Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέες ελπίδες για μείωση των πυρηνικών όπλων
Νέες ελπίδες για μείωση των πυρηνικών όπλων Εκτύπωση E-mail
25.09.09

Το όραμα του Μπαράκ Ομπάμα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα σπεύδουν πλέον να ασπαστούν πλείστοι όσοι ηγέτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διαδηλώνοντας την πρόθεσή τους για μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από τη δημιουργία ενός κόσμου πλήρως αποπυρηνικοποιημένου.

Σήμερα, τοποθετώ τέσσερις θεμέλιους λίθους στο μέλλον που επιθυμούμε για τα παιδιά μας: Αφοπλισμός και αποπυρηνικοποίηση, προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας, διάσωση του πλανήτη, παγκόσμια οικονομία που παρέχει ευκαιρίες σε όλους», τόνισε από το βήμα της Γ.Σ. στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός πρόεδρος ...και μέσα σε μία φράση έδωσε το στίγμα της (αναθεωρημένης) εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Μία πολιτική απαλλαγμένη από τη μονομέρεια του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, στραμμένη στην πολυμέρεια που επιχειρεί να επιφέρει ο Ομπάμα, επιχειρώντας να εγκαινιάσει «μία νέα εποχή συνεργασίας, βασισμένης σε αμοιβαία συμφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό».

 

Τερματισμός
Και η αρχή πρέπει να γίνει με τον τερματισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ομπάμα... Τη σκυτάλη πήρε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανακοίνωσε τη μείωση του στόλου των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της Βρετανίας από τέσσερα σε τρία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια -αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να εγκαταλείψει τον τίτλο της πυρηνικής δύναμης.

Νωρίτερα, ο Μπράουν, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «τράπεζας ουρανίου» για όσες χώρες αποκηρύσσουν τα πυρηνικά όπλα, θέλουν όμως να αναπτύξουν ειρηνική ατομική ενέργεια.

Μία ιδέα που πρώτος έθεσε επί τάπητος ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που έχει ήδη υποστηρίξει ο Ομπάμα και που πλέον κερδίζει έδαφος εν μέσω της πυρηνικής κρίσης με το Ιράν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί διαβεβαίωσε τον Ιάπωνα ομόλογό του Κατσούγια Οκάντα ότι η Τεχεράνη δεν έχει καμία διάθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διαμήνυσε ότι «η εποχή των πυρηνικών όπλων έχει παρέλθει» και εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με την Ιαπωνία -τη μοναδική χώρα που έχει δεχτεί πυρηνική επίθεση- για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Διαβεβαιώσεις που δεν πείθουν ωστόσο τη Δύση, η οποία ζητά συγκεκριμένες κινήσεις καλής θέλησης από την Τεχεράνη...

Το ζήτημα του Ιράν 
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι με τη Γερμανία, εξετάζοντας το ζήτημα του Ιράν, εστιάζοντας όμως στο θέμα των πυρηνικών.

Διότι οι «έξι» αναμενόταν να υιοθετήσουν σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο θα δεσμεύονται για «τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου κόσμου, τη δημιουργία ενός κόσμου δίχως πυρηνικά όπλα».

Αποστέλλοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς το Ιράν... «Οι χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους θα υποστούν συνέπειες», κατέστησε σαφές από το βήμα του ΟΗΕ ο Ομπάμα, ενώ ο Μπράουν προειδοποίησε ευθέως το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει σκληρότερες κυρώσεις, εάν επιλέξει «να απομονώσει εαυτόν από τη διεθνή κοινότητα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προειδοποίησε την ηγεσία του Ιράν ότι διαπράτει «τραγικό λάθος» με το να επαναπαύεται στην παθητική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος.

Δεν ήταν η μοναδική εστία έντασης... Αμέσως μετά τον Ομπάμα, στο βήμα της Γ.Σ. ανέβηκε ο Μ. Καντάφι, ο οποίος -στην πρώτη του ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη- άναψε τα...αίματα.

Κατακεραύνωσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας τους ότι πρόδωσαν τις αξίες του ΟΗΕ και ζητώντας την κατάργηση του δικαιώματος του βέτο. «Η χάρτα του ΟΗΕ αναφέρει ότι όλες οι χώρες, είτε μεγάλες είτε μικρές, είναι ίσες... Το γεγονός όμως ότι έχουν ξεσπάσει «65 πόλεμοι» από τη σύσταση του ΟΗΕ πριν από 60 χρόνια, αποδεικνύει ότι πρόδωσαν τις ιδρυτικές αρχές», δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4159&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote