Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στην 177η θέση αναρριχήθηκε το Παν. Αθηνών
Στην 177η θέση αναρριχήθηκε το Παν. Αθηνών Εκτύπωση E-mail
10.10.09

Η κριτική για την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελεί αγαπημένο «σπορ» στη χώρα μας, όπως φαίνεται, ωστόσο, την ώρα που εμείς... γκρινιάζουμε, αθόρυβα γίνεται δουλειά.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μπορεί να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, όμως αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια αναρριχάται όλο και πιο ψηλά στη σχετική κατάταξη.

Με ιδιαίτερη χαρά η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσε χθες ότι το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας φιγουράρει στην 177η θέση της διεθνούς ακαδημαϊκής κατάταξης Times Higher Education με τα 200 καλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, έχοντας «σκαρφαλώσει» 23 θέσεις από πέρυσι (ήταν 200ό). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αντίστοιχο πίνακα του 2006, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαμπε διά της απουσίας του, καθώς βρισκόταν στην 508η θέση. Το 2007 είχε πλησιάσει αρκετά, φθάνοντας στη 248η θέση. Αντίστοιχα, φέτος, το Καποδιστριακό φιγουράρει στην 73η θέση των καλύτερων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, όταν το 2007 δεν συγκαταλεγόταν καν στα 100 πρώτα... Η συνολική βαθμολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι 56,7 στα 100. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η βαθμολογία των αποφοίτων του που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Για έκτη συνεχή χρονιά, πάντως, την πρωτοκαθεδρία διατήρησε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με το Κέιμπριτζ να βρίσκεται πια στη δεύτερη θέση, από τρίτο που ήταν πέρυσι. Την τρίτη θέση της κατάταξης κατέχει φέτος το Γέιλ, ενώ τέταρτο «τερμάτισε» το University College London, κερδίζοντας τρεις θέσεις σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Την πέμπτη θέση μοιράζονται δύο ακόμη πανεπιστήμια της Βρετανίας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που υποχώρησε κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, και το Imperial College του Λονδίνου που αντίθετα «ψήλωσε» ένα σκαλί.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν την «πρωτιά», με 54 εκπαιδευτικά ιδρύματα ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου, ωστόσο η παντοκρατορία τους απειλείται. Μέσα σε μια χρονιά, έχασαν πέντε ιδρύματα από τα 100 καλύτερα, ενώ τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια βγήκαν εντελώς από τη λίστα με τα 200. Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι, εκτός από τη μικρή πτώση του Γέιλ, και το Institute of Technology της Καλιφόρνια «έπεσε» από την πέμπτη στη δέκατη θέση μέσα σε μια χρονιά. Γενικότερα, στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, η κυριαρχία της Βόρειας Αμερικής εξασθένισε από 42 σε 36 ιδρύματα το 2009, ενώ η ευρωπαϊκή παρουσία ενισχύθηκε από 36 σε 39.

Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος των ασιατικών πανεπιστημίων που από 14 πανεπιστήμια στα 100 καλύτερα του κόσμου πέρυσι, όχι μόνο δεν απώλεσαν κανένα, αλλά έφθασαν τα 16 το 2009.

Ο παγκόσμιος πίνακας κατάρτισης των πανεπιστημίων Times Higher Education βασίζεται στις εκτιμήσεις 9.000 ακαδημαϊκών από ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά την επιρροή του ερευνητικού έργου των πανεπιστημίων και στην ποιότητα διδασκαλίας.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4239&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 10.10.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote