι
Τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με την «εκτόξευση» του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης πάνω από τα 300 δισ. ευρώ διαμορφώνουν νέους όρους στη διαπραγμάτευση για τον χρονικό ορίζοντα της επιτήρησης.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει διετή παράταση, ώστε η υποχρέωσή της να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ να μετατεθεί τον Δεκέμβριο του 2012 από τον Δεκέμβριο του 2010.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με την κατάρτιση και κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου αλλά και την ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου ΠΣΑ.

Προθεσμία
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιωχθεί το ΠΣΑ να έχει σταλεί στις Βρυξέλλες πριν από τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία εκπνέει τον Ιανουάριο του 2010.

Κι αυτό γιατί στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις θα αποφασιστεί πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία κ.ά.

Ετσι με δεδομένο ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζονται να δώσουν στις χώρες αυτές μία τριετία για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι το ίδιο χρονοδιάγραμμα θα προβλεφθεί και για την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διαδικασίες δημοσιονομικής προσαρμογής.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4240&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote