Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κινεζική επανάσταση για το κλίμα
Κινεζική επανάσταση για το κλίμα Εκτύπωση E-mail
24.09.09

Nέους, φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανακοίνωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Χου Τζιντάο θέτοντας την Κίνα, για πρώτη φορά, στην εμπροσθοφυλακή της μάχης εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

«Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε σημαντικά μέχρι το 2020 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα οικονομικής παραγωγής σε σχέση με το 2005», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, στη Σύνοδο που συγκάλεσε στη Νέα Υόρκη ο ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, προσπαθώντας εμφανώς να απαντήσει στους επικριτές της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας του. «Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στον λαό της και τους λαούς όλης της Γης, η Κίνα συνειδητοποιεί πλήρως τη σημασία και την απόλυτη αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή». Ο Χου Τζιντάο δεσμεύθηκε επίσης πως η Κίνα θα φυτέψει αρκετά δάση ώστε να καλυφθεί μια έκταση στο μέγεθος της Νορβηγίας, θα αντλεί εντός μιας δεκαετίας το 15% της ενέργειας που χρησιμοποιεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα κάνει «πρακτικά, αποφασιστικά βήματα» για την προώθηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Θετικές αντιδράσεις
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού τμήματος της Γκρίνπις. «Το να δηλώνει ένας Κινέζος ηγέτης από αυτό το βήμα ότι η χώρα του θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό βήμα», τόνισε ο Γιανγκ Αϊλούν. Για «εντυπωσιακή ηγετική στάση» μίλησε και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Ο Χου δεν έθεσε πάντως κάποιο συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή συγκεκριμένο ποσοστό, όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών και επανέλαβε την πάγια θέση της Κίνας πως «δεν μπορεί να ζητηθεί από τα αναπτυσσόμενα έθνη να αναλάβουν υποχρεώσεις που ξεπερνούν το αναπτυξιακό τους επίπεδο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την άλλη, περιορίστηκε απλώς να παρουσιάσει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνησή του στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να παρουσιάσει νέες προτάσεις. Βέβαια ο Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει στόχο για τις ΗΠΑ τη μείωση έως το 2020 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα ε πίπεδα του 1990. Το νομοσχέδιο όμως που θέτει τα πρώτα υποχρεωτικά όρια, αξιώνοντας τη μείωση έως το 2020 των εκπομπών αερίων κατά 17% σε σύγκριση με το 2005, πέρασε οριακά από την αμερικανική Βουλή τον Ιούνιο και έκτοτε έχει κολλήσει στη Γερουσία, αφού αναπόφευκτα πέρασε σε δεύτερο πλάνο εξαιτίας του «εμφυλίου» για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που προωθεί ο Ομπάμα. Λίγοι πιστεύουν πως θα έχει ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, σε αναζήτηση του διαδόχου του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαστε πραγματικά πολύ, πολύ απογοητευμένοι γι΄ αυτά που είπε ο Ομπάμα», τόνισε ο Τόμας Χένινγκσεν, συντονιστής της οργάνωσης Γκρίνπις για το κλίμα. «Πράγματι πρόκειται μάλλον για ένα βήμα πίσω παρά για ένα βήμα μπροστά».

«Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο θα καταλήξουμε σε αποτυχία», προειδοποίησε χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πρότεινε στους ηγέτες των ισχυρών κρατών του πλανήτη να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο μια «προπαρασκευαστική Σύνοδος» εν όψει της Κοπεγχάγης. Δεν έλειψαν πάντως και κάποιες φωνές αισιοδοξίας: για παράδειγμα ο Ιβ ντε Μπερ, υπεύθυνος του ΟΗΕ για τον τομέα της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε την πεποίθηση πως η στροφή της Κίνας μπορεί να βοηθήσει τον Ομπάμα να κάμψει την εσωτερική αντιπολίτευση συμπαρασέρνοντας και πρακτικά τις ΗΠΑ σε μακρόπνοα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
TA NEA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4149&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote