Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στέλνει πράκτορες αλλά όχι στρατό...
Στέλνει πράκτορες αλλά όχι στρατό... Εκτύπωση E-mail
21.09.09

Σκούρα τα πράγματα για την αμερικανοΝΑΤΟϊκή επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στο Αφγανιστάν, όπου η CIA αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των πρακτόρων της από τους 700 που δρουν ήδη εκεί, στέλνοντας κατασκόπους, αναλυτές, ακόμα και στελέχη των παραστρατιωτικών της ομάδων.

Ηδύναμή της θα είναι όση ήταν σε Ιράκ και Βιετνάμ. Η φετινή χρονιά, αιματηρότερη όλων, με πάνω από 350 ξένους στρατιώτες νεκρούς, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για τις φανερά πιο εξεζητημένες και θανάσιμες επιθέσεις των Ταλιμπάν που πλέον εδραιώνουν την παρουσία τους και στον Βορρά, κερδίζοντας και την υποστήριξη συμπατριωτών τους αηδιασμένων από τη διαφθορά της κυβέρνησης του Καρζάι και των φίλων του οπλαρχηγών.

Θυμίζοντας τη ρητορική του προκατόχου του, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να βασίσει τις αποφάσεις του «σε πολιτική της στιγμής», ειδικά ως προς την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών, όπως αναμένεται να ζητήσει ο ανώτατος διοικητής της ISAF, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ. Οσο για το πότε θα αποσυρθεί η ξένη στρατιωτική δύναμη από το Αφγανιστάν, «δεν έχω χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση», είπε. Κύριος άξονας της στρατηγικής του για να νικήσει στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με σειρά αναφορών που ενεχείρισε στα μέλη του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα, παραμένει το να ξεριζώσει την Αλ Κάιντα από το Πακιστάν.

Από κάπου στο Πακιστάν όπου πιστεύεται ότι κρύβεται, ο Μουλάς Ομάρ, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, έστειλε χθες μήνυμα-πρόκληση μέσω Διαδικτύου. Σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της Εϊντ Αλ Φιτρ, της γιορτής της διακοπής της νηστείας του Ραμαντάν, κάλεσε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να μελετήσουν τη μακρά πολεμική ιστορία του Αφγανιστάν, από τον Μέγα Αλέξανδρο που ο στρατός του είχε αντιμετωπιστεί από τις φυλές των Παστούν τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι τους Βρετανούς τον 19ο αιώνα. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι στο δικό του διάγγελμα απηύθυνε έκκληση στους Ταλιμπάν για τερματισμό των συγκρούσεων, υπαινισσόμενος προθυμία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μαζί τους. Η αποστολή της Δανίας μέτρησε χθες στην επαρχία Χελμάντ στον νότο τον 25ο της νεκρό. Η ISAF αποφάσισε να τιμήσει τη σημερινή Διεθνή Μέρα Ειρήνης του ΟΗΕ με 24ωρη παύση των επιχειρήσεων.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4142&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote