Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπ.Κ.Μουν για το κυπριακό: «Να αδράξουν την ευκαιρία!»
Μπ.Κ.Μουν για το κυπριακό: «Να αδράξουν την ευκαιρία!» Εκτύπωση E-mail
30.09.09

«Να αδράξουν την ευκαιρία», κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, για να φτάσουν σε «αμοιβαία αποδεκτή λύση», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει λογική προσδοκία στη διεθνή κοινότητα» για την έκβαση των συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, για τα θέματα που συζήτησε με αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που έλαβαν μέρος στις εργασίες της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, ο Γ.Γ. μιλώντας για τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ, ανέφερε: «Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τους ηγέτες της Κύπρου. Τους ενθάρρυνα να αδράξουν την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις καλές μου υπηρεσίες. Υπάρχει μία λογική προσδοκία στη διεθνή κοινότητα, ότι οι ηγέτες μπορούν σύντομα να φτάσουν σε αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση!».

Η ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη δια στόματος Αν. Μητσιάλη

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αν. Μητσιάλης, εκφώνησε την ομιλία της υπουργού εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Η ονομασία της ΠΓΔΜ, το κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι κλιματικές αλλαγές ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελληνίδας ΥΠ.ΕΞ..

«Η επίμονη της ηγεσίας των Σκοπίων να επιδιώκει αποκλειστικότητα επί του ονόματος, δια της αρνήσεως του γεωγραφικού προσδιορισμού και η αναχρονιστική ρητορική και πολιτική που δεν συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά της κίνητρα.», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην δήλωση-ομιλία της ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στο πλαίσιο των εργασιών της 64ης συνόδου της Γ.Σ..

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα, την περιοχή μας και ευρύτερα τον πλανήτη. Για το θέμα της Κύπρου είπε ότι «Η Τουρκία, που έχει στα χέρια της το κλειδί της λύσης του κυπριακού ζητήματος, γνωρίζει καλά ότι μία τέτοιου είδους λύση θα επιταχύνει την πορεία της προς την Ε.Ε.».

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -μεταξύ άλλων- είπε ότι «Η Ελλάδα θα χαιρέτιζε μία απόφαση της Τουρκίας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων 160 μελών του ΟΗΕ που έχουν κυρώσει την σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Μία τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με μία ξεκάθαρη πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας να επενδύσει σε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, θα μπορούσε να φέρει οριστικό τέλος στις εντάσεις και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διμερείς μας σχέσεις και να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή μας!».

Αναφερόμενη στη διεθνή κατάσταση επεσήμανε ότι «Το ενδιαφέρον μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι γνήσιο και ανθρωποκεντρικό!», σημειώνοντας ότι «Η προστασία πρέπει να παρέχεται με πλήρη συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις αρχές διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών!».

Μιλώντας για τις κλιματικές αλλαγές, υπογράμμισε ότι «η Κοπεγχάγη θα αποτελέσει τη "λυδία λίθο", βάσει της οποίας θα κριθεί η προσήλωσή μας σε μία φιλόδοξη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι!».

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4183&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote