Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Γαλάζια» συσπείρωση με την υπεροχή Καραμανλή
«Γαλάζια» συσπείρωση με την υπεροχή Καραμανλή Εκτύπωση E-mail
27.09.09

Σημαντική βελτίωση του κλίματος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και «ανεβασμένη» ψυχολογία στη βάση του κόμματος αποτυπώνουν τα ποιοτικά στοιχεία των αναλύσεων μετά τις τηλεμαχίες.

Συσπείρωση και αυτοπεποίθηση αποτελούν πλέον τη βασική τάση, καθώς η νίκη του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στα debate αποδίδει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς.

Πέρα από την τάση για συσπείρωση και άρα κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε σημαντικό βαθμό, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους εκλογικοί αναλυτές και τα κομματικά επιτελεία δείχνουν σημαντική βελτίωση σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το πρωθυπουργικό προφίλ του Κώστα Καραμανλή. Τα μηνύματα, που φθάνουν στο κέντρο από τις κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. σε όλη την Ελλάδα είναι θετικά, καθώς η ψυχολογία των ψηφοφόρων είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες ημέρες. Η περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα περί ανατροπής του πολιτικού κλίματος, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση μετρήσεων, έχει θορυβήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με μπαράζ διαρροών επιχειρεί να επαναφέρει τη συζήτηση στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων προ της απαγόρευσης.

Οι πληροφορίες την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι το ρεύμα εκροών της Ν.Δ. προς το ΛΑΟΣ έχει σταματήσει μετά τη στρατηγική της ανάδειξης από την πλευρά της κυβέρνησης της κρισιμότητας της επιλογής της 4ης Οκτωβρίου και για τα εθνικά θέματα και, μάλιστα, πλέον η κυβερνητική παράταξη μπορεί να προσδοκά σε επιστροφή ψηφοφόρων της, που εξέταζαν τις προηγούμενες ημέρες το ενδεχόμενο ψήφου διαμαρτυρίας.
Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στην πιο σκληρή στάση του ΛΑΟΣ, που υψώνει περισσότερο τους τόνους στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να διατηρήσει τη δυναμική που είχε καταγράψει στις ευρωεκλογές.

Θετικά αποτελέσματα από την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο debate των έξι αρχηγών αποτυπώνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτιμάται, πλέον, από όλους, ότι οδηγείται στη Βουλή, ενώ στον απόηχο της τηλεμαχίας οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνονται να διεκδικούν οριακά την είσοδό τους στη Βουλή. Οι δυναμικές αυτές, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν, καθώς πρόκειται μόνο για εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, δυσχεραίνουν την επίτευξη αυτοδυναμίας. Και αυτό, καθώς για παράδειγμα εάν το ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής είναι κάτω από 2% το πρώτο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 42%-43% για να λάβει 151 έδρες, σύμφωνα με το νόμο Σκανδαλίδη, ενώ αντίθετα εάν τα κόμματα εκτός Βουλής λάβουν συνολικά ποσοστό π.χ. 5%, το αναγκαίο ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει οριακά κάτω από το 41%.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4168&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote