Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τα 'ψαλε στους ακραίους Εκτύπωση E-mail
17.07.07
Στην τελευταία εβδομάδα που διανύει η Τουρκία πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, στα «κακόβουλα δημοσιεύματα κάποιων που υποστήριξαν ότι είμαι εχθρός της Τουρκίας» και στις πιέσεις παρακρατικών κύκλων, απέδωσε ο Γιώργος Νταλάρας την ξαφνική ματαίωση της χθεσινής συναυλίας του στο κάστρο «Ρουμελιχισάρ».

 Και κατήγγειλε τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι ένθεν κακείθεν στην Πόλη «αγριοπατριώτες» και «διάφοροι άλλοι σύλλογοι "άγριων ζώων"».

 Φωτογράφιζε ουσιαστικά και τους «Γκρίζους Λύκους» και οποιουσδήποτε εθνικιστικούς κύκλους δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

 Εξαιτίας τους ματαιώθηκε η συναυλία, που θα έδινε μαζί με τους μουσικούς της «Εστουδιαντίνα» χθες το βράδυ, κλείνοντας με τραγούδια της Πόλης τις εργασίες του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ορθοδόξου Νεολαίας, με διοργανωτή το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης, που την ύστατη στιγμή αποφάσισε τη ματαίωση της εκδήλωσης, υποστήριξε πάντως ότι η αρμόδια για την τάξη αρχή της ενημερώθηκε καθυστερημένα και συνεπώς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια συνέδρων και κοινού.

 Κι όμως η διεύθυνση πολιτισμού της Νομαρχίας είχε ενημερωθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο τόσο για το συνέδριο του Πατριαρχείου όσο και για τη συναυλία... 

Δικαιολογημένη η απορία.

Την εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας ευθέως διά του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου για «προφάσεις»:

 «Προκαλεί απορίες», αναφέρεται σε σχετική δήλωση, «η απόφαση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης με την οποία ακυρώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, προγραμματισμένη συναυλία ενός, διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας, καλλιτέχνη, ιδιαιτέρως αγαπητού και στην Τουρκία.

Τα όσα προβάλλονται ως δικαιολογίες ηχούν ως προφάσεις». Από την πλευρά Πατριαρχείου δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας χθες στα εγκαίνια κατασκήνωσης που οργανώνεται κάθε χρόνο σε μοναστήρι της Πρώτης (ενός από τα Πριγκηπόνησα) επέκρινε τις τουρκικές αρχές: «Εχουμε», είπε, «να αντιπαλέψουμε πολλές αδικίες και μεθοδεύσεις που αποσκοπούν -κρίνοντας εκ των πραγμάτων- στην απογύμνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτού ομογενείας από τα αυτονόητα δικαιώματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους».

 «Παρακρατικοί δουλεύουν υπογείως» 

Ο Πατριάρχης αναφερόταν βεβαίως και στο περιουσιακό ζήτημα των ευαγών ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη.

Προσέθεσε μάλιστα: «η Μητέρα Εκκλησία, η οποία έχει την άμεση ευθύνη αυτών των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών, θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία τους και, εν ανάγκη, θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 Εξέφρασε όμως και την ελπίδα μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα ιδρύματα υπό καλύτερες συνθήκες.

 Την είδηση για την ακύρωση της συναυλίας πληροφορήθηκαν ο Γιώργος Νταλάρας και οι μουσικοί στη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το Κάστρο (κτίσμα του 15ου αιώνα, επί Μωάμεθ του Πορθητή, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Πόλης).

 Κι ενώ ήδη στήνονταν τα μηχανήματα και ρυθμίζονταν οι λεπτομέρειες για την πρόβα, το πούλμαν που τους μετέφερε γύρισε πίσω.

 Οπως άλλωστε κι ο Γιώργος Νταλάρας, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Σήμερα θα επιστρέψει και η «Εστουδιαντίνα»

. Αυτή φαίνεται πως είναι και η πρώτη φορά που ανώτερη Αρχή στην Τουρκία, η νομαρχία εν προκειμένω, ματαιώνει μια τέτοια εκδήλωση.

Κι αυτό ενώ αυτές τις ημέρες κορυφώνονται τα «Θεοδωράκεια», οι εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής φιλίας που, με αφορμή το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου και πολλών Τούρκων δημάρχων.

 Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας, μάλλον καχύποπτος ως προς τους ισχυρισμούς της νομαρχίας, θεωρεί ότι εν όψει των εκλογών στην Τουρκία, στο «συχνά απρόβλεπτο κλίμα της Κωνσταντινούπολης και σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σ' ένα σταυροδρόμι και καλείται ν' αποφασίσει προς τα πού θα πάει, κάποιοι φαίνεται ότι αισθάνονται ανασφαλείς.

Υπήρξαν άλλωστε κάποια κακόβουλα δημοσιεύματα, με τις προσωπικές κρίσεις ορισμένων που υποστήριζαν ότι είμαι εχθρός της Τουρκίας. Αν αυτήν την άποψη ασπάζονταν και οι τουρκικές Αρχές, γιατί δεν με πληροφορούσαν νωρίτερα ότι δεν είμαι ευπρόσδεκτος;

Δυστυχώς, πρόκειται μάλλον για σπασμωδική και αμήχανη κίνηση που αποδεικνύει ότι αυτές οι φήμες περί παρακρατικής δράσης -φήμες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες- κάποιες φορές ισχύουν.

 Κάποιοι παρακρατικοί δουλεύουν υπογείως».

 Τα δημοσιεύματα στον Τύπο Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ο Γιώργος Νταλάρας προήλθαν -ας θυμίσουμε- από διάφορες τουρκικές εφημερίδες που αναρωτιούνταν γιατί δόθηκε άδεια για συναυλία στο κάστρο «Ρουμελιχισάρ», τα οποία ανακηρυγμένο από την Τουρκική Αρχαιολογική Υπηρεσία ως «μνημείο», είναι εδώ και μια διετία απρόσιτο σε οποιονδήποτε Τούρκο καλλιτέχνη θέλει να κάνει εκεί συναυλία. Κυρίως όμως ο Νταλάρας αναφέρεται στη «Σαμπάχ», που τον χαρακτήριζε «ακραίο εθνικιστή», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι μετείχε στην 20μελή ελληνική επιτροπή υποστήριξης του Οτσαλάν, όπως κι ότι είχε δώσει συναυλία διαμαρτυρίας στην ελεύθερη Κύπρο κατά την 23η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

 «Ασφαλώς και γνώριζαν στην Τουρκία πως έχω τραγουδήσει για την Κύπρο. Οφειλαν άλλωστε να το γνωρίζουν κι εκείνοι κι οι δικοί μας.

Να βλέπουμε κι εμείς ό,τι συμβαίνει. Διότι κάτι δικοί μας "αγριοπατριώτες" ταυτίζονται σε συμπεριφορά με τους δικούς τους και με διάφορους άλλους συλλόγους "άγριων ζώων". Αν κι εγώ δεν έχω πρόβλημα, διότι όλα τα ζώα τα αγαπώ», σχολίασε εξοργισμένος ο Γιώργος Νταλάρας. 

Ας θυμίσουμε ότι τελευταία φορά που ο Ελληνας τραγουδιστής είχε δώσει συναυλία στην Τουρκία ήταν το 1996 στην Ιμβρο, υπέρ της δημιουργίας εκεί ελληνικής βιβλιοθήκης. Τότε, «τις δύσκολες ημέρες, όταν στην Κύπρο είχαν σκοτώσει τον Ισαάκ», είχε φτάσει στο Σχοινούδι περνώντας απέναντι με βάρκα από τη Μυτιλήνη, χωρίς την επίσημη άδεια των τουρκικών Αρχών που είχαν ωστόσο ενημερωθεί και «έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

 Διακριτικά, βέβαια...». 

Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πλέον, ο Γιώργος Νταλάρας (που δεν θέλησε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσει «μια εξαιρετικά τιμητική ιδιότητα για να ανοίξω πόρτες») σχολιάζει: 

«Ξέρω πως αυτό είναι το κόστος για όποιον λέει τις απόψεις του και υποστηρίζει την ουσιαστική προσέγγιση των δύο λαών.

Δεν θέλω οι νέες γενιές να ζήσουν ό,τι έζησαν οι γονείς μας. Αυτή η ψυχροπολεμική σχέση και τα τεράστια ποσά που δίνονται εκατέρωθεν για εξοπλισμούς θα μπορούσαν να δίνονται υπέρ των δύο λαών.

Διαφορές υπάρχουν βέβαια και δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει την ιστορία του. Ούτε να ξεχνάμε τις ημέρες που έφτανε στρατός στην Κύπρο, απειλώντας με τη λήψη "μέτρων" αν δεν υπερψηφιστεί το σχέδιο Ανάν.

Ναι, πήγα κι εγώ και μίλησα σ' όλο τον κόσμο για την Κύπρο.

 Αλλά οι προοδευτικοί Τούρκοι το ξέρουν αυτό και το σέβονται, όπως ξέρουμε κι εμείς για τις διώξεις τους.

Το μέλημα όλων μας παραμένει η καλή γειτονία και η δημοκρατία». Αμεσες αντιδράσεις για ό,τι συνέβη δεν υπήρξαν από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε και από Τούρκους καλλιτέχνες.

 Στην Ελλάδα, αντίδραση υπήρξε από τον ΣΥΝ. Εκ μέρους του, ο Πάνος Τριγάζης χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός, που «δείχνει πόσο δυσβάσταχτος αλλά και αναγκαίος είναι ο δρόμος τού εκδημοκρατισμού της γειτονικής μας χώρας, καθώς και πόσο βλαβερές είναι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εθνικιστικές κραυγές». 

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=413&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 17.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote