Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σκάβουν για νερό στο φεγγάρι
Σκάβουν για νερό στο φεγγάρι Εκτύπωση E-mail
09.10.09

Με υπερηχητική ταχύτητα συνετρίβησαν στο νότιο πόλο της Σελήνης πριν από λίγο οι δύο κενοί πύραυλοι της NASA οι οποίοι θα αναζητήσουν νερό στον πλανήτη. Και αυτό θα γίνει γνωστό σε ελάχιστες ώρες.

Ο άδειος πύραυλος Centaur, βάρους 2,2 τόνων, προσέκρουσε στη λεκάνη του κρατήρα Cabeus στις 14.21 ώρα Ελλάδας και δημιούργησε ένα νέφος σκόνης που εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 20 χλμ και ύψος 10 χλμ.

Η συσκευή οργάνων LCROSS, από την οποία είχε απελευθερωθεί ο χρησιμοποιημένος πύραυλος, πέρασε μέσα από τα συντρίμμια, μεταδίδοντας συνεχώς εικόνες και μετρήσεις, και συντρίβη στο ίδιο σημείο τέσσερα λεπτά μετά την πρώτη πρόσκρουση.

Η πρώτη και ισχυρότερη πρόσκρουση απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 τόνους TNT και δημιούργησε έναν κρατήρα σε μέγεθος ολυμπιακής πισίνας, ορατό στην υπέρυθρη κάμερα του LCROSS.

Ήταν πάντως δύσκολο να διακρίνει κανείς την πρόσκρουση ή τα συντρίμμια στις εικόνες πραγματικού χρώματος που μετέδιδε ζωντανά το NASA TV. «Είναι δύσκολο να πούμε τι ακριβώς είδαμε» σχολίασε ο παρουσιαστής μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς και τις χειραψίες στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA.

Η συνέντευξη Τύπου με τα πρώτα συμπεράσματα προγραμματίζεται για τις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής θα αναλύσουν τώρα τα δεδομένα σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τις υποψίες για την ύπαρξη πάγου σε κρατήρες του νότιου πόλου που παραμένουν μόνιμα στο σκοτάδι.

Πριν συντριβεί στη σελήνη, η αποστολή LCROSS χαρτογράφησε το φεγγάρι και αναζήτησε τοποθεσίες κατάλληλες για προσσελήνωση.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο μαζί με τον Αναγνωριστικό Σεληνιακό Δορυφόρο (LRO), ο οποίος παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Δεδομένα του LRO και δύο άλλων αποστολών αποκάλυψαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι στην έρημο της σεληνιακής επιφάνειας υπάρχουν στην πραγματικότητα ίχνη νερού.

Το νερό της Σελήνης πιστεύεται ότι προέρχεται από προηγούμενες προσκρούσεις κομητών που μετέφεραν πάγο.

Ο πάγος που ίσως κρύβεται στου πόλους θα ήταν σημαντικός φυσικός πόρος για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Έπειτα από αρκετά χρόνια στην αφάνεια, το φεγγάρι φαίνεται τώρα να σαγηνεύει εκ νέου τα διαστημικά προγράμματα διαφόρων χωρών.

Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία πραγματοποίησαν πρόσφατα τις πρώτες αποστολές τους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, με την προοπτική να συνεχίσουν με ρομποτικές σεληνακάτους αλλά και επανδρωμένες αποστολές.

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν την επιστροφή τους στη Σελήνη με το σκάφος Orion για το 2024.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4236&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote