Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρώτη ομιλία Καντάφι στον ΟΗΕ
Πρώτη ομιλία Καντάφι στον ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
24.09.09

Στην πρώτη του εμφάνιση στο βήμα του ΟΗΕ στα 40 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο θερμόαιμος συνταγματάρχης άφησε το ακροατήριο της ΓΣ να τον περιμένει να ανέβει στο βήμα και από το προοίμιο κιόλας του λόγου καταφέρθηκε εναντίον της κυριαρχίας που ασκούν επί του ΣΑ τα πέντε μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία).

«Το δικαίωμα του βέτο είναι αντίθετο στη Χάρτα του ΟΗΕ, η ύπαρξη μονίμων μελών είναι αντίθετη στη Χάρτα», τόνισε ο Καντάφι, κραδαίνοντας το γαλάζιο βιβλιαράκι, στο οποίο περιέχεται το ιδρυτικό κείμενο του ΟΗΕ.

«Στο προοίμιό της, η Χάρτα τονίζει πως όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα, είτε είναι μεγάλα, είτε μικρά», δήλωσε ο Καντάφι, αποσπώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.

«Η δύναμη του βέτο θα πρέπει να καταργηθεί. Το ΣΑ δεν μας προσέφερε ασφάλεια, αλλά φόβο και κυρώσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ο Καντάφι στιγμάτισε επίσης τις μεγάλες δυνάμεις, κατηγορώντας τες πως ευθύνονται για την έναρξη πολλών συγκρούσεων, «πάνω από 65», από το 1945 για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Αποζημίωση 7,7 δισεκ. δολ. για την αποικιοποίηση της Αφρικής ζητά ο Καντάφι

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση από βήματος του ΟΗΕ πως η Αφρική θα πρέπει να λάβει 7, 7 τρισ. δολάρια ως αποζημίωση από τους πρώην αποικιστές της, χωρίς να προσδιορίζει από πού προκύπτει και πως κατέληξε σε αυτό το ποσό.

«7,7 τρισ. δολάρια είναι οι αποζημιώσεις που αξίζει η Αφρική από τους αποικιοκράτες», τόνισε ο Καντάφι κατά την σχοινοτενή ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ.

«Οι Αφρικανοί θα τα διεκδικήσουν αυτά και εάν δεν μας δώσετε αυτό το ποσό των 7,7 τρισ., οι Αφρικανοί θα πάνε εκεί που έχετε πάει τα τρισ. αυτά», τόνισε ο Καντάφι, προσθέτοντας πως «έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν αυτά τα χρήματα και θα τα ανακτήσουν».

Στην πρώτη ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο συνταγματάρχης Καντάφι-που μίλησε 35 αντί για 15 λεπτά, όπως έχουν δικαίωμα όλοι οι ηγέτες κρατών-αφιέρωσε το κύριο τμήμα του λόγου του σε έναν φιλιππικό κατά του ΣΑ και των πέντε μονίμων μελών του.

Πάντως εξόν από τον Καντάφι, και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη τον χρόνο ομιλίας του, αναπτύσσοντας τον λόγο του επί 40 λεπτά. Βέβαια, το ρεκόρ ομιλίας στον ΟΗΕ το κατέχει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, που το 1960 μιλούσε ενώπιον της Συνέλευσης επί τέσσερις και μισή ώρες.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4150&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote