Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μετρούν το πλήθος με σήματα των κινητών τηλεφώνων Εκτύπωση E-mail
18.07.07
. Οι ενθουσιασμένοι «τιφόζι» πηγαίνουν στο στάδιο για να αποθεώσουν την ομάδα τους, που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πηγαίνουν με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με σκούτερ. Πόσοι είναι;

Δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες; Ακόμη περισσότεροι;

Το επόμενο πρωί θα γίνει γνωστός ο αριθμός τους: ένα εκατομμύριο. Ένας αριθμός που εξακριβώθηκε σε πραγματικό χρόνο, το ίδιο βράδυ, λεπτό προς λεπτό, από μια ομάδα επιστημόνων που είχαν στηθεί μπροστά στις οθόνες τους. 

Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε μια εβδομάδα αργότερα με τη συναυλία της Μαντόνα, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου εργαλείου, που είναι μοναδικό στον κόσμο, οι επιστήμονες μέτρησαν 70.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο. 

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ - σημειώνει η Μοντ - αποκάλυψαν ότι για να μετρήσουν το πλήθος χρησιμοποίησαν τα σήματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα των συνδρομητών της Telecom Italia.

Το πείραμα αυτό, που ονομάστηκε «η Ρώμη σε πραγματικό χρόνο», επέτρεψε την παρουσίαση της ιταλικής πρωτεύουσας κάτω από ένα νέο φως: ολόκληρες γειτονιές απεικονίζονταν σε μεγάλες οθόνες, με φωτεινά σημεία, τόξα διαφόρων χρωμάτων και τρισδιάστατες καμπύλες να υποδεικνύουν τις μετακινήσεις του πληθυσμού, τα πιο πολυσύχναστα μέρη, τα μποτιλιαρίσματα. 

Η απεικόνιση αυτή έγινε δυνατή χάρις στη χρησιμοποίηση ανωνύμων και συλλογικών δεδομένων με τα οποία εφοδίασε τους επιστήμονες η εταιρεία τηλεφωνίας. «Στα δεδομένα αυτά εφαρμόσαμε αλγορίθμους τεχνητής ευφυίας», λέει ο Κάρλο Ράτι, διευθυντής του SenseAble City Laboratory του ΜΙΤ, που είναι υπεύθυνο γι'αυτό το πείραμα.

 «Με τον τρόπο αυτό μπορέσαμε να αναλύσουμε τις κινήσεις των αυτοκινήτων, αλλά και των πεζών, των ποδηλατιστών...».  Η αρχή του γεωγραφικού εντοπισμού δεν είναι καινούργια: όσοι γονείς επιθυμούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα παιδιά τους μπορούν να το κάνουν με τη βοήθεια του αριθμού του κινητού τους τηλεφώνου.

 Οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις των υπαλλήλων τους. Και, βέβαια, η δικαιοσύνη έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τις εταιρείες τηλεφωνίας για να εντοπίσει τα κινητά τηλέφωνα υπόπτων.

 Ποτέ μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχε αναλυθεί και αξιολογηθεί με τέτοιο τρόπο ένα πλήθος, δεδομένου ότι τα τηλεφωνικά σήματα επιτρέπουν τον διαχωρισμό των αριθμών των ντόπιων από εκείνους των ξένων.  

 Οι επιστήμονες του ΜΙΤ είναι πεισμένοι ότι η μέθοδός τους και οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται χάρις σ'αυτήν ενδιαφέρουν πολλούς οικονομικούς παράγοντες μιας πόλης: τις εταιρείες μεταφορών που θέλουν να επανασχεδιάσουν το δρομολόγιο ενός λεωφορείου, μια αλυσίδα που αναζητεί τα καλύτερα σημεία για το άνοιγμα των καταστημάτων της, διαφημιστές που θέλουν να γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι διέρχονται από συγκεκριμένους τόπους ώστε να τοποθετήσουν τις διαφημιστικές τους πινακίδες.

 «Η απόκτηση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα είναι πολύ φτηνότερη από το να χρησιμοποιούνται ελικόπτερα ή βιντεοκάμερες», λέει ο Ράτι. Χώρια που θα σταματήσουν οι διαμάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τις διάφορες οργανώσεις για τον ακριβή αριθμό των διαδηλωτών σε μια συγκέντρωση...

 Μετά το επιτυχημένο αυτό πείραμα, η Ρώμη θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα που θα λειτουργεί σε «πραγματικό χρόνο». Η εταιρεία μεταφορών Atac σκοπεύει ήδη να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο για να αντικαταστήσει τις δημοσκοπήσεις 2.000 Ιταλών που κάνει κάθε χρόνο.

 «Σε μερικά χρόνια, θα δούμε ευέλικτες γραμμές, που θα προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο στις κινήσεις των επιβατών», προβλέπει ο Ράτι. Το μοναδικό ερώτημα είναι το εξής: αυτή η μέθοδος δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα γιγάντιο εργαλείο που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιούν σήμερα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι; 

Ο εντοπισμός των πολιτών είναι ήδη δυνατός. Οι τράπεζες μπορούν να παρακολουθήσουν τις δαπάνες των πελατών τους χάρις στις πιστωτικές τους κάρτες.

Οι εταιρείες τηλεφωνίας γνωρίζουν από πού και προς τα πού γίνεται μια κλήση, καθώς και πόσο διαρκεί.

 Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται θεωρητικά μόνο στο πλαίσιο ερευνών της αστυνομίας. «Με την τεχνολογία του ΜΙΤ θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο», σημειώνει ο βέλγος ερευνητής Τιερί Μπαλζάκ, που έχει ειδικευτεί σε θέματα ασφαλείας και ατομικών ελευθεριών.

 «Η μέθοδος αυτή προτείνει για πρώτη φορά ένα μαζικό γεωγραφικό εντοπισμό που θέτει το ζήτημα της ελευθερίας της κίνησης». 

  (ΑΠΕ)

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=419&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 18.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote