Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιδιαίτερη τιμή στη Μέρκελ από το Κονγκρέσο των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη τιμή στη Μέρκελ από το Κονγκρέσο των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
06.10.09

Τιμή μοναδική θα γίνει στην επανεκλεγείσα καγκελάριο της Γερμανίας.Η Αγκελα Μέρκελ θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετά από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, θα απευθυνθεί και στα δύο σώματα του Καπιτωλίου.

Σημάδι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βαδίζουν σε καλύτερες ημέρες, η Μέρκελ θα είναι από τους ελάχιστους ξένους ηγέτες που θα μπορέσουν να μιλήσουν ενώπιον γερουσιαστών, αλλά κι εκπροσώπων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από τους καγκελάριους της Γερμανίας, μόνον ο Κόνραντ Αντενάουερ είχε πραγματοποιήσει ομιλίες και στα δύο σώματα, το Μάιο του 1957. Ο Αντενάουερ, όπως και η Μέρκελ, ήταν ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, ήταν ο πρώτος καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας κι ένας από τους πλέον ένθερμους συμμάχους των Αμερικανών στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Μέρκελ, που πριν από λίγους μήνες είχε παραπονεθεί για τη συμπεριφορά του Λευκού Οίκου απέναντί της, θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος της καγκελάριου, Τόμας Στεγκ, δήλωσε ότι η ομιλία της Μέρκελ βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα περιέχει αναφορές στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η οποία οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας κι επέφερε τελικά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Υπό επεξεργασία, ωστόσο, βρίσκεται και ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία.
Οι συζητήσεις για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων ξεκίνησαν χθες και το πρώτο «κονταροκτύπημα» αφορά το υπουργείο Οικονομίας.

Ολοι εποφθαλμιούν την «κενή καρέκλα» που άφησε ο Πέερ Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών. Οι Φιλελεύθεροι θέλουν να στέψουν υπουργό τον Ότο Σολμς, βετεράνο του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενδέχεται να υποστηρίξει τον Ρόλαντ Κοχ, πρωθυπουργό του κρατιδίου της Έσσης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Από την άλλη, το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, φέρεται να προετοιμάζει για υπουργό Οικονομίας το δημοφιλή τέως υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Καρλ-Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ.

Το φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις FDP θέλει να μειώσει τους φόρους αρκετά περισσότερο από το CDU, αλλά ιστορικά στελέχη του συντηρητικού στρατοπέδου αποκλείουν κατηγορηματικά μεγάλες περικοπές, δεδομένου του υψηλού ελλείμματος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταίρων θα οδηγήσουν σε έναν «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση συνασπισμού στα ακανθώδη ζητήματα οικονομίας και προϋπολογισμού, περίθαλψης και πρόνοιας, εκπαίδευσης και εξωτερικής πολιτικής.

 

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4221&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote