Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Πράγα
Επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Πράγα Εκτύπωση E-mail
26.09.09

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' κάλεσε τους Τσέχους να ανακαλύψουν και πάλι τις χριστιανικές ρίζες τους κατά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στη, σε μεγάλο βαθμό κοσμική, πρώην κομμουνιστική Δημοκρατία της Τσεχίας.

«Τώρα που η θρησκευτική ελευθερία έχει αποκατασταθεί, καλώ όλους τους πολίτες της δημοκρατίας αυτής να ανακαλύψουν και πάλι τις χριστιανικές παραδόσεις που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό τους», είπε ο Βενέδικτος κατά την άφιξή του στην Πράγα.

Ο Πάπας κάλεσε τους πιστούς να κάνουν τους εαυτούς τους να ακουστούν δημόσια. «Προσκαλώ τη χριστιανική κοινότητα να συνεχίσει να κάνει τη φωνή της να ακούγεται καθώς το έθνος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας χιλιετίας», είπε.

Απέτισε επίσης φόρο τιμής στους κληρικούς που υπέστησαν διώξεις υπό το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο τερματίστηκε με την επονομαζόμενη Βελούδινη Επανάσταση το Νοέμβριο του 1989.

Ο 82χρονος ποντίφηκας παραδέχθηκε ότι ενθαρρύνει την πίστη στη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η δυσπιστία προς την οργανωμένη θρησκεία είναι ριζωμένη βαθιά και οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους παραμένουν τεταμένες σχεδόν 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην τότε Τσεχοσλοβακία.

«Το κόστος 40 χρόνων πολιτικής καταπίεσης δεν πρέπει να υποτιμηθεί», ανέφερε ο Πάπας, «Μία ιδιαίτερη τραγωδία για αυτή τη γη ήταν η ανηλεής προσπάθεια από την κυβέρνηση εκείνης της εποχής να σιγήσει η φωνή της Εκκλησίας».

Τη χρονιά που συμπληρώνονται δύο δεκαετίες από την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ευρώπη, ο Πάπας επέλεξε να επισκεφθεί μία από τις πιο κοσμικές χώρες της γηραιάς ηπείρου. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, που διενεργήθηκε το 2001, λιγότερο από το ένα τρίτο των Τσέχων δηλώνουν πως ανήκουν σε μία εκκλησία.

«Είναι χάσιμο χρόνου», δήλωσε η Έντα, 55 ετών, μία άνεργη κάτοικος της Πράγας που αρνήθηκε να δηλώσει το επώνυμό της. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με έναν πιο ευαίσθητο τρόπο τώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

«Είναι ωραία που ήρθε αλλά όχι εξαιτίας μου. Είμαι άθεη», δήλωσε η Λάντα Χαβλίτσκοβα, 34 ετών, μητέρα δύο παιδιών με γονική άδεια.

Οι Τσέχοι άρχισαν να χάνουν την πίστη τους από το 19ο αιώνα, όταν οι ηγέτες του τσεχικού εθνικού κινήματος άρχισαν να επιτίθενται στην Καθολική Εκκλησία ως η θρησκεία που βοήθησε τη δυναστεία των Αψβούργων να υποδουλώσει τσεχικά εδάφη.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4167&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote