Αρχική arrow ΡΙΠΕΣ arrow ΨΗΦΟΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ
ΨΗΦΟΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
06.10.09

Του Σάκη Σερέτη

Εντυπωσιακά αμείλικτος φάνηκε ο πολιτικός χρόνος για το κόμμα της Ν.Δ. ,η οποία εισέπραξε ψήφο τιμωρίας αποκαλύπτοντας παράλληλα ,το γενικό κλίμα αποδοκιμασίας του συστήματος Καραμανλή.

 

Η παράταξη του «σεμνά και ταπεινά» αδυνατώντας να «καθαρίσει» τα λερωμένα τ’άπλυτα και επιμελώς προστατευμένα, οδηγήθηκε με μαθηματική ακρίβεια σε μια συντριπτική ήττα πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα του κόμματος.

Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του με μια “γενναία” πράξη ο Κώστας Καραμανλής, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, τονίζοντας ότι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες έκτακτου συνεδρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος, χωρίς την δική του υποψηφιότητα .

Η ήττα έφερε την γκρίνια και ο φόβος καταμερισμού ευθυνών, άνοιξε διάπλατα την πόρτα της εσωστρέφειας για την γαλάζια παράταξη, ενώ το αίσθημα της αυτοσυντήρησης άναψε το πράσινο φως- σήμα εγκατάλειψης του «ναυαγίου», ακόμα και από πρωτοκλασάτα στελέχη, που μέχρι πρόσφατα κινούσαν τα νήματα εξουσίας.

Έτσι ο κ.Αλογοσκούφης, αντιμετωπίζοντας τα επίχειρα της οικονομικής πολιτικής του, εισπράττει το μερίδιο του στην ψήφο τιμωρίας και εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή, επιστρέφοντας στα Πανεπιστημιακά του καθήκοντα .

Εκλεγμένος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο κ.Σουφλιάς, θυσιάζει τον εαυτό του σαν σύγχρονη Ιφιγένεια και εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή, βάζοντας έτσι τέλος στην 35χρονη πορεία του, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές και για άλλα βασικά στελέχη που υποστήριξαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.(Ν.Μπακογιάννη)

Όμως το μάρμαρο της πολιτικής ασυνέπειας πλήρωσαν και αρκετοί πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και μια πλειάδα κορυφαίων στελεχών της απερχόμενης κυβέρνησης, με πρώτο τον γραμματέα του κόμματος κ.Λ.Ζαγορίτη .

Έτσι η επόμενη ημέρα ανέδειξε εκτός πολιτικής σκηνής τους εξής:

Γ.Αλογοσκούφης,Γ.Σούρλας,Φ.Πατριανάκου,Γ.Καλατζής,Φ.Πετραλιά,Θ.Κασσίμης,

Ε.ΜπασιάκοςΓ.Σαλαγκούδης,Κ.Παπακώστα,Γ.Βαλληνάκης,Α.Σταύρου,Α.Μπέζας,

Χ.Φώλιας,Α.Παπαληγούρας,Σ.Καλατζάκου,Ι.Μπουγάς,Γ.Κωνσταντόπουλος,Γ.Ορφανός,Α.Λιάσκος,Α.Σταθάκης,Ν.Ράγιου,Α.Παρίσης,Α.Καραμάριοςκαι τέλος ο Α.Καραμανλής.

Φυσικά δεν έχει κανένα νόημα πλέον να ασχοληθεί κανείς, με τα πεπραγμένα ή τα άπρακτα της κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς αυτά είναι καταχωρημένα στην μνήμη του κάθε ψηφοφόρου και φυσικά δικαιολογούν απόλυτα την ψήφο τιμωρίας που εισέπραξαν.

Όμως και τα στατιστικά στοιχεία που εμφανίστηκαν από το βράδυ των εκλογών και ύστερα, χαρακτηρίζουν το απερχόμενο κόμμα, «βαρέλι» δίχως πάτο εξ’ αιτίας των διαρροών προς το Πασόκ και το ΛΑΟΣ.

Το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο άσκησης εξουσίας από έναν «κουρασμένο» ηγέτη, καθώς και η πλήρης κάλυψη στην διαφθορά και κατ’ επέκταση στα πρόσωπα που πλήγωσαν με τις ενέργειες τους την Δημοκρατία, σήμαναν το καμπανάκι της εσχατολογίας για τον μέχρι πρότινος καταλληλότερο Πρωθυπουργό και την παράταξη του.

Ίσως τώρα με το πέρασμα της στα αντιπολιτευτικά έδρανα η Ν.Δ., να βρει τον απαραίτητο χρόνο για να αναλύσει το μήνυμα των δυο χαμένων εκλογικών αναμετρήσεων και βρίσκοντας τον βηματισμό της μέσα από το έκτακτο συνέδριο, ίσως μπορέσει να εξηγήσει την απώλεια 700.000 ψήφων που άλλαξαν στρατόπεδο, αναδεικνύοντας τον επόμενο Πρωθυπουργό.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία και εμπέδωση του εκλογικού μηνύματος για την Ν.Δ. , θα παίξει ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος.

Ένα ανοιχτό συνέδριο με μια ευρεία συμμετοχή των ψηφοφόρων της στην κούρσα διαδοχής, σίγουρα θα δώσει άλλον αέρα στην παράταξη, ενώ ταυτόχρονα θα εκπέμψει ισχυρά μηνύματα δημοκρατίας .


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4218&Itemid=34

Τελευταία ανανέωση ( 11.10.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote