Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τελευταία ημέρα των προεκλογικών συγκεντρώσεων
Τελευταία ημέρα των προεκλογικών συγκεντρώσεων Εκτύπωση E-mail
03.10.09

Το διακύβευμα των εκλογών έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην συγκέντρωση της Αθήνας, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις εξωπραγματικές υποσχέσεις, την απουσία σχεδίου, την ασάφεια των θέσεων του ΠΑΣΟΚ από τη μία πλευρά και στο υπεύθυνο και ρεαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ειλικρινή και αναγκαία μέτρα από την άλλη.

«Ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της οικονομίας μας καθώς θα κρίνουν την έγκαιρη έξοδο της χώρας από την παγκόσμια οικονομική θύελλα και την δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια ανάπτυξη, σε στέρεες βάσεις. Αν αφεθούμε σε ανεύθυνες εκθέσεις ιδεών, θα εκτεθούμε σε αδιέξοδα. Αν πιστέψουμε ευχάριστα και παραπλανητικά λόγια, θα καταλήξουμε σε δυσάρεστα αποτελέσματα».

Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι «κρύβεται γιατί κρύβει, δεν απαντά σε τίποτε γιατί φοβάται μήπως από λάθος του ξεφύγουν αλήθειες και επιλέγει τις αοριστίες, τις υπεκφυγές, τις γενικολογίες». Συνέχισε λέγοντας ότι δημιουργεί μόνο ανησυχίες και προβλήματα πλήττοντας την πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, την δυνατότητά να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου:

-Δημιούργησε πρόβλημα με τη Ρωσία, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συμφωνία Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η τοποθέτησή του;

-Δημιούργησε πρόβλημα με τη Κίνα, βάζοντας ερωτηματικά στη συμμαχία για το Λιμάνι του Πειραιά. Ρίχνει σκιές σε μια συμμαχία που άρχισε, από χθες, να λειτουργεί προς όφελος της χώρας μας.

-Δημιουργεί ανασφάλεια σε επενδυτές και υποψήφιους επενδυτές. Βάζοντας θέμα ΟΤΕ. Βάζοντας θέμα Ολυμπιακής. Κι' αυτό την ώρα που η νέα εταιρία άρχισε να λειτουργεί. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να τραυματίζονται συμφέροντα της χώρας, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία της.

Τα όσα ισχυρίζονται το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του δεν εφαρμόζονται, εάν εφαρμόζονταν, θα είχαν δυσβάσταχτες επιπτώσεις για όλους τους πολίτες και η Οικονομία θα οδηγείτο σε σοβαρά αδιέξοδα ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Πάρτε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Πάρτε τις αποφάσεις στα χέρια σας. Την Κυριακή επιλέγετε εσείς».

Συνέχισε την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Την ώρα της σφοδρότερης παγκόσμιας κρίσης, την ώρα που τα ελλείμματα στην Ευρώπη εκτινάσσονται στα ύψη, το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε το πρωτάκουστο: «Τα λεφτά», λέει, «δεν είναι πρόβλημα». Μ' αυτήν την αντίληψη, πήραν το χρέος λιγότερο από 2 δισ. ευρώ και το παρέδωσαν κοντά στα 200 δισ. Το αύξησαν εκατό φορές. Μ' αυτήν την αντίληψη, σε μια εποχή με ιδιαίτερα ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες, έφθασαν το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ. Μ' αυτήν την αντίληψη, πήραν την ανεργία στο 3% και την έφτασαν στο 11,3%».

Ο κ. Καραμανλής αποδοκίμασε τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τάζουν τα πάντα σε όλους και εξήγησε: «Υπόσχονται στους δημόσιους υπαλλήλους αυξήσεις μισθών στα όρια του πληθωρισμού. Είναι εμπαιγμός για όλους. Για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, σημαίνουν αύξηση 100 ευρώ το χρόνο. Εμείς δώσαμε φέτος 500 ευρώ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Είπαμε ότι θα γίνει το ίδιο και το 2010. Ξεκαθαρίσαμε όμως ότι θα παγώσουν οι μισθοί των υψηλόμισθων στο δημόσιο. Διευκρινίσαμε, ταυτόχρονα, ότι αυτό δεν αφορά τα 4 εκατ. των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, που πήραν - και θα πάρουν - τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αποδεικνύεται, ξεκάθαρα πια, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο πορείας. Με τους δικούς τους υπολογισμούς, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα. Αντί να πουν από πού θα τα βρουν, υπόσχονται να μοιράσουν άλλα τόσα. Δεν λένε, όμως, ούτε από πού θα περικόψουν δαπάνες, ούτε σε ποιούς θα φορτώσουν τα βάρη. Διότι ένα είναι βέβαιο: Βάρη θα υπάρξουν, με την δραματική αύξηση της φορολογίας. Μπορεί να μην το λένε ανοιχτά. Όμως το υπονοούν. Διότι όταν λένε ότι θα εντάξουν όλα τα εισοδήματα σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα, μέχρι τώρα αρνούνται να διευκρινίσουν ποιά θα είναι η κλίμακα αυτή. Το κόμμα λέει ότι θα αλλάξουν την ισχύουσα. Ο Αρχηγός τους λέει πως δεν θα την αλλάξει. Τελικά, ποιός λέει την αλήθεια και ποιός όχι; Ποιός ξέρει και ποιός δεν ξέρει; Ποιός κοροϊδεύει ποιόν;». Και κατέληξε λέγοντας ότι στις κρισιμότατες συγκυρίες, ο τόπος δεν μπορεί να αντέξει έναν αλόγιστο δημόσιο δανεισμό, που όλη η κοινωνία θα πληρώσει για πολλές δεκαετίες.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από μέτρα ώστε η Ελλάδα του 2011 να είναι απαλλαγμένη από τις συνέπειες της διεθνούς συγκυρίας να είναι απαλλαγμένη από τις αδυναμίες του παρελθόντος και να είναι στις πρώτες χώρες που θα ξεφύγουν από την κρίση. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στα θέματα νόμου και τάξης λέγοντας; «Είναι απόφασή μας να μπει τέλος σε μια σειρά θλιβερά φαινόμενα. Δεν θα γίνονται ανεκτές καταλήψεις, βανδαλισμοί, καταστροφές σε Σχολεία και Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Άσυλο σαν ασυλία στο έγκλημα και την καταστροφική μανία των λίγων. Δεν μπορούν μερικές δεκάδες διαμαρτυρόμενοι να κλείνουν δρόμους,να παραλύουν την οικονομική ζωή και να ταλαιπωρούν εκατομμύρια άλλους».

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του με την αισιοδοξία ότι στο τέλος του δρόμου το 2011 η Ελλάδα θα είναι απελευθερωμένη από τα ελλείμματα, θα έχει λύσει εκκρεμότητες δεκαετιών, θα έχει εξασφαλίσει σταθερή Οικονομία, σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης. «Για όλα αυτά είμαι απόλυτα αισιόδοξος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Μαζί, θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Προ των πυλών η εκλογική διαδικασία

Έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών η γενική πρόβα της εκλογικής διαδικασίας, ενόψει της ψηφοφορίας της 4ης Οκτωβρίου. Ο υπηρεσιακός υπουργός, Σπύρος Φλογαΐτης, επισκέφθηκε όλα τα τμήματα του υπουργείου, των οποίων οι υπάλληλοι εμπλέκονται στη διαδικασία και ακολούθως, αναφέρθηκε στο ρόλο της εταιρίας «SINGULAR LOGIC», που υποστηρίζει το σύστημα «με απόλυτη αξιοπιστία», από το 1981.

O πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κέρκυρα έκανε λόγο για δύο επερχόμενα κρίσιμα χρόνια: «Στα επόμενα δύο χρόνια κρίνονται οι αντοχές της Οικονομίας μας, κρίνεται η έξοδός μας από τη διεθνή κρίση, κρίνεται η δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια ανάπτυξη. Οι δρόμοι μπροστά μας είναι δύο: Ο πρώτος ακολουθεί συγκεκριμένο Σχέδιο. Είναι δύσκολος δρόμος, ανηφορικός. Όμως, είναι ο μόνος που διασφαλίζει την ελπίδα. Απαιτεί να ελέγξουμε αυστηρά τις δημόσιες δαπάνες, να κερδίσουμε τον πόλεμο με τη φοροδιαφυγή, να προχωρήσουμε τολμηρά σε διαρθρωτικές αλλαγές.Ο δεύτερος αγνοεί την παγκόσμια κρίση. Φαίνεται εύκολος. Είναι κατηφορικός. Είναι γεμάτος κούφιες υποσχέσεις. Είναι ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Δρόμος εξαιρετικά επικίνδυνος».

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, έκανε λόγο για ανάγκη για ρεαλιστικό σχέδιο: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση απαιτεί συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο πορείας. Σχέδιο που μετρά τις αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας. Σχέδιο που μετρά τα βάρη της Οικονομίας και, κυρίως, το τεράστιο δημόσιο χρέος. Απέναντι σ' όλα αυτά, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. Κρύβεται στη γενικολογία. Κρύβεται πίσω από μεγάλα λόγια. Κρύβεται γενικά. Είτε γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, είτε γιατί δεν θέλει να απαντήσει…Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι. Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε στις πρώτες χώρες που θα μπουν σε τροχιά ανάκαμψης. Έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις βάσεις για στέρεη ανάκαμψη το 2011».

Παπανδρέου: «Πόρτα προς το μέλλον» θα ανοίξει την Κυριακή

Χαρακτήρα γιορτής προσέδωσε στη συγκέντρωση της Πάτρας, την τελευταία της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε κοινή πορεία προς τις κάλπες με τη φράση «πάμε μαζί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στη σχέση του με την περιοχή της Αχαΐας από την οποία ξεκίνησε και ο ίδιος την πολιτική του σταδιοδρομία, αλλά είναι και η γενέτειρα της οικογένειας Παπανδρέου, η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανδρέου και η αφετηρία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ανατρέχοντας στην προσωπική του διαδρομή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όταν ξεκινούσε πριν από έξι χρόνια ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ήξερε ότι ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ότι μπροστά του είχε τεράστιες προκλήσεις οι οποίες όμως, όπως τόνισε, δεν τον φόβισαν σε καμία στιγμή. «Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω πίσω» τόνισε και πρόσθεσε ότι «προχώρησα μπροστά και θα προχωράω πάντα μπροστά όσο έχω τη δική σας δύναμη και το δικό σας πάθος».

Aνέφερε ότι ήξερε από την αρχή ότι υπάρχει και ο εύκολος δρόμος για να ακολουθήσει. Αλλά όπως είπε, «ήταν ένας δρόμος που ακολουθεί κάποιος όταν ποδοπατά τις αξίες του, όταν άλλοι του χαρίζουν απλόχερα αφού πρώτα σκύψει το κεφάλι, ο δρόμος που αν κάποιος τον επιλέξει θα είναι πάντα εξαρτημένος και θα χρωστάει για μια ζωή. Εγώ», πρόσθεσε, «δεν χρωστάω σε κανέναν».

Αναφέρθηκε επίσης στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε, όπως είπε, και οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες. «Έτσι πορεύτηκα πάντοτε», τόνισε, «χωρίς να συμβιβαστώ ή να σκύψω το κεφάλι όποιο κι αν ήταν το κόστος. Και έτσι, όπως τόνισε, δεσμεύεται να κυβερνήσει αύριο με την δύναμη της ψήφου των πολιτών. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, έτσι έμαθα, έτσι προχώρησα, αυτός είμαι» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ζήτησε επανειλημμένα την συστράτευση όλων για να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή και περήφανη. Επίσης απευθύνθηκε στους αναποφάσιστους και τους απογοητευμένους από την κυβερνητική πολιτική οι οποίοι όπως είπε πίστεψαν στις υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά εξαπατήθηκαν, καλώντας και αυτούς να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες. «Αυτή την Ελλάδα», τόνισε, «πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας και θα είναι καλύτερη και δικαιότερη από αυτήν που παραλάβαμε. Ξέρουμε, τόνισε, ότι μπορούμε καλύτερα και ότι έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε».

Αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για να κερδίσει το μέλλον και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι την Κυριακή θα κλείσει μια και καλή η πόρτα στο παρελθόν και θα ανοίξει η πόρτα προς το μέλλον.

Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο και στη δυτική Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η περιοχή αυτή γνώρισε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της Νέας Δημοκρατίας την οποία η οι πολίτες της περιοχής έζησαν περισσότερο από ποτέ, την περίοδο των μεγάλων καταστροφών από τις πυρκαγιές το 2007. «Η Δυτική Ελλάδα», τόνισε, «είναι η φτωχότερη περιφέρεια σε όλη τη χώρα και οι κάτοικοί της έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτή την κατάσταση τόνισε θα την ανατρέψουμε και δεσμεύτηκε ότι από την 5η Οκτωβρίου η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Είναι», τόνισε, «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα δημιουργήσει έναν πολυδύναμο πόλο ανάπτυξης στην Πελοπόννησο με σύμβολο οικουμενικής αναφοράς για όλον τον ελληνισμό την Ολυμπία».

Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας που αποτελούν σημαντικό μέρος της δραστηριότητας στην περιοχή της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας και υποσχέθηκε ότι θα επαναλειτουργήσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής γεωργίας η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην περιοχή.

Καρατζαφέρης: «Εδώ είναι ακόμη Ελλάδα»

Την εκτίμηση ότι με τις εκλογές της Κυριακής «θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας και οι πατριωτικές δυνάμεις θα γίνουν ρυθμιστές του πολιτικού γίγνεσθαι» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι «το βάζει στα πόδια και κάνει πρωθυπουργό τον Παπανδρέου».Το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, Ιφτιχάρ Χουσαίν Καζμί, με αντικείμενο την υπόθεση της απαγωγής του Έλληνα εκπαιδευτικού, Θανάση Λερούνη στο Πακιστάν.

«Οριστική ματαίωση της εκποίησης του δημόσιου πλούτου», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από τον Πειραιά. «Η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τον ΟΛΠ και συναντήθηκε με τους απεργούς εργαζόμενους στον Οργανισμό, που περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ για αποτροπή της παράνομης εισόδου και εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκποίησε όλον σχεδόν τον πλούτο της χώρα» και το ΠΑΣΟΚ ότι «ακροβατεί για την πώληση του λιμανιού, μεταξύ «επαναδιαπραγμάτευσης» και «αναθεώρησης» της σύμβασης». Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Μιλώντας σε εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προειδοποίησε ότι με το πρόγραμμα ανάκαμψης από την κρίση που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση κατ' εντολή και των Βρυξελλών, θα χαθούν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα στην ΕΣΗΕΜΘ, o επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων-Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. Το χώρο μπροστά στη Βουλή και τον Άγνωστο Στρατιώτη διάλεξαν σήμερα συμβολικά οι Οικολόγοι Πράσινοι για το κλείσιμο της προεκλογικής τους εκστρατείας στην Αθήνα.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4195&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote