Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιρλανδικό «Ναι» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας
Ιρλανδικό «Ναι» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας Εκτύπωση E-mail
03.10.09

Οι Ιρλανδοί ενέκριναν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας με ποσοστό 67,13%, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος, τα οποία ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας, μόνον σε δύο που βρίσκονται βορειοδυτικά απορρίφθηκε η ευρωπαϊκή Συνθήκη από την πλειοψηφία. Μεταξύ των άλλων περιφερειών, 31 ψήφισαν σε αυτό το δημοψήφισμα «ναι», ενώ στο περσινό είχαν ψηφίσει «όχι», σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με σημαντική διαφορά στα ποσοστά.

Ως εκ τούτου στο νοτιοδυτικό Δουβλίνο, προπύργιο του «όχι», με ποσοστό που έφτανε το 65% στο περσινό δημοψήφισμα, τώρα το 59% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της νέας Συνθήκης της ΕΕ.

Στο βόρειο Δουβλίνο εξάλλου το «ναι» έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του στο δημοψήφισμα αυτό, φτάνοντας το 82%.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Σ' ευχαριστούμε, Ιρλανδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλες τόνισε ότι «Θέλω να ευχαριστήσω τον ιρλανδικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης» και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διαδικασία για την επικύρωση της συνθήκης θα προχωρήσει πλέον με τον συντομότερο δυνατό τρόπο.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ, λέγοντας ότι «σήμερα είναι μία καλή μέρα για την Ευρώπη. Το ταξίδι ήταν μακρύ, αλλά τώρα η προεδρία θα δραστηριοποιηθεί για να φτάσουμε ως το τέλος».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε παράλληλα ότι πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Φίσερ, ενώ διέψευσε τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο για πιθανή έκτακτη συνάντηση κορυφής.

«Έχει προγραμματιστεί συνάντηση κορυφής για το τέλος Οκτωβρίου και η συγκυρία θα είναι η καταλληλότερη για τέτοιου είδους συζητήσεις», διευκρίνισε ο κ. Ράινφελτ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4202&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote